Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Utrecht sluit restaurant dat bezoekers niet wil controleren

Utrecht sluit restaurant dat bezoekers niet wil controleren

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht heeft de sloten vervangen van restaurant Waku Waku, waarvan de exploitant bij bezoekers de CoronaCheck-app niet wil controleren. Het restaurant zou om 13.00 uur opengaan, maar dat gaat nu niet.

Er zijn veel belangstellenden aanwezig bij het restaurant. Ook staan er agenten en andere handhavers.

Burgemeester Sharon Dijksma had al eerder tot de sluiting van Waku Waku besloten omdat de exploitant de CoronaCheck-app niet wilde controleren. Eigenaar Floris Beukers zei dat hij dat niet deed omdat hij dan onderscheid zou maken tussen mensen met en zonder CoronaCheck-app. Daar voelt Beukers niets voor, hij ziet dat als discriminatie. Het restaurant had maandagavond moeten sluiten van de burgemeester, maar het bleef open tot 23.00 uur, zonder ingrijpen van de politie.

Intimiderende toon

De gemeente stelt dat afgelopen donderdag een eerste gesprek met de ondernemer is gevoerd over het handhaven van de coronatoegangsbewijzen en dat de exploitant toen liet weten uit principe niet te controleren. Volgens de gemeente was sprake van "een intimiderende toon in de richting van de aanwezige handhavers". Op zaterdagavond constateerden handhavers dat gasten van Waku Waku inderdaad geen coronatoegangsbewijs hoefden te tonen.

Zaterdag moest ook het restaurant Moeke in Nijmegen gedwongen sluiten, omdat bij twee gemeentelijke controles bleek dat klanten van Moeke niet was gevraagd naar hun coronatoegangsbewijs toen ze de zaak binnen gingen. De uitbater van de horecagelegenheid stapte toen direct naar de rechtbank om het sluitingsbevel aan te vechten. Na de toezegging van Moeke om een bord bij de ingang met de tekst ‘voor Moeke hoef jij je niet te bewijzen’ weg te halen en klanten er juist op wijzen dat ze alleen naar binnen mogen als ze een geldige toegangspas hebben, besloot burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen de sluiting op te heffen.

Omdat volgens de advocaat van Moeke nog veel meer horecazaken duidelijkheid willen of een burgemeester "zo’n drastische maatregel als directe sluiting" kan nemen bij overtreding van coronaregels, wil hij dat de voorzieningenrechter een oordeel velt over de actie van zaterdag bij het Nijmeegse restaurant. De rechtbank maakt dat vonnis uiterlijk volgende week zondag bekend.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 3 weken geleden
Die mevr Dijksma heeft altijd de juiste kruiwagen gevonden om op mee te liften en met de arbeiders heeft ze nooit wat gehad dat was toevallig een woord in de partijnaam voor haar
J. Davidse. 3 weken geleden
Mevrouw Dijksma wil een nieuwe 'Kristalnach' creëren? De arrogantie van een omhooggevallen PvdA-er kent geen grenzen. Zodra ze de macht in handen heeft is de arbeider vergeten en komt de dictator naar boven.

Meer uit Binnenland

100.000 bewoners Curaçao ten minste één keer gevaccineerd

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao is dit weekend een mijlpaal bereikt in de strijd tegen Covid-19. Meer dan 100.000 inwoners hebben hun eerste vaccinatie gehad. Op het eiland wonen 160.000 mensen. Bijna 92.000 personen zijn al twee keer gevaccineerd.

1 uur geleden
EMA buigt zich over boosterprik Moderna

AMSTERDAM (ANP) - Het comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt maandag bijeen om zich te buigen over de vraag of het vaccin van Moderna gebruikt kan worden voor een zogenoemde 'boosterprik'. Het Moderna-vaccin mag al wel gebruikt worden om mensen met een ernstige afweerstoornis een extra prik te geven.

1 uur geleden
KNMI presenteert klimaatrapport

DE BILT (ANP) - Het KNMI presenteert maandag het Klimaatsignaal'21. In de publicatie gaat het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut in op de vraag in welke mate het klimaat in Nederland verandert.

1 uur geleden
Studenten Delft, Groningen en Twente strijden in zonneautorace

AGADIR (ANP) - Studententeams uit Delft, Groningen en Twente nemen het deze week in Marokko tegen elkaar op in de zonneautorace Solar Challenge. Met racewagens die rijden op zonne-energie proberen de drie Nederlandse en nog vier andere teams tot en met vrijdag zo snel mogelijk 2500 kilometer af te leggen.

1 uur geleden
Corona-uitbraak in noodopvang in Goes, 49 besmettingen

GOES (ANP) - In de noodopvang voor asielzoekers in Goes zijn 49 mensen positief getest op corona. De uitbraak in de Zeelandhallen is vastgesteld nadat op vrijdag alle 320 bewoners werden getest, zo bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na berichtgeving van de NOS.

10 uur geleden
Aantal nieuwe coronagevallen voor eerst sinds juli boven 6000

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft zondag, voor het eerst sinds 23 juli, meer dan 6000 nieuwe coronabesmettingen in een etmaal genoteerd. Tussen zaterdag en zondag registreerde het instituut 6350 positieve tests.

14 uur geleden
Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen bedraagt zondag 748, dat zijn er 45 meer dan zaterdag. Daarvan liggen er 185 patiënten op de intensive care, 6 meer dan zaterdag.

14 uur geleden