
UWV vordert 1,4 miljard euro aan coronasteun voor lonen terug
AMSTERDAM (ANP) - Tienduizenden werkgevers die tussen juni en eind september 2020 loonsteun ontvingen van de overheid wegens de coronacrisis moeten geld terugbetalen. Het gaat tot nu toe om 39.000 bedrijven van wie de uitkeringsinstantie in totaal 1,4 miljard euro terugvordert. Er zijn ook werkgevers die juist recht hebben op aanvullende loonsubsidie. Zo heeft luchtvaartmaatschappij KLM voor de periode van juni tot en met september 2020 recht op nog eens 59 miljoen euro.
Werkgevers konden in het kader van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) een deel van de loonkosten vergoed krijgen bij fors omzetverlies als gevolg van de coronacrisis, om massaal banenverlies te voorkomen. Het bedrag waar ze recht hadden, hing af van het uiteindelijke verlies aan inkomsten en de loonkosten, maar uitkeringsinstantie UWV maakte eerst voorschotten over op basis van het geschatte omzetverlies.
42 procent
UWV kende tussen juni en september 2020, de tweede periode waarin NOW-geld beschikbaar is, aan ruim 63.500 werkgevers een voorschot toe. Van zo'n 55.000 werkgevers is bekend waar ze definitief recht op hadden voor die maanden.
Van hen moeten zeven op de tien NOW-steun terugbetalen. Bij 42 procent gaat het zelfs om het hele bedrag aan ontvangen steun, bijvoorbeeld omdat het omzetverlies niet groot genoeg was of werkgevers afzagen van de steun. Een kleine groep liet na om aan te geven hoeveel omzet ze daadwerkelijk waren verloren en moet daarom alles terugstorten.
Daar tegenover staan 16.000 werkgevers die nog geld na krijgen van UWV. Daarbij gaat het om een bedrag van in totaal 302 miljoen euro. Een woordvoerder van UWV geeft aan dat dit niet altijd komt doordat deze bedrijven een te conservatieve schatting hadden gemaakt van het omzetverlies of de loonkosten. Het voorschot dat ze in 2020 kregen was namelijk 80 procent van het definitieve bedrag waar ze recht op hadden. Wie precies goed had gerekend krijgt sowieso nog een vijfde van het NOW.
KLM
KLM, de grootste ontvanger van NOW-steun, krijgt nu in totaal ruim 344 miljoen euro aan compensatie voor de loonkosten voor de tweede periode. Budgetmaatschappij Transavia, ook onderdeel van Air France-KLM, krijgt bijna 6 miljoen euro steun nabetaald.
Uitzendonderneming Adecco moet juist bijna 7 miljoen van de voorgeschoten 11 miljoen euro terugbetalen, blijkt uit het NOW-register dat UWV online heeft gezet. De Nederlandse tak van chemiebedrijf Chemours moet 3,7 miljoen euro terugbetalen.
De meeste nabetalingen en terugvorderingen zijn al afgehandeld, laat het UWV weten.
Meer uit Financieel
ROTTERDAM (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Apple in 2021 terecht een voorgenomen dwangsom van in totaal 50 miljoen euro opgelegd. Dit heeft de rechtbank in Rotterdam maandag geoordeeld, nadat het Amerikaanse techbedrijf in beroep was gegaan tegen de last onder dwangsom van de Nederlandse toezichthouder.
24 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York veerden maandag weer op, na de zware koersverliezen op vrijdag. Beleggers lijken de zorgen over de aanhoudende strijd tussen Israël en Iran even aan de kant te schuiven. Ook de olieprijzen gingen omlaag door het uitblijven van verstoringen van de olieproductie in de regio. Vrijdag werd olie nog flink duurder door de vrees voor een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Ontwikkelingslanden lukt het steeds minder om buitenlandse investeringen aan te trekken. Nieuw onderzoek van de Wereldbank wijst uit dat de stroom van directe buitenlandse investeringen naar deze landen - een belangrijke aanjager van economische groei en hogere levensstandaarden - is gedaald tot het laagste niveau sinds 2005. Dit komt volgens 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking door de toenemende handels- en investeringsbarrières.
1 uur geledenCAIRO (ANP/BLOOMBERG) - Egypte is hard op zoek naar alternatieve energiebronnen om stroomuitval in het land te voorkomen, nu Israël de gastoevoer naar het land heeft stilgelegd. Met onder meer de extra import van stookolie wil de regering van president Abdel Fattah al-Sisi het wegvallen van het vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Israël opvangen. Ook is het land in gesprek met Qatar over langetermijncontracten voor gasleveringen.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil voorkomen dat Hongarije en Slowakije hun veto gebruiken tegen de plannen om te stoppen met de import van Russische fossiele brandstoffen. Dit meldt zakenkrant Financial Times (FT), die een samenvatting van het voorstel heeft ingezien. De twee landen krijgen nog gas uit Rusland en zouden hebben gezegd dat ze hun vetorecht zullen gebruiken om sancties op Russische gasimport te voorkomen.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De navigatiesignalen van meer dan negenhonderd schepen in de Straat van Hormuz en de Perzische Golf zijn afgelopen weekend verstoord geraakt. Daarmee lijkt het conflict tussen Israël en Iran ook gevolgen te hebben voor de scheepvaart. Sinds vrijdag hebben sommige reders hun olietankers uit voorzorg ook niet meer aangeboden voor routes in het Midden-Oosten.
3 uur geledenFRANKFURT (ANP/DPA) - Joachim Nagel, de president van de Duitse centrale bank, denkt dat de Duitse economie dit jaar licht kan groeien, na de krimp in de voorgaande twee jaar. "Een lichte stijging van de totale economische productie zou dit jaar mogelijk zijn", zei de Bundesbank-president en bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB) maandag tijdens de Euro Finance-conferentie in Frankfurt.
5 uur geleden