Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uslu: overheidsgeld kunst en cultuur moet niet ter discussie staan

Uslu: overheidsgeld kunst en cultuur moet niet ter discussie staan

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) vindt het "vreemd" dat in Nederland vaak ter discussie staat of er wel geld moet worden uitgegeven aan kunst en cultuur. "Dat belang zou toch echt buiten kijf moeten staan en buiten schot moeten blijven." Dat zegt de bewindsvrouw die tevens kunsthistoricus is en als eerste politicus in ruim twintig jaar de spreker was bij de Huizingalezing van de Universiteit Leiden.

"Als we vooruit willen als mens, en als samenleving, dan is cultuur onmisbaar", zei de staatssecretaris tijdens de jaarlijkse lezing die altijd in het teken staat van een cultuurhistorisch of cultuurfilosofisch onderwerp. "Het heeft impact op wat we voelen, denken en waar we met elkaar over praten."

Uslu vindt dat dit in Nederland veel te weinig benoemd wordt. Bij landen om ons heen "fronsen mensen de wenkbrauwen bij de gedachte dat het belang van de kunst ter discussie staat". Die houding staat bijvoorbeeld in schril contrast met die van de Franse president Emmanuel Macron. Bij zijn verkiezingsoverwinning in 2017 sprak hij van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis en dichtte hij ook een hoofdrol toe aan cultuur.

Moeizame verhouding

Nederland heeft volgens Uslu een veel moeizamere verhouding met cultuur. "Iemand die veel praat over kunst, een dichter citeert of maandelijks naar het theater gaat, vinden we al gauw een snob, om niet te zeggen: elitair en wereldvreemd."

De kosten van kunst en cultuur zijn de afgelopen jaren regelmatig onderwerp geweest van discussie. Vorig jaar kocht de staat het schilderij de Vaandeldrager van Rembrandt voor 150 miljoen euro. Dat leidde tot scheve ogen in de cultuursector: mensen vonden de uitgave ongepast aangezien de sector zwaar leed onder de coronamaatregelen. Ten tijde van de eurocrisis werd ook al veel bezuinigd op kunst en cultuur om het begrotingstekort onder controle te houden.

Meer uit Politiek

Nederland veroordeelt aanvallen op VN-vredesmacht Libanon

DEN HAAG (ANP/AFP) - Nederland is een van de 40 landen die de recente aanvallen op de VN-vredesmacht in het zuiden van Libanon, UNIFIL, veroordelen. In een verklaring die zaterdag is gepubliceerd, zeggen de landen dat deze beschietingen "direct moeten stoppen en goed worden onderzocht".

1 dag geleden
Kabinet: onderwijs moet draaien om lezen, schrijven en rekenen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariƫlle Paul (Funderend Onderwijs) heeft een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat het onderwijs hoofdzakelijk om lezen, schrijven en rekenen gaat draaien. Deze vaardigheden moeten ook een belangrijke rol gaan spelen in andere vakken, zoals geschiedenis, natuurkunde en scheikunde. Daarmee zet de bewindsvrouw een belangrijke stap voor de eerste grote herziening van de zogeheten 'kerndoelen' van het onderwijs sinds 2006.

2 dagen geleden
Kabinetsplan geen garantie voor betaalbaar warmtetarief, zegt ACM

DEN HAAG (ANP) - De door het kabinet voorgestelde tarieflimiet voor kleinverbruikers bij stadsverwarming biedt geen garantie op een betaalbaar warmtetarief voor consumenten. Daarvoor waarschuwt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

2 dagen geleden
Schoof: Agema wekte verkeerde indruk met ongelukkige opmerking

DEN HAAG (ANP) - Vicepremier Fleur Agema heeft met haar "ongelukkige uitspraak" over het parlement een "verkeerde indruk" gewekt. Dat heeft premier Dick Schoof erkend in zijn wekelijkse persconferentie. De vicepremier van de PVV zei voorafgaand aan de ministerraad op vrijdag dat ze nog wel wil zien wie "zo stoer is" om het staatsnoodrecht tegen te houden wanneer het kabinet daartoe heeft besloten. Welke indruk Agema daarmee per abuis wekte, zei Schoof niet.

2 dagen geleden
Faber heeft "nu geen plannen" voor waarschuwingsborden bij azc's

DEN HAAG (ANP) - Nadat een Kamermeerderheid zich negatief heeft uitgesproken over het plan van asielminister Marjolein Faber voor waarschuwingsborden bij asielzoekerscentra (azc's), heeft ze "nu geen plannen" om dat te doen. De bewindsvrouw gaat niet in op de vraag of ze daarmee bedoelt dat het plan helemaal van tafel is, dus ook voor een later moment. "Nogmaals, ik heb nu geen plannen om ze te plaatsen", blijft ze herhalen.

2 dagen geleden
Agema zwakt woorden over 'stoer doen' af: moest ik niet doen

DEN HAAG (ANP) - PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie "zo stoer is" om het staatsnoodrecht tegen te houden. "Dat had ik niet moeten doen", zei Agema. De PVV-bewindsvrouw benadrukt juist respect te hebben voor het parlement. Ze sprak hierover na de ministerraad met premier Dick Schoof.

2 dagen geleden
Faber gaat door met asielnoodwet, ondanks verzoek voor plan B

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil niet zeggen of ze na een verzoek van de Eerste Kamer werkt aan een spoedwet als alternatief voor de veel bekritiseerde asielnoodwet. "Ik ga door met de noodwet", blijft ze herhalen op de vraag of parallel ook aan dit plan B wordt gewerkt, waardoor het antwoord daarop onduidelijk blijft. Faber is van plan om de veel bediscussieerde noodwet op 21 oktober in te brengen bij de ministerraad.

2 dagen geleden