Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Universiteiten kondigen rechtszaken aan tegen deel bezuinigingen

Universiteiten kondigen rechtszaken aan tegen deel bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Universiteiten gaan via de rechter proberen een deel van de bezuinigingen op het hoger onderwijs van tafel te krijgen. Ze stellen dat het kabinet afspraken over starters- en stimuleringsbeurzen die de overheid in 2022 met de sector maakte, niet zomaar mag opzeggen. Het gaat om een bedrag van 300 miljoen euro.

Over het geld werd een bestuursakkoord gesloten met een looptijd tot eind 2030. "Veel rechtsgeleerden zetten vraagtekens bij de juridische houdbaarheid van het eenzijdig openbreken van het akkoord. Dat staat eventuele toekomstige afspraken tussen universiteiten en de overheid in de weg", stelt voorzitter Caspar van den Berg van koepel Universiteiten van Nederland (UNL).

Tilburg University en de Radboud Universiteit in Nijmegen beginnen de eerste procedures, meldt UNL. De universiteiten gingen destijds "op aandringen van de minister" snel aan de slag met het toewijzen van beurzen, brengt de organisatie in herinnering. Toen regeerde het kabinet-Rutte IV nog en was Robbert Dijkgraaf (D66) minister. Nu is dat Eppo Bruins (NSC). Hij heeft de bezuinigingen "pijnlijk" genoemd, maar voert ze toch door.

Protesten

Tegen de bezuinigingen wordt volop geprotesteerd. Maandag was er nog een staking aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, dinsdag op de Erasmus Universiteit Rotterdam en donderdag staat Tilburg op het programma. "Doe het niet", is steeds het motto. Die boodschap was ook gericht aan de Eerste Kamer, maar die besloot "het" wel te doen: de onderwijsbegroting met 1,2 miljard euro aan bezuinigingen kreeg dinsdag een meerderheid.

UNL-voorzitter Van den Berg noemt het "niet uit te leggen dat een land dat het vrijwel volledig van kennis moet hebben" zo fors bezuinigt.

Meer uit Binnenland

Gezin Jonnie Boer is 'op afstand' bij afscheid voor genodigden

ZWOLLE (ANP) - De vrouw en twee kinderen van de overleden topkok Jonnie Boer zijn donderdag niet zelf aanwezig bij het afscheid voor genodigden. Op een groot bord bij de ingang van Boers driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle legt de familie uit dat ze zelf deze dag achter de schermen blijven, maar dat ze "alles op afstand meekrijgen".

1 uur geleden
Duitse vakantiegangers zorgen voor drukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Duitse vakantiegangers zorgen voor drukte op de wegen in ons land. Volgens de ANWB hebben veel mensen in Duitsland een lang weekend vrij en dat leidt tot files in Nederland. Vooral op de A12 tussen de grens en knooppunt Velperbroek lopen weggebruikers veel vertraging op, gemiddeld een uur, zegt een woordvoerder van de verkeersdienst.

1 uur geleden
Meeste Nederlanders vinden de Nationale Herdenking belangrijk

AMSTERDAM (ANP) - Tachtig procent van de Nederlanders vindt de Nationale Herdenking op 4 mei belangrijk of heel belangrijk. Maar het aandeel dat de herdenking heel belangrijk vindt, is dit jaar iets gedaald vergeleken met vorig jaar. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei op basis van het jaarlijkse Nationaal Vrijheidsonderzoek.

2 uur geleden
10,5 miljoen aangiftes inkomstenbelasting voor 1 mei, een record

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst ontving in maart en april een recordaantal van ruim 10,5 miljoen aangiftes voor de inkomstenbelasting van particulieren en ondernemers. Vorig jaar kwamen er 10,3 miljoen aangiftes binnen voor 1 mei.

2 uur geleden
Aangepast vliegverkeer en ov rond dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - Alle treinen in Nederland staan tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei vanaf 20.00 uur twee minuten stil. Dit geldt ook voor bussen, metro's, trams en veerponten van stadsvervoerders in onder meer Rotterdam en Amsterdam. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) meldt dat het vliegverkeer wordt aangepast rond de dodenherdenking.

3 uur geleden
AP: informatie over huiseigenaren kan uitlekken bij nieuwe regels

DEN HAAG (ANP) - Persoonlijke gegevens van huiseigenaren kunnen in verkeerde handen vallen bij nieuwe regels die het kabinet wil invoeren. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder wil dat de aanpassing van de wet niet doorgaat zolang de problemen niet zijn opgelost.

3 uur geleden
Trouwen op gemeentehuis bijna overal duurder dan jaar eerder

DEN HAAG (ANP) - Aankomende bruidsparen die op het gemeentehuis willen trouwen, betalen in 2025 meer dan vorig jaar. Op de vrijdagmiddag kost een huwelijksceremonie gemiddeld 499 euro. Een jaar eerder was dit nog 478 euro. Dat concludeert vaksite ThePerfectWedding.nl, die de tarieven bij alle gemeenten heeft verzameld.

5 uur geleden