
UWV: mogelijk fouten uitkeringen arbeidsongeschiktheid sinds 2020
AMSTERDAM (ANP) - Bij het berekenen van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen door het UWV worden mogelijk al sinds 2020 fouten gemaakt. Aan het begin van de coronapandemie werden de kwaliteitscontroles bij arbeidsongeschiktheidsuitkeringen namelijk afgeschaald. Een woordvoerder van de uitkeringsinstantie zegt dit na berichtgeving over de fouten door het AD en EenVandaag.
Het gaat om berekeningen van het maatmanloon, het loon dat iemand zou hebben verdiend als die niet ziek was geworden. Vorige week meldde het UWV een verkeerd cijfer te hebben gebruikt bij het berekenen van het maatmanloon. Sinds november 2023 heeft de instantie de inflatiecijfers van het CBS verkeerd doorberekend, waardoor kleine verschillen zijn ontstaan bij het bepalen van het percentage arbeidsongeschiktheid van mensen. Deze fout is volgens de zegsman onlangs hersteld.
Maar het kan zijn dat de afgelopen jaren nog meer fouten zijn gemaakt met het maatmanloon na het afschalen van de kwaliteitscontroles, aldus de woordvoerder. "We hebben ontdekt dat we geen goed zicht hadden op de kwaliteit en geen goed beeld hadden van de impact van de fouten op mensen", legt hij uit.
Kijken naar compensatie
De bevindingen worden volgens de woordvoerder meegenomen in het lopende onderzoek naar de kwaliteit van de berekeningen van het maatmanloon. De resultaten verwacht hij halverwege april. Dan wordt volgens hem meer bekend over hoeveel mensen door de fouten zijn geraakt en om welke bedragen het gaat. Na de eerste resultaten kijkt het UWV naar passende stappen zoals compensatie, meldt de woordvoerder. "We betreuren ten zeerste dat we mogelijk fouten hebben gemaakt die gevolgen kunnen hebben voor een uitkering. Al helemaal als iemand daardoor geen uitkering krijgt."
De impact van de fouten kan groot zijn op mensen die de afgelopen jaren voor iets minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard. Zij liepen door de rekenfouten misschien onterecht een gedeeltelijke uitkering mis. Mensen die ten onrechte net onder de 80 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard, hadden misschien een volledige uitkering moeten krijgen.
Tienduizenden gedupeerd
De rekenfouten komen bovenop de problemen die vorig jaar bekend werden bij de berekening van onder meer de WIA, werkloosheidsuitkering WW en de Wajong. Alleen al bij de WIA zijn tienduizenden mensen door die fouten geraakt.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Winkeliers in Nederland hebben in maart meer omzet gedraaid dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale omzet in de detailhandel steeg met 3,4 procent, na een stijging van 2,2 procent in februari. Het volume, ofwel de hoeveelheid verkochte spullen of voedingsmiddelen, lag 1 procent hoger dan een jaar geleden. Online steeg de omzet met 7 procent.
22 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De RAI in Amsterdam heeft vorig jaar een recordomzet gedraaid. Door het gestegen aantal evenementen viel de winst ook fors hoger uit dan een jaar eerder. Topman Paul Riemens van het evenementencomplex spreekt in een toelichting op de jaarresultaten van "het beste jaar in onze historie".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump op 2 april heeft aangekondigd, remmen naar verwachting de economische groei van Nederland. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) op basis van een studie naar de effecten van de handelstarieven. De Nederlandsche Bank (DNB) bracht gelijktijdig een eigen onderzoek naar buiten met min of meer dezelfde conclusies.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is van plan volgende week een document met de Verenigde Staten te delen met een pakket voorstellen om handelsbesprekingen met de Amerikaanse regering op gang te brengen. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Een gelijk verdeelde Amerikaanse Senaat verwierp woensdag het laatste voorstel om de tarieven van president Donald Trump te blokkeren. De Senaat stemde met 49 tegen 49 gelijk over een resolutie om een einde te maken aan de stortvloed aan importheffingen die de president eerder deze maand aankondigde. Volgens de regels van de Senaat werd de maatregel verworpen vanwege de gelijkstand.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump op 2 april heeft aangekondigd, remmen naar verwachting de economische groei van Nederland. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) op basis van een studie naar de effecten van de handelstarieven. De Nederlandsche Bank (DNB) bracht gelijktijdig een eigen onderzoek naar buiten met min of meer dezelfde conclusies.
7 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft zijn omzet en winst in het eerste kwartaal opnieuw flink opgevoerd. Dit lijkt een signaal dat de advertentietak van het socialemediaconcern vooralsnog goed standhoudt ondanks de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump.
9 uur geleden