Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UvA ziet bedrijven klimaatambities uitstellen en minder innoveren

UvA ziet bedrijven klimaatambities uitstellen en minder innoveren

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van het Nederlandse bedrijfsleven stelt zijn klimaatambities uit volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Volgens de nieuwe editie van de Nederlandse Innovatie Monitor is het aantal bedrijven dat voor 2030 klimaatneutraal wil zijn iets afgenomen, met 4 procentpunt. Aan de andere kant zijn er volgens het onderzoek steeds meer bedrijven die voor 2050 hun impact op klimaat en natuur tot vrijwel nul willen verminderen. Het aantal bedrijven dat hier helemaal niet mee bezig is, neemt af.

Van de 719 bestuurders die voor deze editie zijn ondervraagd, zegt nu bijna 56 procent dat hun organisatie streeft naar een "verwaarloosbare ecologische voetafdruk". Bij de vorige editie was dit nog bijna 60 procent. Onderzoeksleider Henk Volberda ziet een verband met de hoge energieprijzen en tekorten aan grondstoffen en materialen. Zulke problemen "ondermijnen ook de klimaatambities van Nederlandse bedrijven", duidt hij de resultaten.

Niet alleen de klimaatambities hebben hieronder te lijden. Het bedrijfsleven is volgens de monitor ook minder innovatief geworden. Ook personeelstekorten spelen daar nog een rol in. Hoogleraar Volberda en zijn collega's zien nu al drie jaar een dalende lijn in het aantal "radicale innovaties". Bedrijven lijken zich volgens hen "met name te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten".

Meest ambitieuze sectoren

Een opmerkelijke uitkomst is dat juist organisaties die veel last zeggen te hebben van hoge energieprijzen minder klimaatambities tonen. "Mogelijk dat de verstoringen waar veel bedrijven momenteel mee te maken hebben, leiden tot uitstel van hun verduurzamingsplannen", schrijven de onderzoekers.

Volgens de monitor hebben de overheid en organisaties in de ICT en dienstverlening de meest ambitieuze klimaatplannen. Bedrijven in sectoren als de industrie, de landbouw en de logistiek lopen vaker achter. Volberda denkt dat dit komt doordat het voor hen vaak ook moeilijker is om te verduurzamen.

Energiekosten

De energiekosten voor bedrijven zijn vooral sterk gestegen na de Russische invasie van Oekraïne. Deelnemers aan het onderzoek vinden over het algemeen dat die rekening moet worden verdeeld tussen bedrijven zelf, de overheid en consumenten. De bestuurders zouden liefst het grootste aandeel, gemiddeld 39 procent, bij de overheid neerleggen.

Meer uit Financieel

Faillissement tv-klusbedrijf Vloerloods aangevraagd na moord

KAMPEN (ANP) - Vakbond CNV heeft dinsdag namens werknemers het faillissement aangevraagd van vloerenbedrijf Vloerloods uit Kampen, bekend van tv-programma's als 'Eigen Huis & Tuin' en 'Help, mijn man is klusser'. Het bedrijf kwam eind vorig jaar in grote problemen nadat een van de eigenaren zijn zakenpartner had vermoord.

8 minuten geleden
Coca-Cola verhoogt omzetverwachting na prijsverhogingen

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrankproducent Coca-Cola profiteert van zijn doorgevoerde prijsverhogingen. Het bedrijf, bekend van frisdranken zoals Coca-Cola en Fanta, heeft hierdoor zijn omzetverwachting voor heel 2024 naar boven bijgesteld.

32 minuten geleden
Airbus moet soms orders afslaan door grote vraag, zegt topman

FARNBOROUGH (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus moest soms bestellingen voor nieuwe toestellen weigeren door de grote vraag en de hoeveelheid openstaande orders. Dat heeft Airbus-topman Guillaume Faury gezegd op de grote luchtvaartshow in het Britse Farnborough die deze week wordt gehouden.

1 uur geleden
Spotify ziet winst, omzet en aantal abonnees groeien

STOCKHOLM (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify heeft in het tweede kwartaal van dit jaar het aantal abonnees, de omzet en de winst zien stijgen, maakte het bedrijf bekend. Het concern behaalde een recordwinst van 266 miljoen euro, terwijl de omzet met een vijfde groeide tot 3,8 miljard euro.

1 uur geleden
Nederlandse zuivelexport omlaag door sterk gedaalde zuivelprijzen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie van de sector ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam wel toe.

1 uur geleden
Randstad Nederland bezorgd over aanhoudend krappe arbeidsmarkt

DIEMEN (ANP) - Topman Jeroen Tiel van Randstad Nederland is "heel benieuwd" naar het regeringsprogramma dat het nieuwe kabinet naar verwachting in september presenteert, omdat hij zich zorgen maakt over de aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Volgens Tiel geeft het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet "niet veel richting" aan een oplossing daarvoor.

2 uur geleden
Onderzoek: 53.000 woningen door ombouw leegstaande kantoren

AMSTERDAM (ANP) - Het ombouwen van leegstaande kantoren kan zorgen voor wel 53.000 extra woningen in Nederland. Dat meldt datavastgoedbedrijf Matrixian in een onderzoek. Daarbij werd gekeken naar de leegstand van kantoorruimtes en bijbehorende bestemmingsplannen. Volgens Matrixian kan de transformatie van leegstaande kantoren dan ook helpen bij het oplossen van de woningnood.

2 uur geleden