Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaccinmaker Novavax stijgt op Wall Street na goede testresultaten

Vaccinmaker Novavax stijgt op Wall Street na goede testresultaten

NEW YORK (ANP) - Biotechbedrijf Novavax is maandag een van de blikvangers op Wall Street. De onderneming kwam met goede resultaten van tests met zijn coronavaccin, dat qua effectiviteit vergelijkbaar is met soortgelijke vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Die inentingen maken ook gebruik van de mRNa-techniek. Novavax werd 7,6 procent hoger gezet.

Het goede nieuws voor Novavax zorgde voor een koersdaling bij Moderna (min 3,2 procent). Dat bedrijf maakte verder bekend dat een nieuwe medisch directeur wordt aangesteld. Pfizer (min 0,4 procent) en BioNTech (min 0,2 procent) bewogen nauwelijks op het nieuws.

De Amerikaanse beursgraadmeters lieten bij opening kleine uitslagen zien. Amerikaanse beleggers wachten de beleidsvergadering van de Federal Reserve af. Ze zijn benieuwd wat de centrale bank besluit naar aanleiding van de opgelopen inflatie in de Verenigde Staten. Mogelijk worden stimuleringsmaatregelen van de Fed versneld afgebouwd.

Lordstown Motors

Verder maakte de producent van elektrische pick-uptrucks Lordstown Motors een koersval van ruim 15 procent. De topman en financieel directeur van de start-up stapten op nadat uit een onderzoek was gebleken dat ze onjuiste beweringen hadden gedaan over het aantal bestellingen dat het bedrijf binnen had gehaald waarmee beleggers mogelijk zijn misleid. Vorige week maakte Lordstown nog bekend meer geld nodig te hebben om daadwerkelijk auto's te gaan produceren.

Oliebedrijven als Occidental, Chevron en ExxonMobil stegen tot 2,2 procent. Naar verluidt wil Shell al zijn bezittingen in de Permian Basin, een olierijk gebied in Texas en enkele naburige staten, van de hand doen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder en kostte 71,54 dollar. Brentolie kostte 73,24 dollar per vat, een stijging van 0,8 procent.

Bitcoin

De bitcoin steeg tot boven de 40.000 dollar. De cryptomunt schoot omhoog nadat Tesla-topman Elon Musk op Twitter had gezegd dat zijn bedrijf weer bitcoins als betalingsmiddel zou accepteren als het zogeheten minen voor minimaal de helft op groene stroom zou gebeuren. Tesla (plus 0,1 procent) accepteerde de digitale munt sinds maart, maar stopte daar binnen twee maanden weer mee vanwege zorgen over het milieu.

Nabeurs opent het Amerikaanse cloudsoftwarebedrijf Oracle (min 0,2 procent) de boeken.

Meer uit Financieel

Warenhuisketen Macy's schiet omhoog op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse warenhuisketen Macy's werd maandag op Wall Street in een klap bijna 20 procent meer waard na berichten dat het bedrijf wordt overgenomen. Volgens verschillende Amerikaanse media deed een groep investeerders een voorstel om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

1 uur geleden
Studie: Rotterdamse havenbedrijven gehinderd door nieuwe wetten

ROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven ervaren belemmeringen door nieuwe milieuwet- en regelgeving en een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Daardoor komen de toekomstige resultaten onder zware druk te staan, is een van de conclusies van een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De Rotterdamse haven is het grootste haven- en industriecomplex van Europa.

2 uur geleden
Modeketen Zara trekt omstreden campagne in na ophef

ARTEIXO (ANP/RTR) - De Spaanse modewinkelketen Zara heeft een omstreden reclamecampagne teruggetrokken waarin mannequins ledematen misten. Dat gebeurde nadat pro-Palestijnse activisten hadden opgeroepen tot een boycot van het kledingconcern.

2 uur geleden
Faillissement dichtbij voor verpakkingsloze super Pieter Pot

ROTTERDAM (ANP) - De al tijden noodlijdende verpakkingsloze onlinesupermarkt Pieter Pot dreigt dinsdag failliet te worden verklaard. De onderneming meldt dat schuldeiser pensioenfonds BPFL het bankroet heeft aangevraagd, waar Pieter Pot het niet mee eens is. "We hadden gehoopt op een coulanceregeling omdat de weg naar herstel succesvol verloopt. Het is afwachten hoe de rechter dinsdag beslist", licht algemeen directeur Jouri Schoemaker toe.

3 uur geleden
Curator verwacht doorstart e-bikemerk Qwic, leveringen al hervat

AMSTERDAM (ANP) - De curator van het failliet verklaarde e-bikemerk Qwic heeft "goede hoop" op een snelle doorstart van het Amsterdamse bedrijf. Daarom kunnen mensen die nog een bestelling hadden uitstaan bij de onderneming, er weer op rekenen dat deze binnenkort wordt geleverd. Advocaat Jeroen van Straaten van Wieringa Advocaten meldt dat het stilgevallen leveringsproces weer wordt opgestart.

5 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen helpt AEX-index verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen was maandag wederom de grote uitblinker in de AEX-index op het Damrak. De Nederlandse onderneming zette de winstreeks van de vorige handelsdagen voort met een nieuwe plus van 2,6 procent. Adyen werd afgelopen week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten.

5 uur geleden
Koerssprong Macy's op Wall Street door overnamespeculatie

NEW YORK (ANP) - Macy's werd maandag bijna 16 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal heeft een groep investeerders een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

7 uur geleden