
Vacatures horeca lopen terug, schaarste in de zorg blijft
DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures in de horeca, schoonmaak- en administratiesector is afgelopen maand flink afgenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In branches als de zorg, bouw en ICT blijft de vraag naar mensen juist hoog. Dat blijkt uit een analyse van uitzendconcern Randstad.
In totaal zijn er op dit moment 45.000 vacatures, maakt Randstad op uit een analyse van verschillende bronnen. Normaal gesproken zou dat aantal in deze periode van het jaar op 60.000 liggen. Met name de horeca zag het aantal vacatures sterk teruglopen. In vergelijking met mei 2019 bedroeg de krimp liefst 65 procent. In de schoonmaak waren er de helft minder openstaande functies, in de administratiesector liepen de vacatures met 45 procent terug.
De minste krimp deed zich volgens Randstad voor in de zorg (5 procent), bouw en ICT (beide 11 procent). In deze sectoren is nog steeds sprake van schaarste.
Omscholing
Volgens de uitzender is omscholing en scholing naar de "juiste beroepen" nu cruciaal. "Als niet ingegrepen wordt, zal de schaarste in bepaalde beroepsgroepen niet worden opgelost. Én, komen mensen die nu zonder werk zijn moeilijker weer aan de slag", aldus Randstad.
De uitzendreus breidt om die reden nu zijn aanbod voor scholing en omscholing uit. Sommige van die opleidingen worden gefinancierd uit een scholingsfonds van de Stichting DOORZAAM, waarin verschillende uitzendbedrijven samenwerken. Ook valt te denken aan leer-werktrajecten en online cursussen van Randstad.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee was in elk kwartaal sinds de eerste drie maanden van 2021 sprake van omzetgroei voor de branche, geholpen door stijgende verkopen en prijsstijgingen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen. Dat was een jaar eerder nog 13 procent, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In EU-verband heeft Nederland vastgelegd dat in 2030 minimaal 27 procent van ons totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen moet komen.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde. Door de hoge inflatie stellen mensen grote aankopen als computers uit. Bovendien verkochten computers in de coronajaren sterk en is de markt daardoor verzadigd geraakt. Maar beleggers hadden op een nog grotere omzetdaling gerekend en zetten Dell dus toch hoger.
2 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf vervolgens een uitnodiging om verder te praten afsloeg. Maar nu is Deutsche Bahn daar dus op teruggekomen.
3 uur geledenMENLO PARK (ANP) - Facebook-moeder Meta Platforms heeft donderdag een nieuwe virtualrealitybril (VR) aangekondigd. De Meta Quest 3 kan ook de echte wereld om de gebruiker heen meenemen in de VR-beleving, stelt Meta in een blogpost. Het apparaat komt evenwel pas in het najaar op de markt.
5 uur geledenWILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose politicus Amerigo Thodé, leider van de grootste fractie in het Curaçaose parlement, heeft donderdag een oproep gedaan aan Nederland om te helpen bij het versoepelen en uiteindelijk schrappen van de economische sancties tegen Venezuela.
6 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Berichtendienst WhatsApp heeft in Rusland een boete gekregen omdat het verboden informatie niet verwijderde. Voor de dienst is het de eerste keer dat hij zo'n boete krijgt, maar andere internetdiensten als Google, Twitter, TikTok en Telegram kregen al eerder boetes opgelegd.
6 uur geleden