
Urgenda: 35 miljard euro voor klimaat is een goede stap
ZAANDAM (ANP) - De directeur van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, Marjan Minnesma, noemt de 35 miljard euro die het nieuwe kabinet wil uittrekken voor klimaatmaatregelen een "goede stap". In het algemeen klinken de klimaatplannen als een "mooie sprong voorwaarts", maar ze heeft nog niet het gehele coalitieakkoord kunnen lezen.
In het akkoord staat dat het kabinet de klimaatwet wil aanscherpen. De uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 met 55 procent zijn verminderd. Om dit met zekerheid te halen, neemt het kabinet zich voor in het beleid te mikken op circa 60 procent vermindering in 2030.
"Het komt in de richting, maar in Glasgow hebben we afgesproken dat de hele wereld de uitstoot moet verminderen", zegt Minnesma. Volgens haar zou Nederland moeten mikken op een uitstootvermindering van zo'n 65 procent in 2030. "Daar zullen we op blijven drukken." Op de klimaattop in Glasgow, de COP26, benadrukten landen dat het wenselijk is de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graad te beperken. De gevolgen van klimaatverandering zijn bij 2 graden, het maximum dat in het Klimaatakkoord van Parijs werd afgesproken, veel groter.
Klimaatdoelen
Voor eind volgend jaar zouden alle nationale klimaatdoelen hiermee in lijn gebracht moeten worden, zo luidt een andere afspraak uit Glasgow. Het is aan de landen zelf om te bepalen welke bijdrage zij leveren. Wel is de afspraak dat de ambities alleen maar scherper mogen worden, niet zwakker.
Urgenda won eind 2019 definitief een klimaatzaak tegen de Nederlandse staat. De rechter bepaalde toen dat de overheid zich moest inspannen om de uitstoot eind 2020 met een kwart te verminderen ten opzichte van 1990.
Meer uit Binnenland
ZWOLLE (ANP) - Een 53-jarige man uit Zwolle is dinsdag veroordeeld tot acht jaar cel voor het jarenlang misbruiken van zijn zoon. Het misbruik vond volgens het slachtoffer tussen de vierhonderd en vijfhonderd keer plaats. De 52-jarige moeder van de jongen kreeg drie jaar.
5 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het burgerinitiatief Amsterdam heeft een Keuze spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Amsterdam omdat de stad volgens het initiatief de groei van het massatoerisme onvoldoende aanpakt. Amsterdam had van de groep tot dinsdag de tijd gekregen om zich te houden aan de eigen verordening uit 2021.
13 minuten geledenREUSEL (ANP) - Op meerdere locaties zijn dinsdagmiddag natuurbranden uitgebroken. Het gaat onder meer om Oss in Brabant en Heerde op de Veluwe.
15 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Onder bloedhete omstandigheden is in het Oosterpark in Amsterdam het trans-Atlantische slavernijverleden herdacht. Honderden mensen, sommigen in traditionele kleding, waren ondanks de hitte naar het park gekomen om de nationale herdenking bij te wonen. Die was ook te volgen op grote schermen.
19 minuten geledenDE BILT (ANP) - De temperatuur op het hoofdstation in De Bilt steeg dinsdag tot boven de 35 graden. Om 15.50 uur werd het 35,3 graden in De Bilt, waarmee het officieel een zeer hete dag is, meldt Weeronline.
37 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het universitair medische centrum Erasmus MC in Rotterdam zal ongeveer 335.000 euro aan Europese subsidies teruggeven aan de EU. Voor de aanvraag had het ziekenhuis een speciaal bedrijf ingehuurd, Percuros, maar dat is in opspraak gekomen door mogelijke fraude.
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minstens 20.000 Nederlandse mannen per jaar maken zich schuldig aan seksueel kindermisbruik in het buitenland, denken onderzoekers die daar in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) een inschatting van hebben gemaakt. De onderzoekers van de Vrije Universiteit en onderzoekscentrum NSCR baseren zich op een onlinesteekproef onder ruim 9000 mannen. Die gaven daarin zelf anoniem aan dat ze seks hebben gehad met minderjarigen.
49 minuten geleden