Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaccinmaker Novavax stijgt op Wall Street na goede testresultaten

Vaccinmaker Novavax stijgt op Wall Street na goede testresultaten

NEW YORK (ANP) - Biotechbedrijf Novavax is maandag een van de blikvangers op Wall Street. De onderneming kwam met goede resultaten van tests met zijn coronavaccin, dat qua effectiviteit vergelijkbaar is met soortgelijke vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Die inentingen maken ook gebruik van de mRNa-techniek. Novavax werd 7,6 procent hoger gezet.

Het goede nieuws voor Novavax zorgde voor een koersdaling bij Moderna (min 3,2 procent). Dat bedrijf maakte verder bekend dat een nieuwe medisch directeur wordt aangesteld. Pfizer (min 0,4 procent) en BioNTech (min 0,2 procent) bewogen nauwelijks op het nieuws.

De Amerikaanse beursgraadmeters lieten bij opening kleine uitslagen zien. Amerikaanse beleggers wachten de beleidsvergadering van de Federal Reserve af. Ze zijn benieuwd wat de centrale bank besluit naar aanleiding van de opgelopen inflatie in de Verenigde Staten. Mogelijk worden stimuleringsmaatregelen van de Fed versneld afgebouwd.

Lordstown Motors

Verder maakte de producent van elektrische pick-uptrucks Lordstown Motors een koersval van ruim 15 procent. De topman en financieel directeur van de start-up stapten op nadat uit een onderzoek was gebleken dat ze onjuiste beweringen hadden gedaan over het aantal bestellingen dat het bedrijf binnen had gehaald waarmee beleggers mogelijk zijn misleid. Vorige week maakte Lordstown nog bekend meer geld nodig te hebben om daadwerkelijk auto's te gaan produceren.

Oliebedrijven als Occidental, Chevron en ExxonMobil stegen tot 2,2 procent. Naar verluidt wil Shell al zijn bezittingen in de Permian Basin, een olierijk gebied in Texas en enkele naburige staten, van de hand doen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder en kostte 71,54 dollar. Brentolie kostte 73,24 dollar per vat, een stijging van 0,8 procent.

Bitcoin

De bitcoin steeg tot boven de 40.000 dollar. De cryptomunt schoot omhoog nadat Tesla-topman Elon Musk op Twitter had gezegd dat zijn bedrijf weer bitcoins als betalingsmiddel zou accepteren als het zogeheten minen voor minimaal de helft op groene stroom zou gebeuren. Tesla (plus 0,1 procent) accepteerde de digitale munt sinds maart, maar stopte daar binnen twee maanden weer mee vanwege zorgen over het milieu.

Nabeurs opent het Amerikaanse cloudsoftwarebedrijf Oracle (min 0,2 procent) de boeken.

Meer uit Financieel

Winst Xiaomi keldert door zwakke verkopen smartphones

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese Xiaomi, de op twee na grootste smartphoneproducent ter wereld, heeft de winst in het afgelopen kwartaal met ruim 80 procent zien kelderen. Het bedrijf had last van de strikte lockdownmaatregelen in China tegen het coronavirus, waardoor de verkoop van smartphones hard werd geraakt. Ook wereldwijd werden minder smartphones verkocht.

14 minuten geleden
Boeren: aardappelen, suikerbieten en fruit zijn dit jaar kleiner

DEN HAAG (ANP) - Aardappelen, suikerbieten en fruit zoals appels en peren zullen dit jaar kleiner uitvallen door de extreme droogte, verwacht boerenorganisatie ZLTO. De recente regenval is goed geweest voor de landbouw, maar het tekort aan water is zo groot dat dat niet door enkele regenbuien gedekt wordt, zegt een woordvoerder. "Iedere druppel telt, maar de realiteit is wel dat dit een druppel op de gloeiende plaat is."

29 minuten geleden
Dura Vermeer knapt landingsbaan Limburgs vliegveld op

MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg is van plan bouwbedrijf Dura Vermeer de opdracht te gunnen voor het renoveren van de landingsbaan van Maastricht Aachen Airport (MAA). Dat schrijft de Limburgse gedeputeerde Stefan Satijn (VVD) vrijdag aan Provinciale Staten.

50 minuten geleden
Duitsland mag energieslurpers te hulp schieten

BRUSSEL (ANP) - Duitsland mag bedrijven die veel energie verbruiken met tientallen miljarden euro's helpen om de kosten te dragen van hun CO2-uitstoot. De Europese Commissie staat de staatssteun toe, onder meer om te voorkomen dat bijvoorbeeld hoogovens of chemische fabrieken uitwijken naar het buitenland.

1 uur geleden
Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl uitblinker in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was vrijdag een positieve uitschieter in de AEX-index, die een kleine winst liet zien. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl werd ruim een derde meer waard na de aankondiging zijn belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood te verkopen aan techinvesteerder Prosus. De overnamesom kan oplopen tot 1,8 miljard euro afhankelijk van de prestaties van het onderdeel in de komende maanden. Prosus (plus 0,6 procent) krijgt iFood daarmee volledig in handen.

1 uur geleden
Kabinet kijkt vooral naar koopkracht op langere termijn

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) noemt het "vreselijk' dat mensen door de gestegen kosten van levensonderhoud niet meer kunnen rondkomen. "Die armoedeval is iets wat niet bij Nederland past." Daarom werkt het kabinet volgens haar hard aan maatregelen waardoor mensen ook op de langere termijn meer te besteden krijgen.

2 uur geleden
Logistieke zorgen Rijn ebben iets weg door stijgend Duits peil

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Het waterpeil van de Rijn bij een belangrijk punt van de rivier in Duitsland zal naar verwachting begin volgende week stijgen. Daardoor nemen de acute zorgen over de bevaarbaarheid van de rivier wat af.

2 uur geleden