Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UWV-baas: Rutte-IV kan pas hervormen als uitvoering is verbeterd

UWV-baas: Rutte-IV kan pas hervormen als uitvoering is verbeterd

DEN HAAG (ANP) - De dienstverlening van uitvoeringsorganisaties moet eerst verbeterd worden, voordat een nieuw kabinet hervormingen kan doorvoeren. Dat zegt UWV-baas Maarten Camps na een gesprek met de partijen die over de formatie van een nieuw kabinet onderhandelen. De ICT van uitvoerders moet beter en er moet meer persoonlijk contact komen met burgers. "Dat is voorwaardelijk om verder te kunnen", aldus Camps.

Voor het komende kabinet staat een aantal belangrijke hervormingen op de rol. Vrijwel de hele Kamer vindt dat de arbeidsmarkt op de schop moet, en ook moet er een alternatief komen voor het toeslagensysteem. Maar uitvoerders hebben eerst rust en tijd nodig. Het op orde krijgen van ICT-systemen kan jaren duren, aldus Camps.

Als uitvoerders hun contact met burgers kunnen verbeteren, "dan bouwen we daarmee aan het vertrouwen van de burgers in de overheid. En daarnáást is het kijken wat er mogelijk is aan hervormingen en wetswijzigingen".

Genoeg geld

Daarnaast heeft het UWV, maar ook andere dienstverleners als de Belastingdienst gewoonweg genoeg geld nodig. Als een uitvoerder nieuwe taken krijgt, moet er ook extra geld bij, zegt Camps. "Voor ons is het belangrijk dat we stabiele financiering hebben. Dat er niet steeds weer bezuinigingen komen en er dan geld bijkomt om problemen op te lossen."

Uit het gesprek aan de formatietafel put Camps wel geval vertrouwen dat uitvoeringsorganisaties als de zijne in de toekomst beter betrokken worden bij de precieze vormgeving van nieuwe wetten. "Dat is nadrukkelijk de bedoeling", zegt hij. "Dat wij hier vandaag zaten is daarin een goed teken. Ik ben daar wel hoopvol over."

Het belangrijkste is dat wetgeving eenvoudiger wordt. "De complexe wetgeving die we nu vaak hebben leidt tot fouten, en is moeilijk uitlegbaar aan burgers." Het toeslagenschandaal, waar Camps als voormalig topambtenaar op het ministerie van Sociale Zaken zelf ook een rol in had, heeft wel laten zien welke problemen dit kan veroorzaken.

Meer uit Politiek

Van Gennip vindt zwangerschapsdiscriminatie bij WNL onbegrijpelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is "onbegrijpelijk" dat de strijd tegen zwangerschapsdiscriminatie nog steeds nodig is in Nederland, zegt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar aanleiding van berichtgeving over omroep WNL. In een veelbesproken artikel in het AD beschuldigden bekende presentatoren en andere (oud-)medewerkers hoofdredacteur Bert Huisjes deze week van manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie.

1 uur geleden
Wilders roept VVD en NSC op om rechts kabinet mogelijk te maken

DEN HAAG (ANP) - "Kom op VVD en NSC maak een rechts kabinet mogelijk anders komt er dankzij jullie een kabinet Timmermans!", zegt Geert Wilders op X. De voorman van PVV zegt zelf "tien keer over onze schaduw heen" te zijn gesprongen. Hij roept deze partijen waarmee hij al maanden onderhandelt over een coalitie op om hetzelfde te doen. Wilders gaat vrijdagochtend met informateur Kim Putters in gesprek.

3 uur geleden
Putters spreekt vrijdag met Wilders en belt Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters spreekt vrijdag twee partijleiders: PVV-voorman Geert Wilders, en Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB. Wilders komt fysiek langs bij de informateur, met Van der Plas belt hij alleen. Putters is ruim twee weken bezig met zijn informateursopdracht en zal over iets minder dan twee weken zijn verslag moeten schrijven.

17 uur geleden
Van der Wal: ik hield geen informatie achter over natuurwet

DEN HAAG (ANP) - "Ik heb juist haast gemaakt", zo verweerde demissionair minister Christianne van der Wal zich donderdag tegen vragen van Caroline van der Plas (BBB). De BBB-voorvrouw vond dat de minister een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet voor Nederland te laat aan de Tweede Kamer had gegeven, pas nadat het Europees Parlement erover had gestemd. Van der Wal zei geen informatie te hebben achtergehouden: "Heb ik artikel 68 geschonden? Nee, dat vind ik niet."

18 uur geleden
Minister gaat 'puzzelen' na arbeidsongeschiktheidsrapport

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) laat de door een commissie voorgestelde alternatieven voor het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel uitwerken, zodat een nieuw kabinet er mogelijk mee aan de slag kan. Het gaat om drie varianten die de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel in een donderdag uitgekomen rapport oppert voor werkenden. De commissie vond geen oplossing voor vroeggehandicapten die nooit hebben gewerkt. Maar ook daar wil de minister op "puzzelen", zegt Van Gennip bij de overhandiging van het rapport.

18 uur geleden
Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

DEN HAAG (ANP) - Nadat het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het zwaarbevochten Europese asielbeleid, worden de regels twee jaar later van kracht. Nederland mag onderdelen van de Europese afspraken niet eerder, maar ook niet later invoeren, zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een debat met de Tweede Kamer.

19 uur geleden
Omtzigt ziet twee opties: gedogen of extraparlementair kabinet

DEN HAAG (ANP) - Voor NSC liggen er twee opties op tafel voor een nieuw kabinet. Dat is gedogen of een extraparlementair kabinet, zei partijleider Pieter Omtzigt na een gesprek met informateur Kim Putters. Op een zakenkabinet zit volgens Omtzigt niemand te wachten.

20 uur geleden