Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Universiteit Gent geeft Frans Timmermans eredoctoraat om klimaat

Universiteit Gent geeft Frans Timmermans eredoctoraat om klimaat

GENT (ANP) - De Universiteit van Gent reikt op 18 maart een eredoctoraat uit aan Europees Commissaris Frans Timmermans. Als eerste vicevoorzitter van het dagelijks EU-bestuur in Brussel zet de Nederlandse PvdA-politicus met sinds 2019 het klimaat in portefeuille "zich onvermoeibaar in om het complexe klimaatprobleem op de agenda's te zetten en te bespreken", aldus de universiteit.

Timmermans is sinds 2014 lid van de Europese Commissie. De eerste vijf jaar hield hij zich onder meer bezig met betere regelgeving, interinstitutionele betrekkingen en de rechtsstaat. De academische erkenning is vooral voor de Green Deal, het enorme pakket maatregelen waarmee de EU in 2050 klimaatneutraal wil zijn.

"Het klimaatprobleem stelt de wereld voor een enorme uitdaging, is voor velen onoverzichtelijk en lijkt in alle complexiteit haast onoplosbaar. Frans Timmermans slaagt erin richting te geven, vertrouwen te wekken en tot actie aan te zetten, aan de hand van een samenhangend verhaal dat stoelt op wetenschappelijke kennis en haalbare oplossingen op zowel kortere als langere termijn", stelt UGent.

Steun

Met het eredoctoraat wil de Vlaamse universiteit ook haar steun voor de klimaatzaak uitdrukken. Rector Rik Van de Walle is promotor van het eredoctoraat.

Timmermans werd in januari al gelauwerd door de Technische Universiteit Delft, maar dat stuitte op weerstand. Tegenstanders verzamelden handtekeningen om de universiteit aan te zetten van het plan af te zien en bij de plechtigheid kwamen demonstranten opdagen. Volgens hen bemoeilijkt Timmermans de energietransitie in plaats van dat hij die bevordert. Een petitie was duizenden keren ondertekend, maar ook vaak anoniem.

Meer uit Binnenland

Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

2 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

4 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

8 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

14 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

14 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

17 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

19 uur geleden