UvA overwoog langer dicht te blijven om pro-Palestijnse protesten
AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam heeft overwogen langer dicht te blijven om de recente pro-Palestijnse demonstraties, maar vindt het van groter belang dat het onderwijs en onderzoek doorgaan. Zeker ook met tentamens op komst, zei voorzitter van het College van Bestuur Geert ten Dam woensdag. De universiteit kondigde maandag een sluiting van twee dagen aan en opent donderdag weer de deuren.
"Wij vinden het risico aanvaardbaar, anders zouden we niet opengaan", aldus Ten Dam over de kans op nieuwe protestacties. Nieuwe demonstraties zijn volgens het bestuur niet uit te sluiten. "Maar langer dichtblijven is een dermate ingrijpende maatregel, die kun je eigenlijk alleen inzetten als het echt niet anders kan. En dat is nu niet aan de orde."
De universiteit gaf maandagavond na meerdere demonstraties aan dat de campussen dicht blijven. Na afloop van een demonstratie op de Roeterseilandcampus diezelfde avond werden vernielingen aangericht in het ABC-gebouw. Het CvB zei toen dat de veiligheid van de mensen op de universiteitslocaties niet kon worden gegarandeerd en dat het onderwijs op alle locaties daarom werd stilgelegd. Alleen de faculteiten geneeskunde en tandheelkunde waren uitgezonderd.
Veiligheidsmaatregelen
Volgens Ten Dam zijn de afgelopen tijd extra veiligheidsmaatregelen genomen op de campussen, zoals meer beveiliging, en staat de universiteit "op scherp". De voorzitter geeft wel aan dat de politie nodig is om in te grijpen bij demonstraties zoals afgelopen week. "Onze beveiligers zijn niet toegerust om een woedende menigte tegen te houden en mogen dat ook niet", aldus Ten Dam.
De UvA blijft de komende tijd in "nauw contact" staan met de Amsterdamse driehoek van politie, Openbaar Ministerie en gemeente over de veiligheid op de campussen. Ten Dam geeft aan dat het bestuur demonstreren een goede zaak vindt, maar dan wel "op een vreedzame manier. Dat betekent geen bezettingen, geen intimidatie, geen vernielingen en geen overnachtingen" .
Meer uit Binnenland
N i e u w bericht, verduidelijking steun Greenpeace in 3e alinea
47 minuten geledenHOOGBLOKLAND (ANP) - Door een aanrijding in de Zuid-Hollandse plaats Hoogblokland is een voetganger om het leven gekomen, meldt de politie. Het gaat om een 84-jarige man uit het dorp in de Alblasserwaard. "De hond die hij aan het uitlaten was, heeft het helaas ook niet overleefd", aldus de politie.
7 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De gemeente Haarlemmermeer heeft voor dit weekend een noodverordening afgegeven op Schiphol in verband met een aangekondigde demonstratie van Extinction Rebellion (XR) zaterdag. Volgens de gemeente zouden er "high risk-acties" op de planning staan en is er vrees voor het ontstaan van "ernstige wanordelijkheden".
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vorig jaar zijn er minder doden en zwaargewonden gevallen in het verkeer dan het jaar ervoor. Maar echt reden tot optimisme is er niet, stelt het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). 2022 was namelijk een jaar met veel verkeersslachtoffers.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het bijzondere belastinguitstel heeft in het eerste jaar van de coronapandemie (2020) goed gewerkt als maatregel om onnodige faillissementen tegen te gaan. Maar na dat jaar nam de effectiviteit van de maatregel flink af, en in 2022 was de ingreep "niet doeltreffend in het voorkomen van opheffingen en/of faillissementen", blijkt uit een evaluatie van de regeling in opdracht van het ministerie van Financiƫn.
9 uur geledenTER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vraagt gemeenten dringend meer te doen wat betreft de asielopvang. Het doet een appel op gemeenten voor "een extra inspanning", zoals het langer openhouden van noodlocaties en het sneller huisvesten van statushouders. Anders dreigt het aanmeldcentrum in Ter Apel te vol te raken.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse militair is gewond geraakt aan zijn been tijdens een oefening in Irak, nabij de hoofdstad Bagdad. Dat meldt het ministerie van Defensie.
10 uur geleden