
Unilever doet geen hoger bod op maker Aquafresh en Advil
LONDEN (ANP) - Unilever is niet van plan een hoger bod uit te brengen op de consumentendivisie van farmaceut GSK. Het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern deed eerder het voorstel om het GSK-onderdeel dat onder andere Advil-pijnstillers en de tandpasta's Sensodyne en Aquafresh maakt voor 50 miljard pond (ongeveer 60 miljard euro) over te nemen. GSK en minderheidsaandeelhouder Pfizer gingen daar niet mee akkoord.
Unilever, dat zelf merken als Ola, Axe, Prodent en Biotex bezit, bevestigde onlangs interesse te hebben in het onderdeel dat GSK zelfstandig naar de beurs wil brengen. Begin deze week benadrukte het bedrijf nogmaals dat de activiteiten een welkome aanvulling zouden zijn op de eigen merken. Maar een hoger bod zit er niet in, meldt Unilever nu, onder andere omdat het concern "strikte financiële discipline" nastreeft.
De overnameplannen, die nu zo goed als zeker niet doorgaan, passen in de strategie waarbij Unilever zich meer en meer op gezondheid, beauty en hygiëne wil richten. Daar staat tegenover dat Unilever versneld afscheid wil nemen van merken die niet meer binnen de strategie passen. Dat is ook nodig om geld op te halen voor overnames. Daarbij gaat het om voedselmerken die niet genoeg groeien. Het is nadrukkelijk niet zo dat Unilever van de hele voedingsmiddelendivisie af wil, zei topman Alan Jope. Zo staan het ijsmerk Ben & Jerry's en de mayonaise van Hellmann's er goed voor.
Aandelenbeurs
Op de beurs zal het nieuws mogelijk met opluchting worden ontvangen. Unilever verloor deze week bijna 6 procent op de aandelenbeurs in Amsterdam, waarschijnlijk omdat beleggers schrokken van de overnameambities. Ratingbureau Fitch waarschuwde dat het doorgaan van de deal waarschijnlijk voor een lagere kredietwaardigheid van Unilever zorgt.
De consumententak van GSK is volgens analisten nu zo'n 48 miljard pond waard. Maar het bedrijf houdt in maart een investeerdersdag en met de informatie die dan naar buiten komt kan de waardering mogelijk worden bijgesteld.
Meer uit Financieel
LEIDEN (ANP) - Nederlanders kiezen op een festival steeds vaker voor alcoholvrij bier. De consumptie van 0.0-bieren op festivals is dit jaar met 35 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, meldt Heineken op basis van eigen cijfers over de verkopen. De brouwer verkoopt zijn biermerken, waaronder Heineken, Heineken 0.0, Brand en Desperados, naar eigen zeggen op 70 procent van alle festivals en evenementen in Nederland.
13 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs is op de eerste handelsdag van de tweede helft van het jaar in het rood geëindigd. Beleggers hadden onder meer oog voor de ontwikkelingen rondom de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners.
37 minuten geledenBUNNIK (ANP) - Autoverkopers deden in de eerste helft van dit jaar geen goede zaken. De verkoop van nieuwe personenauto's daalde met 5,5 procent tot 182.680 stuks, komt naar voren uit de recentste cijfers van autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en RDC.
41 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
2 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
3 uur geleden