Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UWV: 'Groene toekomst in Zeeland onzeker door tekort vakmensen'

UWV: 'Groene toekomst in Zeeland onzeker door tekort vakmensen'

ZEELAND - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn voor de verduurzaming van de industrie is in zeven jaar tijd meer dan verdubbeld. In het tweede kwartaal van 2023 ging het in de provincie Zeeland om 1400 vacatures. Technische vakmensen met kennis van onder andere elektro, procestechniek en werktuigbouw zijn essentieel om de klimaatdoelstellingen voor de industrie te kunnen halen.

“Nederland staat voor een forse opgave om de uitstoot van CO2 de komende jaren drastisch terug te brengen. Voor de uitvoering van de verschillende klimaatmaatregelen in de industrie zijn veel vakmensen nodig. Het gaat om beroepen waar nu al structurele tekorten in zijn, onder andere door een te lage instroom van jonge vakmensen”, stelt Milou Audenaerd, arbeidsmarktadviseur UWV West-Brabant & Zeeland.

Vakmensen in techniek, ICT, kwaliteit en veiligheid

Er zijn verschillende technici nodig op het gebied van procestechniek, werktuigbouw en elektro. Eerst gaat het om innovatie en research & development (R&D). Hierbij zijn met name hbo’ers en wo’ers betrokken. Later worden maatregelen uitgevoerd en geïmplementeerd in de productieprocessen. Dan komen mbo’ers in beeld, om machines te bouwen, te installeren of te onderhouden en ermee te werken. Productieprocessen zijn vaak geautomatiseerd, waardoor ook ICT steeds belangrijker wordt.

Daarnaast levert inzet van ICT-data en kennis op, waaruit data-analisten lering kunnen trekken om bijvoorbeeld productieprocessen te verbeteren. In de industrie nemen analisten tijdens het productieproces continu monsters om producten te onderzoeken op samenstelling en kwaliteit. Zeker als er wordt overgeschakeld op andere grondstoffen of andere technologie. Werken met hoge temperaturen, (grote) machines en installaties en (vaak gevaarlijke) chemische stoffen vraagt bovendien continu om aandacht voor veiligheid. Momenteel staan de meeste vacatures open voor monteurs van industriële machines en installaties, mechanisch operators procesindustrie en medewerkers technische dienst.

Meer uitstroom dan instroom

Voor de meeste technische klimaatbanen in de industrie is de arbeidsmarkt zeer krap. Momenteel staan in Zeeland voor deze banen gemiddeld 16 vacatures open per direct inzetbare werkzoekende. In het tweede kwartaal van 2019 waren dat er 8. De krapte is dus groter dan een aantal jaar geleden. En die situatie verandert niet zomaar. Met name in de industrie werken relatief veel 60-plussers (13 procent van de medewerkers in de industrie in Zeeland is 60-plus) die de komende jaren de arbeidsmarkt verlaten, omdat zij met pensioen gaan. Er zijn te weinig jongeren om deze ouderen te vervangen. In Nederland dalen bovendien de studentenaantallen in het mbo en hbo voor relevante opleidingen.

Opleidingen en zij-instroomprojecten

Opleidingen in deze richtingen bieden dus een (heel) goed toekomstperspectief voor jongeren. Ook voor werkzoekenden en werkenden die willen overstappen naar een klimaatbaan zijn de baankansen goed. Soms kunnen mensen zonder diploma’s instromen. Werkgevers, opleidingsinstituten en organisaties als UWV werken, verspreid over het land, samen aan gerichte opleidingstrajecten voor zij-instromers. Een mooi voorbeeld hiervan is het project Be An Engineer. Zij-instromers met een passie voor techniek kunnen in deeltijd werkend-leren en ook een Associate Degree of Bachelor diploma behalen, bijvoorbeeld in de elektrotechniek of werktuigbouwkunde. Voor kandidaten met een WW-uitkering wordt in overleg met UWV een periode afgesproken waarin de uitkering doorbetaald wordt.

