Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaccinwaakhond kijkt naar aangepaste coronavaccins

Vaccinwaakhond kijkt naar aangepaste coronavaccins

AMSTERDAM (ANP) - Het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) komt donderdag bijeen om zich te buigen over de aangepaste coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. De vaccins zouden beter moeten beschermen tegen de omikronvariant van het virus en het kabinet wil ze inzetten bij de volgende prikcampagne tegen corona in het najaar.

De vaccins die tot nu toe gebruikt werden, zijn gemaakt op basis van de oorspronkelijke variant van het virus. Na meerdere mutaties ziet het virus er nu iets anders uit. Het aangepaste vaccin moet werken tegen zowel de oorspronkelijke variant als de omikronvariant.

Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft twee vertegenwoordigers in het comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het EMA dat donderdag naar de aangepaste vaccins kijkt. Het comité bepaalt of er voldoende informatie over de aangepaste vaccins beschikbaar is om te kunnen bepalen of ze goed werken.

Zo ja, dan velt EMA een oordeel. Is dat oordeel positief, dan beslist de Europese Commissie of de vaccins worden goedgekeurd en toegelaten tot de Europese markt.

Meer uit Binnenland

Twee ontploffingen in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Op de Strevelsweg in Rotterdam-Zuid is in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.15 uur een ontploffing geweest, meldt de politie via X. Daarbij vielen geen gewonden.

3 uur geleden
NS-treinen rijden volgens nieuwe dienstregeling

UTRECHT (ANP) - De treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf zondag volgens de nieuwe dienstregeling. NS laat daarin ruim 1800 extra treinen per week rijden. Daardoor gaan er bijvoorbeeld ook in de daluren en het weekeinde elk uur vier intercity's tussen de grote steden. Op rustige momenten rijden er op sommige trajecten juist minder treinen.

3 uur geleden
Gewonde na schietpartij in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een schietpartij in een appartementencomplex aan de Asstraat in Den Haag is zaterdagavond iemand gewond geraakt, meldt de politie. Die gewonde is met spoed vervoerd naar het ziekenhuis.

5 uur geleden
Man dood na schietincident in flat in Oss

OSS (ANP) - In een appartement aan de Hertewissel in Oss is zaterdagavond een man dood gevonden, nadat er was geschoten. Dat meldt de politie. De toedracht wordt nog onderzocht, vooralsnog zijn geen verdachten gearresteerd.

5 uur geleden
Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

10 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

14 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

17 uur geleden