Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever en TomTom afgestraft op Damrak, AEX daalt licht

Unilever en TomTom afgestraft op Damrak, AEX daalt licht

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs moest zwaargewicht Unilever het donderdag ontgelden. Het levensmiddelenconcern presteerde in het coronajaar 2020 redelijk in lijn met de verwachtingen. Beleggers waren echter teleurgesteld dat het AEX-bedrijf geen concrete voorspellingen deed voor dit jaar. Navigatiebedrijf TomTom werd ook hard afgestraft door tegenvallende vooruitzichten.

Unilever was de grote verliezer bij de hoofdfondsen met een min van bijna 5 procent. Het concern verkocht afgelopen jaar meer hygiëneproducten als zeep en wasmiddelen door de coronapandemie. Consumenten gaven door het vele thuiszitten ook meer uit aan ijs van Ben & Jerry's. De verkopen aan de horeca namen daarentegen af. Topman Alan Jope verwacht dat het begin van 2021 uitdagend blijft, maar dat de economie in de tweede jaarhelft snel zal herstellen.

Shell (min 1,1 procent) gaf ook een kijkje in de boeken. Het olie- en gasconcern leed in 2020 zijn grootste verlies ooit. Door de coronacrisis vlogen er vorig jaar minder vliegtuigen, reden er minder auto's en draaide de industrie in een lagere versnelling. Daardoor daalde de vraag naar olie en gas van het bedrijf. Shell liet wel weten het dividend in het eerste kwartaal te verhogen.

TomTom

Bij de kleinere bedrijven in Amsterdam ging TomTom bijna 14 procent onderuit. De navigatiedienstverlener heeft door de coronacrisis een "turbulent" jaar achter de rug en leed een miljoenenverlies. Volgens analisten van ING verloopt het herstel bij het bedrijf trager dan verwacht en valt de omzetdoelstelling voor dit jaar tegen.

De Europese markten bleven dicht bij huis. De AEX-index op Beursplein 5 daalde rond het middaguur 0,3 procent tot 653,05 punten. Betaalbedrijf Adyen was koploper in de hoofdindex met een plus van 3,8 procent. De MidKap verloor 0,6 procent tot 981,39 punten. Frankfurt en Parijs klommen tot 0,4 procent. Londen won 0,1 procent in afwachting van het rentebesluit van de Britse centrale bank.

Deutsche Bank

Deutsche Bank zag een eerdere winst verdampen en daalde 1,5 procent in Frankfurt. De grootste bank van Duitsland boekte afgelopen jaar voor het eerst sinds 2014 weer winst. Bayer dikte 5 procent aan. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat het Duitse chemieconcern een deal heeft gesloten voor het afhandelen van toekomstige claims rond de onkruidverdelger Roundup, die kankerverwekkend zou zijn.

De euro was 1,1990 dollar waard, tegen 1,2024 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 56,14 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 58,84 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Spaanse elektrische autofabrikant maakt debuut op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.

33 minuten geleden
Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

2 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

3 uur geleden
Gerechtshof doet nog geen uitspraak in zaak chauffeurs Uber

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam doet dinsdag nog geen eindoordeel in de zaak over de zelfstandigheid van chauffeurs van Uber. Het gerechtshof meldt eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het uitspraak doet. De vragen gaan over de rol van het ondernemerschap bij het beoordelen van een arbeidsrelatie en over de procedure die gevolgd moet worden om zo'n relatie voor een groep werkenden te kunnen vaststellen.

3 uur geleden
Amsterdamse beurs begint rustige ochtend met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies geopend. Beleggers hadden weinig richtinggevend nieuws, maar verwerkten opmerkingen over het rentebeleid in de Verenigde Staten en Australië.

4 uur geleden
Bio-sector wil verplichte etikettering voor gmo van voedsel

EDE (ANP) - Biologische boeren en voedingswinkels willen dat op de etiketten in de supermarkt komt te staan of genetische technieken zijn toegepast bij de productie. Dinsdag neemt de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst die zijn ingezameld met de petitie 'houd ons voedsel gentechvrij'. De petitie wordt onder andere ondersteund door brancheorganisatie Bionext en Greenpeace.

4 uur geleden