Ontwikkeling WW-uitkeringen
In september 2023 werden er in Zeeland 2462 WW-uitkeringen verstrekt, een stijging van 2 procent ten opzichte van de maand ervoor. In vergelijking met september 2022 steeg het totaal aantal verstrekte WW-uitkeringen in Zeeland met 2,7 procent. In Nederland daalde het aantal het WW-uitkeringen de afgelopen maand met 0,8 procent.


Lees ook

UWV: ‘Steeds meer ICT-banen in Zeeland, maar personeelstekort blijft’

Meer uit Tholen

Winnaars Thoolse fotowedstrijd bekend: Smerdiek en Scherpenisse op podium

THOLEN - De winnaars van de Thoolse fotowedstrijd zijn bekend. Het thema van deze fotowedstrijd was 'Tholen door mijn ogen'. Naast de top drie is er ook een prijs voor de mooiste 'belevingsfoto'. De prijs voor de mooiste belevingsfoto wordt uitgereikt door Stichting Tholen Beter Bekend. Er is op de gemeentelijke Facebookpagina ruim 1500 keer gestemd met likes.

9 uur geleden
Genieten van een lekkere pannenkoek bij molen De Jager [NATIONALE MOLENDAG 2024]

OUD-VOSSEMEER - Zaterdagmiddag is het een komen en gaan van bezoekers bij molen De Jager. Veel bezoekers passeren de molen tijdens hun fietstocht en worden naar het terrein van de molen getrokken door de lekkere geur van pannenkoeken. Molenaar Corneel Droogers heeft voor alle bezoekers voorzien in een lekkere pannenkoek. "Uiteraard van ons eigen meel."

11 uur geleden
Na zonnig en droog weekend zijn er weer buien op komst [WEERBERICHT]

THOLEN - Het wordt een wisselvallige week met dagelijks kans op buien. Soms kunnen buien stevig zijn met kans op onweer en windstoten. Er zijn ook lange droge perioden met zon. Dinsdag is het nog warm met 21 tot 26 graden, daarna gaat de temperatuur omlaag. Vanaf woensdag komt het kwik overdag gemiddeld op 19 of 20 graden uit.

17 uur geleden
Tholense Boys kroont zich tot kampioen van de vierde klasse D [SPEELRONDE 21]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 11 mei allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 21.

1 dag geleden
Avondvierdaagse Sint Philipsland keert na vijf jaar terug

SINT PHILIPSLAND - Van maandag 27 mei tot en met donderdag 30 mei organiseert wandelsportvereniging Oosterscheldestappers na vijf jaar weer een wandelvierdaagse op Sint Philipsland.

1 dag geleden
Aan de keukentafel met Eric Verheijen: 'Samen tillen we alles naar een hoger niveau' [AAN DE KEUKENTAFEL]

STEENBERGEN - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Eric Verheijen van Lyfter en Smartner.

2 dagen geleden
Vaten aangetroffen op wandelpad en in sloot in Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER - Aan de Sluispolderweg tussen Sint-Annaland en Oud-Vossemeer zijn vrijdagmiddag minstens een tiental vaten aangetroffen. De vaten buitendijks op een wandelpad en in een sloot. Naast de vaten lag er ook ander afval in de sloot.De brandweer werd even voor 17:00 uur opgeroepen omdat er mogelijk sprake was van bodemverontreiniging. Buitendijks van de Sluispolderweg, aan het randje van de Schorren van Sint-Annaland zijn door een passant tien á vijftien vaten met een nog onbekende inhoud aangetroffen. De passant schakelde de politie in die voor de veiligheid de brandweer ter plaatse liet komen voor metingen. Uit deze metingen kwam naar voren dat in de vaten geen gevaarlijke stoffen zaten of hebben gezeten.De brandweer heeft de zaak aan de politie overgedragen. Zij zullen onderzoek doen naar waar de vaten vandaan komen. Een medewerker van het Waterschap heeft de vaten en het overige afval opgeruimd.

3 dagen geleden