Universiteit Gent geeft Frans Timmermans eredoctoraat om klimaat
GENT (ANP) - De Universiteit van Gent reikt op 18 maart een eredoctoraat uit aan Europees Commissaris Frans Timmermans. Als eerste vicevoorzitter van het dagelijks EU-bestuur in Brussel zet de Nederlandse PvdA-politicus met sinds 2019 het klimaat in portefeuille "zich onvermoeibaar in om het complexe klimaatprobleem op de agenda's te zetten en te bespreken", aldus de universiteit.
Timmermans is sinds 2014 lid van de Europese Commissie. De eerste vijf jaar hield hij zich onder meer bezig met betere regelgeving, interinstitutionele betrekkingen en de rechtsstaat. De academische erkenning is vooral voor de Green Deal, het enorme pakket maatregelen waarmee de EU in 2050 klimaatneutraal wil zijn.
"Het klimaatprobleem stelt de wereld voor een enorme uitdaging, is voor velen onoverzichtelijk en lijkt in alle complexiteit haast onoplosbaar. Frans Timmermans slaagt erin richting te geven, vertrouwen te wekken en tot actie aan te zetten, aan de hand van een samenhangend verhaal dat stoelt op wetenschappelijke kennis en haalbare oplossingen op zowel kortere als langere termijn", stelt UGent.
Steun
Met het eredoctoraat wil de Vlaamse universiteit ook haar steun voor de klimaatzaak uitdrukken. Rector Rik Van de Walle is promotor van het eredoctoraat.
Timmermans werd in januari al gelauwerd door de Technische Universiteit Delft, maar dat stuitte op weerstand. Tegenstanders verzamelden handtekeningen om de universiteit aan te zetten van het plan af te zien en bij de plechtigheid kwamen demonstranten opdagen. Volgens hen bemoeilijkt Timmermans de energietransitie in plaats van dat hij die bevordert. Een petitie was duizenden keren ondertekend, maar ook vaak anoniem.
Meer uit Binnenland
OUDE PEKELA (ANP) - Op de N367 bij Oude Pekela in Groningen is woensdagavond een dode gevallen bij een ernstig verkeersongeval rond 23.30 uur, meldt de politie. Twee andere mensen raakten gewond.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Mirjam Bikker is niet overtuigd van het "rechtsstatelijk leiderschap" van premier Dick Schoof. Hij zei in een eerder debat toe als leider van het kabinet de rechtsstaat te zullen beschermen, maar Bikker ziet daar nog weinig van terug. Sterker, zij ziet juist "politiek bestuurlijke chaos" en "staatsrechtelijke piraterij" in het kabinet-Schoof.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben elkaar tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen niet aangevallen, terwijl daar eerst vrees voor was. Toch kan de coalitie nog niet opgelucht ademhalen: interim-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven (NSC) lag zwaar onder vuur en sloeg zich met moeite door het debat heen. Bovendien heeft de coalitie nog een dag aan debat te gaan.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De SGP wil niet zomaar een bezuiniging op het budget van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp "slikken", zegt partijleider Chris Stoffer. Het kabinet wil daar uiteindelijk 2,4 miljard euro op bezuinigen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is geen "polonaise" dat de BBB het volledige ministerie van Landbouw bestiert, zegt partijleider Caroline van der Plas. Haar partij leverde Femke Wiersma als minister van Landbouw en Jean Rummenie als staatssecretaris. Zij moeten nu maatregelen nemen die veel pijn doen bij de BBB-achterban.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is een "dieptepunt" dat asielzoekers van het kabinet-Schoof de "schuld van alles krijgen", zegt Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Ze verwijst naar uitspraken van premier Dick Schoof, die de asielcrisiswet rechtvaardigde omdat de woningmarkt, zorg en het onderwijs onder druk staan. "Mensen ervaren een asielcrisis", zei hij daarover. "Je kent weinig schaamte als je kwetsbare mensen daar de schuld van geeft", recenseert Ouwehand die uitspraken.
3 uur geledenVLISSINGEN (ANP) - Tussen Arnemuiden en Vlissingen Souburg rijden geen treinen door een politieonderzoek bij station Middelburg, meldt de NS.
3 uur geleden