Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaccinaties door verloskundigen en op school in Den Haag

Vaccinaties door verloskundigen en op school in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag hoopt met diverse maatregelen de lage vaccinatiegraad in delen van de stad omhoog te krijgen. Verloskundigen van vijf praktijken gaan vanaf nu zelf kinkhoestvaccins aanbieden aan vrouwen die 22 weken zwanger zijn. De jeugdgezondheidszorg gaat bovendien in oktober op een middelbare school alsnog de standaard kindervaccinaties aanbieden aan scholieren die deze niet hebben gekregen. Het gemeentebestuur noemt het zelf "scherpe maatregelen".

Volgens wethouder Hilbert Bredemeijer moet de gemeente wel zelf maatregelen nemen, omdat de urgentie bij het kabinet volgens hem "ver te zoeken is". In geen enkele wijk in de stad wordt de gewenste vaccinatiegraad van boven de 90 procent gehaald, in de Schilderswijk is zelfs minder dan 50 procent van de kinderen gevaccineerd tegen alle kinderziektes. Een kinkhoestvaccinatie met 22 weken beschermt zowel de moeder als de baby in de eerste maanden na de geboorte tegen deze ziekte.

"Het kabinet kan niet anders dan erkennen dat de situatie totaal uit de hand is gelopen. Deze cijfers zijn onacceptabel, kinderen lopen gigantische risico's", stelt Bredemeijer. "Grote steden moeten echt meer ondersteuning krijgen." De wethouder doet daarom "een klemmend beroep" op het kabinet om in actie te komen en gemeenten te helpen "kinderen te beschermen tegen infectieziektes."

De middelbare school waar Den Haag in samenwerking met jeugdartsen vaccinaties wil aanbieden, staat in de wijk Transvaal. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de details nog worden uitgewerkt, maar dat daar voorlichting aan vooraf zal gaan. "We betrekken uiteraard ook ouders erbij."

Meer uit Gezond

UNRWA: moet stoppen met levensreddende diensten in Noord-Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - VN-hulporganisatie UNRWA meldt dat ze in het noorden van de Gazastrook "genoodzaakt" is levensreddende diensten stop te zetten na de "intensivering van militaire operaties". Ook de Gazaanse autoriteiten melden problemen bij de levering van hulp.

30 minuten geleden
Zorgverzekeraar krijgt week extra voor brief met nieuwe premie

DEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraars krijgen een week extra de tijd om in het najaar hun nieuwe premies bekend te maken aan mensen die deze informatie graag per post willen ontvangen. Daarmee wordt een concurrentienadeel weggenomen voor verzekeraars die relatief veel verzekerden hebben die hechten aan een brief, meldt zorgminister Fleur Agema aan de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Apotheekmedewerkers in Noord-Holland nemen estafettestaking over

AMSTERDAM (ANP) - Honderden medewerkers van in totaal 106 apotheken in Noord-Holland leggen woensdag hun werk neer om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Het gaat om een vervolg van een estafettestaking.

23 uur geleden
Inspectie meldt meer registraties van gedwongen zorg

UTRECHT (ANP) - Zorgaanbieders registreren de laatste jaren vaker een geval van gedwongen of onvrijwillige zorg: gedwongen opname, vrijheidsbeperkingen, insluiting, vasthouden, het onder dwang geven van medicijnen of iemand verzorgen die dat niet wil. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) .

1 dag geleden
Prik tegen RS-virus volgend jaar in Rijksvaccinatieprogramma

DEN HAAG (ANP) - Kinderen kunnen vanaf het najaar van 2025 in hun eerste levensjaar worden ingeënt tegen het RS-virus, dat met name bij baby's gevaarlijke infecties aan de luchtwegen veroorzaakt. De prik tegen deze ziekte wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat meldt staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Plan zou tot en met 2045 zeker 120.000 kankergevallen schelen

UTRECHT (ANP) - Als de zogenoemde Nederlandse Kankeragenda uitpakt zoals de deelnemende organisaties haar hebben opgesteld, kan dat in de periode tot en met 2045 minstens 120.000 kankerdiagnoses schelen. Dan moet het aantal rokende volwassenen in Nederland in 2032 wel naar 5 procent zijn gedaald en niemand meer met de gewoonte beginnen, zoals in de agenda staat.

1 dag geleden
Nobelprijs voor Geneeskunde naar Amerikaanse ontdekkers microRNA

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar twee Amerikaanse wetenschappers: Victor Ambros en Gary Ruvkun. Ze krijgen de zeer prestigieuze prijs voor hun ontdekking van zogeheten microRNA, minuscule moleculen die een belangrijke genetische rol spelen, ook bij mensen.

2 dagen geleden