
Uslu: weghalen Leids schilderij zaak van universiteit
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris voor Cultuur Gunay Uslu kan zich niet opwinden over de recente verwijdering van een schilderij van sigaren rokende oudere heren uit het Academiegebouw van de universiteit in Leiden. Het kunstwerk van Rein Dool toont een bestuurscollege uit de jaren zeventig, toen voornamelijk mannen de dienst uitmaakten en er ook nog lustig op los rookten.
Sommigen op de universiteit vonden volgens mediaberichten de voorstelling niet meer van deze tijd en konden deze niet meer aanzien, waarop ze werd weggehaald. Uslu zei op vragen van Martin Bosma van de PVV niet over de inrichting van de universiteit te gaan, maar het wel boeiend te vinden hoe kunst discussie op gang kan brengen.
Er kan later anders naar kunst worden gekeken en ze vertrouwt in de Leidse kwestie op de kracht van de universiteit om het gesprek over de zaak te voeren, zei ze tijdens de behandeling van de cultuurbegroting door de Tweede Kamer. Bosma, die sprak van het "verlangen om de geschiedenis te veranderen", vroeg waarom ze het niet gewoon opnam voor de vrijheid van kunstenaars, die volgens hem "fundamentele verdediging" verdient. "Dat doe ik wel", aldus de bewindsvrouw, maar de affaire in Leiden "is aan de universiteit zelf". Van de discussie kunnen we ook leren en we kunnen er in elk geval aan zien hoe kunst ons kan doen nadenken, vindt Uslu.
Een fundament
De staatssecretaris noemde kunst tijdens het debat in een ander verband "een fundament" onder de samenleving, dat je pas echt mist als het er niet meer is. We hebben de denkkracht van kunstenaars ook nodig bij maatschappelijke vraagstukken, zei ze onder meer. Makers verdienen een "ereplek".
Ze wil zich verder inzetten voor een eerlijke betaling van mensen in de sector, iets waar het nu nog wel eens aan schort. In 2025 wil ze daarvoor ook financieel extra over de brug komen. Dan moeten er wel goede afspraken over zijn gemaakt in het veld, want anders zou het voor 'fair pay' bedoelde geld naar andere dingen kunnen gaan en dat is echt niet de bedoeling.
Uslu gaat ook samen met het ministerie van Volksgezondheid kijken naar de eventuele meerwaarde die Kunst op recept kan hebben. Dit is een experiment waarin artsen patiënten doorverwijzen naar kunstactiviteiten om zo met name psychosomatische klachten te verminderen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
6 dagen geleden