Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever na cijfers in middelpunt belangstelling op beurs

Unilever na cijfers in middelpunt belangstelling op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Unilever staat donderdag in het middelpunt van de belangstelling op de beurs in Amsterdam. Het levensmiddelenconcern achter merken als Dove, Knorr en Ben & Jerry's wist de omzet afgelopen kwartaal op te krikken door de prijzen voor consumenten te verhogen. Zo probeert Unilever de sterk gestegen grondstofkosten door de oorlog in Oekraïne het hoofd te bieden. Beleggers verwerken de resultaten van meerdere grote bedrijven en houden ook ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne en de gaslevering uit Rusland scherp in de gaten.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield (URW) opende eveneens de boeken. De eigenaar van onder andere winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam merkt een duidelijk herstel uit de coronacrisis. Dat geldt zowel bij de eigen huurinkomsten als bij de verkopen van winkels die panden van het vastgoedfonds huren.

Op het Damrak weten meer bedrijven de aandacht op zich gericht. Zo heeft Shell via een dochterbedrijf in Brazilië een groot belang gekocht in het een olie- en gasveld. Shell was al betrokken bij het zogeheten Atapu-veld. Voor de uitbreiding van de deelneming betaalt het concern 1,1 miljard dollar aan zijn Braziliaanse branchegenoot Petrobras. Ook waren er cijfers van telecomconcern VEON en biotechbedrijf Vivoryon.

Chipgerelateerde fondsen

Door sterke vooruitzichten bij het Amerikaanse chipconcern Qualcomm na de slotbel op Wall Street, gaat de aandacht daarnaast naar chipgerelateerde fondsen als Besi en ASML. Elders in Europa kunnen beleggers zich onder meer buigen over de resultaten van de Deense brouwer Carlsberg, de Belgische bioscoopketen Kinepolis en het Duitse maaltijdboxenbedrijf HelloFresh. Verder heeft het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies laten weten bijna 3,9 miljard euro af te schrijven op een gasproject in Rusland.

De AEX-index koerst op basis van de openingsindicatoren af op een licht hoger begin van de nieuwe handelsdag. De andere Europese beursgraadmeters lijken ook met winsten te openen. De graadmeters op Wall Street gingen woensdag ook al met overwegend kleine plussen de handel uit. Op de belangrijkste beurzen in Azië was de stemming eveneens positief.

De olieprijzen gaan opnieuw omlaag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 100,99 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 104,13 dollar per vat. De euro was 1,0515 dollar waard, tegen 1,0551 dollar bij het slot van de beurzen op woensdag.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

4 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

6 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

6 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

10 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

12 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden