Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UvA ziet bedrijven klimaatambities uitstellen en minder innoveren

UvA ziet bedrijven klimaatambities uitstellen en minder innoveren

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van het Nederlandse bedrijfsleven stelt zijn klimaatambities uit volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Volgens de nieuwe editie van de Nederlandse Innovatie Monitor is het aantal bedrijven dat voor 2030 klimaatneutraal wil zijn iets afgenomen, met 4 procentpunt. Aan de andere kant zijn er volgens het onderzoek steeds meer bedrijven die voor 2050 hun impact op klimaat en natuur tot vrijwel nul willen verminderen. Het aantal bedrijven dat hier helemaal niet mee bezig is, neemt af.

Van de 719 bestuurders die voor deze editie zijn ondervraagd, zegt nu bijna 56 procent dat hun organisatie streeft naar een "verwaarloosbare ecologische voetafdruk". Bij de vorige editie was dit nog bijna 60 procent. Onderzoeksleider Henk Volberda ziet een verband met de hoge energieprijzen en tekorten aan grondstoffen en materialen. Zulke problemen "ondermijnen ook de klimaatambities van Nederlandse bedrijven", duidt hij de resultaten.

Niet alleen de klimaatambities hebben hieronder te lijden. Het bedrijfsleven is volgens de monitor ook minder innovatief geworden. Ook personeelstekorten spelen daar nog een rol in. Hoogleraar Volberda en zijn collega's zien nu al drie jaar een dalende lijn in het aantal "radicale innovaties". Bedrijven lijken zich volgens hen "met name te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten".

Meest ambitieuze sectoren

Een opmerkelijke uitkomst is dat juist organisaties die veel last zeggen te hebben van hoge energieprijzen minder klimaatambities tonen. "Mogelijk dat de verstoringen waar veel bedrijven momenteel mee te maken hebben, leiden tot uitstel van hun verduurzamingsplannen", schrijven de onderzoekers.

Volgens de monitor hebben de overheid en organisaties in de ICT en dienstverlening de meest ambitieuze klimaatplannen. Bedrijven in sectoren als de industrie, de landbouw en de logistiek lopen vaker achter. Volberda denkt dat dit komt doordat het voor hen vaak ook moeilijker is om te verduurzamen.

Energiekosten

De energiekosten voor bedrijven zijn vooral sterk gestegen na de Russische invasie van Oekraïne. Deelnemers aan het onderzoek vinden over het algemeen dat die rekening moet worden verdeeld tussen bedrijven zelf, de overheid en consumenten. De bestuurders zouden liefst het grootste aandeel, gemiddeld 39 procent, bij de overheid neerleggen.

Meer uit Financieel

Wachtlijsten stroomnet blijven groeien, verwachten netbeheerders

DEN HAAG (ANP) - Het overvolle stroomnet zal ook de komende jaren nog voor lange wachtlijsten zorgen voor bedrijven die een aansluiting willen. Dat meldt Netbeheer Nederland. Ongeveer 9400 bedrijven wachten momenteel op een aansluiting op het overvolle stroomnet om elektriciteit te kunnen afnemen en ook de lijst van het aantal bedrijven dat elektriciteit wil terugleveren, wordt langer.

8 minuten geleden
Zorgen RAI over keuringscapaciteit RDW voor nieuwe bestelbusjes

AMSTERDAM (ANP) - Autobrancheorganisatie RAI Vereniging maakt zich zorgen over de capaciteit bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) om nieuwe bestelwagens tijdig te keuren in aanloop naar de introductie van zero-emissiezones in veel binnensteden en de invoering van de aanschafbelasting voor bestelbusjes. Beide gaan per 1 januari 2025 in.

15 minuten geleden
Chiquita moet schadevergoeding betalen aan Colombiaanse families

BOGOTA (ANP/RTR) - Chiquita Brands International moet ruim 38 miljoen dollar (bijna 36 miljoen euro) aan schadevergoeding betalen aan de families van acht medewerkers in Colombia die door een paramilitaire groep zijn gedood. Dat oordeelde een jury in de Amerikaanse staat Florida in een rechtszaak tegen de bekende producent en verkoper van bananen.

20 minuten geleden
Besi bij stijgers in licht hogere AEX na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - Besi behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Het chipbedrijf werd door analisten van investeringsbank Redburn op de kooplijst gezet en klom 3 procent. De algehele stemming op de beursvloeren bleef terughoudend. Beleggers letten vooral op de Federal Reserve, die later op de dag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering.

1 uur geleden
Boetes voor webshops bekende merken om 'nepkortingen'

DEN HAAG (ANP) - Webshops van bekende merken als G-Star, Tommy Hilfiger, Leen Bakker en JYSK hebben boetes gekregen omdat ze kortingsacties hielden die volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nep waren. Bij de afprijzingen klopte de 'van-prijs' niet, stelt de marktwaakhond. Dat komt neer op misleiding, omdat de korting zo lager uitvalt dan klanten denken of helemaal niet bestond.

1 uur geleden
Voorman AWVN ziet AI als hulp bij oplossen krapte op arbeidsmarkt

HILVERSUM (ANP) - Kunstmatige intelligentie (AI) kan hulp bieden bij het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt, door medewerkers te ondersteunen en bepaalde taken over te nemen. Dat stelt algemeen directeur Raymond Puts van werkgeversvereniging AWVN op het jaarcongres in Hilversum, waar achthonderd vertegenwoordigers van Nederlandse werkgevers en brancheorganisaties bijeenkomen.

2 uur geleden
AEX koerst af op hoger begin, focus blijft op Fed en inflatie VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht hoger te gaan beginnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers kauwen nog na op de uitslagen van de Europese verkiezingen en de verrassende stap van de Franse president Emmanuel Macron om nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk uit te schrijven. Vooral de beurs in Parijs begon daardoor met een stevig verlies aan de week.

2 uur geleden