Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Urenco: twee kerncentrales te weinig om klimaatakkoord te halen

Urenco: twee kerncentrales te weinig om klimaatakkoord te halen

ALMELO (ANP) - Nederland heeft vier nieuwe kerncentrales nodig om de huidige klimaatdoelen te halen, in plaats van twee. Volgens directeur Ad Louter van Urenco Nederland is in het huidige klimaatakkoord geen rekening gehouden met de jaarlijkse toename van het stroomverbruik.

In de huidige kabinetsplannen wordt uitgegaan van twee nieuwe kerncentrales. Die zouden op zijn vroegst in de tweede helft van de jaren dertig energie kunnen leveren. Maar volgens Louter is het stroomverbruik in Nederland in 2040 alweer bijna verdubbeld.

"Dat is een grote denkfout in het klimaatakkoord", zegt de directeur van de Urenco-verrijkingsfabriek in Almelo, tevens voorzitter van vereniging Nucleair Nederland. "Ons stroomverbruik groeit elk jaar met twee tot drie procent. In het klimaatakkoord gaat men ervan uit dat die gelijk blijft."

Bijdrage stroomvoorziening

Kernenergie draagt nu voor 3 procent bij aan de Nederlandse stroomproductie. Met vier nieuwe kerncentrales kan dit vanaf 2040 stijgen tot 30 procent. "De resterende 70 procent kan dan opgewekt worden met hernieuwbare bronnen."

De verwachtingen over het aandeel van zon en wind in de energietransitie, zijn nog steeds te optimistisch, vreest Louter. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte deze maand bekend dat nu al bijna de helft van de Nederlandse elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen afkomstig is. "Dat lijkt heel veel, maar die energie heb je niet altijd tot je beschikking als je het nodig hebt, omdat het bewolkt is of er geen wind staat."

Onderhandelingen

Louter hoopt daarom dat een nieuw kabinet van VVD, PVV, NSC en BBB haast zet achter de bouw van vier nieuwe centrales. "We weten dat deze partijen hier positief tegenover staan."

De afgelopen jaren is de beeldvorming over kernenergie razendsnel gekanteld. Enkele jaren geleden was Louter als voorzitter van Nucleair Nederland niet eens welkom bij de onderhandelingen over het Klimaatakkoord.

Afhankelijk aan Rusland

Volgens Louter voltrok de omslag in het denken over kernenergie zich al voor de Russische inval in Oekraïne. "Steeds meer landen kwamen erachter dat ze kernenergie nodig hebben voor de energietransitie. De oorlog in Oekraïne heeft dat versneld omdat ze toen merkten hoe afhankelijk ze waren van Russisch aardgas."

Afgelopen zondag was Louter te gast op de Nederlandse première van Nuclear Now, de nieuwe film van de Amerikaanse regisseur Oliver Stone. "Hij toont in die film aan hoe kernenergie jarenlang ten onrechte in het verdomhoekje is gezet. Het gevolg hiervan is wel dat we tot op de dag van vandaag zijn doorgegaan met het investeren in kolencentrales."

Meer uit Financieel

Trump valt uit tegen Fed-voorzitter, Wall Street scherp omlaag

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten gingen maandag onderuit nadat president Donald Trump opnieuw tekeerging tegen Fed-voorzitter Jerome Powell. Trump riep de centrale bank op om de rente te verlagen, terwijl steeds meer signalen erop wijzen dat zijn handelsoorlog de economie van de Verenigde Staten richting een recessie duwt. In een bericht op sociale media maakte Trump de voorzitter van de centrale bank uit voor "meneer Te Laat" en een "grote loser."

3 uur geleden
Google gebruikt AI voor versterken machtspositie, waarschuwt VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse overheid wil dat er stevige beperkingen worden opgelegd aan Google, om te voorkomen dat het techbedrijf zijn AI-producten gebruikt om zijn dominante positie in het online zoeken verder uit te breiden. Dat stelde een advocaat van het ministerie van Justitie maandag bij de start van een historische mededingingszaak.

4 uur geleden
Trump spreekt top Amerikaanse winkelketens over pijn van tarieven

WASHINGTON (ANP) - President Donald Trump overlegt maandag in het Witte Huis met topbestuurders van grote Amerikaanse winkelketens, zoals Walmart, Home Depot, Lowe's en Target over de gevolgen van importheffingen, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

4 uur geleden
Nieuwe accu van Chinese CATL 'verandert automarkt ingrijpend'

SHANGHAI (ANP/AFP) - CATL, 's werelds grootste accuproducent, presenteerde maandag een nieuwe natrium-ionbatterij die de elektrische automarkt naar eigen zeggen ingrijpend zal veranderen. Volgens de Chinezen is de technologie goedkoper en in sommige opzichten een veiliger alternatief voor de gangbare lithium-ionbatterijen. Die kunnen bij beschadiging brandgevaarlijk zijn.

6 uur geleden
Trump eist renteverlaging: 'meneer Te Laat' moet nu ingrijpen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde maandag dat de economie in de Verenigde Staten mogelijk zal vertragen als de Federal Reserve niet onmiddellijk overgaat tot het verlagen van de rente. Het is de zoveelste uithaal van Trump richting Fed-voorzitter Jerome Powell.

8 uur geleden
Wall Street verder omlaag, dollar naar laagste punt in drie jaar

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten openden maandag opnieuw in het rood, waarmee de verliezen van vorige week werden voortgezet. Beleggers reageerden teleurgesteld op het uitblijven van vooruitgang in de wereldwijde handelsbesprekingen. Ook maken zij zich zorgen over de Amerikaanse regering die onderzoekt of Jerome Powell, voorzitter van de centrale bank, ontslagen kan worden. President Donald Trump is ontevreden over het rentebeleid van de Federal Reserve, dat onafhankelijk van de Amerikaanse regering is.

10 uur geleden
Nederlanders bezoeken weer massaal woonwinkels op tweede paasdag

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben op tweede paasdag weer massaal een woonboulevard bezocht, merken woonwinkelconcern IKEA en interieurketen JYSK. Die laatste keten, met naar eigen zeggen 105 winkels in Nederland, zegt maandagmiddag dat het iets drukker is dan tweede paasdag vorig jaar.

11 uur geleden