
Unilever boekt sterke omzetgroei door hogere verkoopprijzen
ONDEN (ANP) - Levensmiddelen- en consumentengoederenconcern Unilever heeft in 2021 de sterkste omzetgroei in negen jaar behaald. De onderneming achter merken als Hellmann's, Dove, Knorr en Ben & Jerry's verhoogde de verkoopprijzen om zo de sterk gestegen grondstofkosten te compenseren. Daarnaast kondigde Unilever aan voor de voorzienbare toekomst geen grote overnames te zullen doen, na het mislukte miljardenbod op de consumententak van GlaxoSmithKline (GSK).
De onderliggende omzet, dus exclusief de effecten van wisselkoersen, overnames en desinvesteringen, steeg afgelopen jaar met 4,5 procent. Het verkoopvolume nam met 1,6 procent toe en de prijzen werden met 2,9 procent verhoogd. De totale omzet kwam daarmee uit op 52,4 miljard euro. Daarbij werd een nettowinst behaald van 6,6 miljard euro, tegen bijna 6,1 miljard euro een jaar eerder.
Unilever zegt dat de grondstofprijzen vorig jaar "dramatisch" sterk zijn gestegen, wat een grote uitdaging was voor het bedrijf. Het Britse concern denkt dat de hoge grondstofprijzen in de eerste helft van dit jaar zullen aanhouden, met een extra kostenpost van meer dan 2 miljard euro. In de tweede helft zou die druk dan wat moeten afzwakken en wordt gerekend op een kostenpost van 1,5 miljard euro. Die hogere kosten zullen de winstgevendheid de komende jaren drukken, aldus Unilever.
Mislukt bod
In januari werd bekend dat Unilever een mislukt bod van 50 miljard pond (ongeveer 60 miljard euro) had gedaan op de consumententak van GSK, die onder meer Advil-pijnstillers en Sensodyne-tandpasta maakt. Het overnameplan kwam Unilever op veel kritiek van aandeelhouders te staan en de beurskoers daalde hard.
Topman Alan Jope staat ook onder druk van verschillende aandeelhouders om de prestaties van het bedrijf te verbeteren. Zo is er een oproep om de voedingstak, met merken als Hellmann's en Knorr, af te splitsen omdat de winstmarges bij dat onderdeel niet sterk genoeg zouden groeien. Unilever deed eerder al de thee-activiteiten van de hand aan investeerder CVC Capital.
Toelichting
In een toelichting stelt Jope dat Hellmann's en Knorr tot de belangrijkste merken van het bedrijf horen, met ook sterke groei. Hij is niet van plan de levensmiddelentak af te splitsen. Ook ijsmerk Ben & Jerry's doet het volgens hem erg goed. De ijsjes-divisie is inmiddels afgesplitst van de rest van de levensmiddelen bij Unilever.
Maar Jope zegt goed te luisteren naar de aandeelhouders. Het bedrijf blijft wel op de uitkijk staan voor kleinere overnames. Tevens kondigde Unilever aan zijn aandeelhouders te belonen door voor 3 miljard euro aan eigen aandelen in te gaan kopen. Daarnaast wordt gewerkt aan een herstructurering waarbij banen verdwijnen en kosten moeten worden verlaagd.
Meer uit Financieel
MÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese Unie moet "doortastende" maatregelen nemen tegen de Verenigde Staten als de onderhandelingen over een handelsakkoord op niets uitlopen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Lars Klingbeil gezegd, die tegelijkertijd benadrukt dat het tariefconflict beëindigd moet worden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
5 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
19 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
19 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
20 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
21 uur geleden