Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever heroverweegt 'vertrek' door wetsvoorstel GroenLinks

Unilever heroverweegt 'vertrek' door wetsvoorstel GroenLinks

ROTTERDAM (ANP) - Het wetsvoorstel van GroenLinks, dat multinationals die uit Nederland willen vertrekken tot een vertrekbetaling wil verplichten, kost Unilever 11 miljard euro als het wordt aangenomen. Dat stelt de consumentengoederenmaker in documenten over het veranderen van de bedrijfsstructuur. Het bestuur heeft na juridisch advies besloten dat een vertrek uit Nederland indien de wet wordt aangenomen 'niet in het belang van Unilever, zijn aandeelhouders en andere belanghebbenden zou zijn'.

GroenLinks wil met de initiatiefwet, die met terugwerkende kracht moet gelden, voorkomen dat de Nederlandse staatskas miljoenen euro's misloopt door multinationals die vertrekken naar een land zonder dividendbelasting. Bedrijven moeten dan geld betalen aan de Belastingdienst ter compensatie van misgelopen belastinginkomsten. Het nettobedrag dat de Nederlandse regering afgelopen jaren ontving aan dividendbelasting komt neer op ongeveer 200 miljoen euro per jaar.

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor Unilever als de initiatiefwet van GroenLinks wordt aangenomen, zegt het bedrijf. Het bestuur wil alleen doorgaan met het vertrek als 'dat nog steeds de beste optie is' voor alle betrokken partijen. Het bestuur houdt de ontwikkelingen rond de wet nauwgezet in de gaten. Wel heeft Unilever juridisch advies ingewonnen en de onderneming stelt dat de initiatiefwet in zijn huidige vorm strijdig is met de Europese wetgeving, het Brits-Nederlandse belastingverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Versimpeling

Unilever kondigde de versimpeling van de bedrijfsstructuur in juni aan. Nu bestaat Unilever nog uit een Brits en een Nederlands bedrijf, met elk hun eigen aandelen. Unilever verwacht in november op papier volledig Brits te worden. De onderneming wil wel zijn beursnotering in Amsterdam behouden en opgenomen blijven in de AEX-index. Van een eventueel fysiek vertrek is geen sprake.

Op 21 september wordt er gestemd in een buitengewone aandeelhoudersvergadering voor de Nederlandse 'nv', 12 oktober vergaderen de Britse aandeelhouders. In zogeheten Nederlandse nv-aandelen van Unilever kan waarschijnlijk op vrijdag 20 november voor het laatst worden gehandeld.

Twee jaar geleden probeerde Unilever de bedrijfsstructuur Nederlands te maken, maar dat stuitte op weerstand van Britse aandeelhouders. Die zouden meer belasting moeten gaan betalen over het uitgekeerde dividend.

Meer uit Financieel

Funderingsbedrijf Sif wint op Damrak na doorgang windproject VS

AMSTERDAM (ANP) - Sif Holding behoorde dinsdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Een groot windproject voor de oostkust van de Verenigde Staten dat vorige maand werd stilgelegd door de Amerikaanse regering mag toch doorgaan. De funderingen voor die windturbines worden geleverd door Sif. Sif verscheepte onlangs nog de eerste funderingen, zogeheten monopiles, voor het project en liet al weten door te gaan met de productie voor het windmolenproject. Het aandeel werd 9 procent hoger gezet

1 uur geleden
Bestaanszekerheid veel Nederlanders afgelopen acht jaar verbeterd

AMSTERDAM (ANP) - De bestaanszekerheid van veel Nederlanders is de afgelopen acht jaar verbeterd, ondanks de gestegen energieprijzen en hoge inflatie. De inkomens zijn sinds 2017 harder gestegen dan de vaste lasten, meldt ABN AMRO na een analyse van de geanonimiseerde bankrekeningen van 340.000 huishoudens.

2 uur geleden
Groot stilgelegd windproject voor kust VS mag toch doorgaan

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Een groot windproject voor de oostkust van de Verenigde Staten dat vorige maand werd stilgelegd door de Amerikaanse regering mag toch doorgaan. Het offshoreproject Empire Wind moet voldoende energie leveren om een half miljoen huishoudens in New York van stroom te voorzien.

3 uur geleden
Bedrijven investeerden meer in maart

DEN HAAG (ANP) - De investeringen van bedrijven zijn in maart toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondernemingen investeerden 2,2 procent meer in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De stijging volgt op een lichte afname van de investeringen van 0,4 procent in februari.

3 uur geleden
Consumentenvertrouwen blijft op laagste niveau in anderhalf jaar

DEN HAAG (ANP) - Het consumentenvertrouwen in Nederland is in mei onveranderd gebleven op het laagste niveau in anderhalf jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De koopbereidheid van consumenten verslechterde deze maand wel een fractie ten opzichte van april.

4 uur geleden
Beleggers Wall Street aarzelen na lagere kredietscore VS

NEW YORK (ANP) - Beurshandelaren op Wall Street deden het maandag voorzichtig aan door zorgen over de torenhoge schuld van de Verenigde Staten. Ze namen gas terug nadat de invloedrijke kredietbeoordelaar Moody's zijn rating voor de VS verlaagde, ingegeven door de Amerikaanse staatsschuld van meer dan 36 biljoen dollar.

12 uur geleden
Koersverliezen chipbedrijven houden AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De beurs op het Damrak sloot maandag licht lager, waarbij de verliezen van eerder op de dag in het slotuur grotendeels werden weggewerkt. Beleggers haalden steun uit Wall Street, waar de verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid door Moody's weinig indruk maakte.

17 uur geleden