Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever na cijfers in middelpunt belangstelling op beurs

Unilever na cijfers in middelpunt belangstelling op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Unilever staat donderdag in het middelpunt van de belangstelling op de beurs in Amsterdam. Het levensmiddelenconcern achter merken als Dove, Knorr en Ben & Jerry's wist de omzet afgelopen kwartaal op te krikken door de prijzen voor consumenten te verhogen. Zo probeert Unilever de sterk gestegen grondstofkosten door de oorlog in Oekraïne het hoofd te bieden. Beleggers verwerken de resultaten van meerdere grote bedrijven en houden ook ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne en de gaslevering uit Rusland scherp in de gaten.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield (URW) opende eveneens de boeken. De eigenaar van onder andere winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam merkt een duidelijk herstel uit de coronacrisis. Dat geldt zowel bij de eigen huurinkomsten als bij de verkopen van winkels die panden van het vastgoedfonds huren.

Op het Damrak weten meer bedrijven de aandacht op zich gericht. Zo heeft Shell via een dochterbedrijf in Brazilië een groot belang gekocht in het een olie- en gasveld. Shell was al betrokken bij het zogeheten Atapu-veld. Voor de uitbreiding van de deelneming betaalt het concern 1,1 miljard dollar aan zijn Braziliaanse branchegenoot Petrobras. Ook waren er cijfers van telecomconcern VEON en biotechbedrijf Vivoryon.

Chipgerelateerde fondsen

Door sterke vooruitzichten bij het Amerikaanse chipconcern Qualcomm na de slotbel op Wall Street, gaat de aandacht daarnaast naar chipgerelateerde fondsen als Besi en ASML. Elders in Europa kunnen beleggers zich onder meer buigen over de resultaten van de Deense brouwer Carlsberg, de Belgische bioscoopketen Kinepolis en het Duitse maaltijdboxenbedrijf HelloFresh. Verder heeft het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies laten weten bijna 3,9 miljard euro af te schrijven op een gasproject in Rusland.

De AEX-index koerst op basis van de openingsindicatoren af op een licht hoger begin van de nieuwe handelsdag. De andere Europese beursgraadmeters lijken ook met winsten te openen. De graadmeters op Wall Street gingen woensdag ook al met overwegend kleine plussen de handel uit. Op de belangrijkste beurzen in Azië was de stemming eveneens positief.

De olieprijzen gaan opnieuw omlaag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 100,99 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 104,13 dollar per vat. De euro was 1,0515 dollar waard, tegen 1,0551 dollar bij het slot van de beurzen op woensdag.

Meer uit Financieel

Topinkomens weer sterk gestegen, loonkloof ook gegroeid

DEN HAAG (ANP) - De topinkomens van bestuursvoorzitters zijn vorig jaar weer sterk gestegen na een dip in het eerste coronajaar, zo schrijft De Volkskrant. De krant onderzoekt elk jaar de topinkomens. Ook de loonkloof tussen de bestuursvoorzitters en hun werknemers liep weer op. De bestuursvoorzitters verdienden veertig keer zoveel als hun gemiddelde werknemer. Eerder was dat 35 keer zoveel.

12 minuten geleden
Griekenland eindelijk van financieel strafbankje

ATHENE/BRUSSEL (ANP) - Griekenland is na twaalf jaar eindelijk af van het strenge toezicht van de eurozone op zijn financiën. Het is volgens de eurolanden voldoende opgekrabbeld van de financiële crisis om weer zelf over de schatkist te waken.

4 uur geleden
Oliebedrijf Occidental hoger op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Oliebedrijf Occidental Petroleum is vrijdag bijna 10 procent meer waard geworden op een negatief gestemd Wall Street. Dat gebeurde nadat investeerder Berkshire Hathaway van 'superbelegger' Warren Buffett toestemming had gekregen van Amerikaanse toezichthouders om maximaal de helft van de aandelen in Occidental te kopen. Berkshire Hathaway investeert al enkele jaren in het oliebedrijf en heeft nu ruim een vijfde van het bedrijf in handen.

9 uur geleden
Reuters: Musk wil concurrent start-up hersenimplantaten overnemen

SAN FRANCISCO (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft een concurrent van zijn eigen start-up Neuralink benaderd om die over te nemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Synchron houdt zich net als Neuralink bezig met hersenimplantaten waarmee mensen computers kunnen aansturen. Dat bedrijf zou echter dichter bij een goedkeuring van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA zijn om zijn producten echt bij patiëntern te kunnen laten implanteren.

10 uur geleden
Veel vraag naar Lamborghini's, nu bestelde bolide komt begin 2024

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - Sportwagenmerk Lamborghini is zo populair dat de hele productiecapaciteit voor volgend jaar al besteld is. Dat betekent dat iemand die nu bijvoorbeeld een sportwagen van het type Aventador of Huracán of een Urus-SUV bestelt, die bolide pas op zijn vroegst begin 2024 krijgt.

12 uur geleden
Gazprom stopt gastoevoer Nord Stream opnieuw vanwege onderhoud

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - Gazprom legt eind deze maand de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn opnieuw voor drie dagen stil. Het Russische staatsgasbedrijf geeft onderhoud van de pijplijn als reden aan. De sluiting staat van 31 augustus tot en met 2 september gepland. De stap zal opnieuw tot zorgen leiden of Gazprom na het onderhoud weer gas gaat leveren.

13 uur geleden
Forse stijging moederbedrijf Thuisbezorgd helpt AEX niet aan plus

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met een verliesbeurt de week uitgegaan. Alle aandacht op het Damrak ging uit naar maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, dat na de verkoop van zijn belang in de Braziliaanse branchegenoot iFood ruim een kwart aan waarde won. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl ontvangt tot 1,8 miljard euro van techinvesteerder Prosus. Dat bedrijf, dat 1,3 procent daalde, had de rest van iFood al in handen en wordt dus de enige eigenaar.

14 uur geleden