Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UWV: 'Aanvragen WW vervijfvoudigd'

UWV: 'Aanvragen WW vervijfvoudigd'

KAPELLE/KRUININGEN - Het UWV had in de week van 16 maart ruim vijfhonderd aanvragen voor een WW-uitkering. Dit aantal lag in de maanden daarvoor op ongeveer honderd. Dat staat in de eerste Coronamonitor Zeeland, over de economische impact van de coronacrisis. 

Het openbare leven ligt plat en dat heeft een enorme impact op de economie, staat in de monitor. Die is opgesteld door de Economic Board Zeeland, Economische Impuls Zeeland, ZB Planbureau, VNO-NCW Zeeland, Arbeidsmarktregio Zeeland, Vereniging Zeeuwse Gemeenten en de provincie Zeeland.

Personeelstekorten

‘Rabo Research en het Economisch Bureau van ABN Amro verwachten een kortstondige, maar diepe recessie’, is in de Coronamonitor Zeeland te lezen. Vele ondernemers kampen met omzetverlies. Daarnaast zijn in sommige sectoren werknemers niet inzetbaar en hapert de aanvoer van onderdelen. 'Zo dreigt een tekort aan vrachtwagenchauffeurs, waardoor bijvoorbeeld de bevoorrading van supermarkten in de knel kan komen.' Ook de agrarische sector kampt met personeelstekorten. ‘Horecapersoneel zou kunnen inspringen in de foodsector.’

Geldnood

Bouwend Nederland roept de overheid namens bouwbedrijven op om bouwwerkzaamheden te laten doorgaan en zo veel mogelijk onderhoudswerk naar voren te halen. Krantenuitgevers worden geconfronteerd met een grote daling van advertentie-inkomsten. ‘Ze verkeren in geldnood, kunnen freelancers niet meer betalen en vrezen voor hun voortbestaan.’

Het UWV schat dat veel aanvragen voor de WW-uitkeringen uit de vrijetijdseconomie komen. Die sector wordt zwaar geraakt door het verbod op toeristische overnachtingen in Zeeland. ‘Er is begrip voor de ‘toeristische lockdown’, maar de gevolgen zijn desastreus. Toeristisch Ondernemend Zeeland stelt dat de recreatieondernemers dit niet lang volhouden.’

Huisarts

Positieve ontwikkelingen in antwoord op de crisis, staan ook in de monitor. ‘Veel restaurants zijn overgestapt op bezorging en ophaalmogelijkheden. De ZLTO en andere landbouworganisaties starten de campagne ‘Kooponzeoogst’ om telers van hun producten af te helpen.’ Hiswa-Recron lanceert de Toeristische Corona Voucher-regeling. ‘Hierbij staan provincies garant voor gedane boekingen, zodat toeristen weten dat hun geboekte vakantie in het geval van faillissement is veilig gesteld.’ De vakantie wordt dan niet geannuleerd, maar uitgesteld.

‘In Zeeland hebben enkele honderden mensen geen huisarts. Daarom meldt zorgverzekeraar CZ het beeldbellen met een huisarts op afstand versneld in te voeren.’

Loket

De Coronamonitor Zeeland wordt regelmatig geactualiseerd. De provincie Zeeland heeft twee miljoen euro vrijgemaakt om de impact van het coronavirus op de Zeeuwse economie te verzachten, als aanvulling op de landelijke maatregelen. ‘De investeringen die de regio al in de arbeidsmarkt doet, gaan onverminderd door.’ Ondernemers kunnen vragen stellen bij het Zeeuws loket, via [email protected].

Meer uit Reimerswaal

Tweederde deelnemers valt af, maar Daan Visser uit Schore finisht wel in Dragon's Back Race

SCHORE - In zes dagen 380 kilometer over de bergen van Wales klauteren. Daan Visser (38) uit Schore speelde dit klaar en heeft zo als eerste Nederlander de finish van de Dragon’s Back Race gehaald. De organisatie noemt het de zwaarste bergrace ter wereld. Tweederde van de atleten valt voor de eindstreep af. “Ik hou van een uitdaging”, lacht de militair.

11 uur geleden
Wemeldings paar De Bourgraaf-Van den Bos viert diamanten huwelijksfeest

WEMELDINGE - Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar van de gemeente Kapelle is maandag op bezoek geweest bij echtpaar De Bourgraaf-van den Bos ter ere van hun 60-jarig huwelijksjubileum.

1 dag geleden
21e Answester Dweilbandfestival is mooi feestje

HANSWEERT - Zondag was het in Hansweert weer tijd voor het Answester Dweilband Festival, dit jaar de 21e editie alweer. Talloze bezoekers uit het dorp en de regio trokken naar Hansweert voor een middag vol muziek, lekker eten en zelfs een loterij.

2 dagen geleden
Geniet zondag van 'dweilen' en food in Hansweert

HANSWEERT - Ieder jaar op de laatste zondag van september vindt in Hansweert het Answester Dweilbandfestival plaats. Voor zondag 24 september staat de 21e editie in de startblokken. 

5 dagen geleden
Verkeer voorlopig verboden op instabiele dam Julianahaven Yerseke

YERSEKE - Omdat de damwand van de Julianahaven in Yerseke niet sterk en stabiel genoeg is, stelt de gemeente Reimerswaal een verkeersverbod in voor de kadewand. ‘Binnenkort wordt er een meetsysteem geplaatst om de stabiliteit van de damwand de komende tijd te meten’, laat de gemeente vrijdag weten. Op basis van de meetresultaten zijn misschien nog meer maatregelen nodig. ‘Dat is op voorhand niet uit te sluiten.’ 

5 dagen geleden
Jonge bestuurder ongeluk Kruiningen mogelijk onder invloed van drugs

KRUININGEN - De 21-jarige Kruininger die donderdag met zijn auto over de kop sloeg in zijn dorp reed mogelijk onder invloed van drugs. Dat meldt de politie.

5 dagen geleden
Nieuw bestuur Schoorse herfstmarkt: 'We willen dit leuke feest laten groeien'

SCHORE - Het nieuwe bestuur van stichting Schoorse Herfstmarkt kon zaterdag meekijken hoe de geroutineerde, afzwaaiende bestuursleden de markt in goede banen leidden. Voor editie 2024 staan Niels Peterson, Mark Kneepkens, Jeroen Heerspink en Jelmer Holm aan het roer.

6 dagen geleden