Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UWV: 'Steeds meer ICT-banen in Zeeland, maar personeelstekort blijft'

UWV: 'Steeds meer ICT-banen in Zeeland, maar personeelstekort blijft'

ZEELAND - De vraag naar ICT’ers in Zeeland blijft toenemen en de ICT-sector wordt naar verwachting de snelst groeiende branche in de komende jaren. Dat blijkt uit een prognose van het UWV.  Die verwachte groei gaat hand in hand met personeelstekorten: nergens is de arbeidsmarkt zo krap als voor ICT-beroepen.

“In Zeeland is er al sinds 2017 sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt voor ICT-beroepen”, stelt Milou Audenaerd, arbeidsmarktadviseur bij UWV. “Hoewel het aantal ICT’ers nog altijd stijgt, had die groei sterker kunnen zijn als er meer personeel beschikbaar zou zijn. Toch zijn er nog altijd kansen. Zo zijn er in Zeeland relatief veel vacatures voor softwareontwikkelaars, terwijl er ook nog werkzoekende ICT’ers staan ingeschreven als softwareontwikkelaar.”

Hoe dat kan, legt Audenaerd uit. “Een kwalitatieve mismatch. Bedrijven zoeken vooral naar jonge hbo’ers of wo’ers met recente ervaring, terwijl de mensen die aan de kant staan relatief vaker mensen met een mbo-diploma zijn, en 55-plussers die in een verder verleden in de ICT hebben gewerkt. Gezien de snelle technologische ontwikkelingen kun je dan niet zomaar weer direct aan het werk. Er ligt voor iedereen een uitdaging om die kloof te dichten.”

Kwantitatieve en kwalitatieve mismatch
Het aantal banen in de ICT groeit in Zeeland al jaren, en ook in 2023 en 2024 worden er weer tientallen extra banen verwacht. In 2015 waren er nog 1200 ICT-banen in Zeeland, in 2024 zijn dat er naar verwachting 1.600. Hoewel de ICT de kleinste Zeeuwse banensector is, is het de komende jaren in verhouding één van de sterkst groeiende sectoren in de regio.

Die verwachte banengroei van enkele tientallen gaat samen met een nog veel grotere vraag naar ICT’ers. In het eerste kwartaal van 2023 stonden er 230 ICT-vacatures open. Aan de andere kant waren er in juli 2023 slechts 40 WW-uitkeringen voor mensen met een ICT-achtergrond. De krapte neemt in de ICT dus toe, en het wordt steeds moeilijker om met de direct inzetbare werkzoekenden de vacatures te vervullen.

Deze tekorten worden versterkt door een kwalitatieve mismatch: de meeste werkgevers vereisen minimaal een hbo- of wo-diploma, terwijl ongeveer de helft van de mensen met een WW-uitkering en een ICT-achtergrond als hoogste opleiding mbo-niveau 2, 3 of 4 heeft. Daar komt bij dat de ICT een sector is met relatief veel jonge werknemers. 57% van de werknemers in de Zeeuwse ICT-sector is tussen de 27 en 50 jaar. De keerzijde daarvan is dat ICT’ers van 55 jaar en ouder oververtegenwoordigd zijn in de groep werkzoekenden. Bijna een derde van de Zeeuwse ICT’ers met een WW-uitkering is 55 jaar of ouder. Dit is hoog in verhouding tot het aandeel 55-plussers onder werkende ICT’ers (landelijk 14%).

Werkzoekenden omscholen en bijscholen
Hoewel het aantal direct inzetbare werkzoekenden niet voldoende is om het grote aantal vacatures te vervullen, zijn er nog wel degelijk kansen om de groep werkzoekenden aan te spreken. Veel werkgevers zijn al intensiever en anders gaan werven. Zo zetten ze headhunters in, laten ze vacatures langer openstaan of benaderen ze kandidaten rechtstreeks via sociale media. Maar om de kwalitatieve mismatch op te lossen zijn ook andere oplossingen nodig, zoals een grotere focus op vaardigheden in plaats van diploma’s. Ook het om- en bijscholen van werkzoekenden kan uitkomst bieden, waarbij Aan de Slag in Zeeland kan ondersteunen.

Meer uit Tholen

Woning in Poortvliet gesloten na vondst enorme hoeveelheid drugs

POORTVLIET - Een woning aan het Kerkplein in Poortvliet moet vanwege een drugsvondst zes maanden lang gesloten blijven. Zo heeft burgemeester Marleen Sijbers vandaag besloten. In de woning werd op 22 maart een grote hoeveelheid hard- en softdrugs aangetroffen na een inval van de politie.

16 uur geleden
Programma dodenherdenkingen in Sint Philipsland en Tholen

SINT PHILIPSLAND/THOLEN - Op zaterdag 4 mei worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogs- of vredesoperaties herdacht in Sint Philipsland en Tholen. Alle inwoners van de gemeente Tholen worden uitgenodigd voor deze herdenkingsbijeenkomsten.

17 uur geleden
Nagenieten van Koningsdag in Poortvliet, Smerdiek en Stavenisse met foto's [FOTOALBUM]

POORTVLIET/SINT-MAARTENSDIJK/STAVENISSE - Het is elk jaar weer spannend of Koningsdag droog blijft, maar gelukkig brak na een grijze ochtendlucht in de loop van de dag de zon door. De inwoners van Poortvliet, Smerdiek en Stavenisse genoten afgelopen zaterdag van een gezellig feest, waarbij ze elkaar begroetten met een lach en complimenten geven over elkaars oranje outfits.

23 uur geleden
Hoezo vrij? Nederland gewoon aan het werk tijdens Dag van de Arbeid

THOLEN - Bijna overal ter wereld wordt vandaag de Dag van de Arbeid gevierd en kunnen werknemers genieten van een betaalde feestdag. Nederland vormt hierop een uitzondering: waar bijvoorbeeld onze Belgische en Duitse buren vrij zijn, wordt in Nederland door vrijwel iedereen 'gewoon' gewerkt. Daar is een reden voor.

1 dag geleden
Brandweer blust afvalbrand naast de weg aan rand Stavenisse

STAVENISSE - De brandweer is gisteravond zonder spoed uitgerukt naar een brandje langs de Molendijk in Stavenisse. Een stapel afval stond in de fik. De brandweerlieden hebben het vuur gedoofd. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

1 dag geleden
In beeld: Koningsdag in Stalland, Flupland en Oud-Vossemeer [FOTOALBUM]

OUD-VOSSEMEER/SINT-ANNALAND/SINT PHILIPSLAND - Koningsdag begon voor de vroege verkopers met een somber weertje, maar eindigde met een lekker zonnetje. De inwoners van Stalland, Flupland en Oud-Vossemeer maakten er afgelopen zaterdag een groot feest van.

1 dag geleden
Politie zoekt de eigenaren van bijna tweehonderd sieraden en horloges

ZEELAND - De politie is op zoek naar de eigenaren van bijna tweehonderd sieraden en horloges. Deze spullen zijn begin april in beslag genomen bij de arrestatie van een 58-jarige man die wordt verdacht van meerdere inbraken in Zeeland.

2 dagen geleden