Unieke combinatie van geveltechniek en pleegzorg
“De beste investering is een investering in jezelf.” We spreken Martine Harthoorn – van Horssen. Samen met haar broer Gerben van Horssen is zij eigenaar van HGZ Geveltechniek in Arnemuiden. Maar, ze is zoveel méér dan dat. Dat ontdekte zij toen ze de kansen greep die zich voordeden en zichzelf de ruimte gaf voor persoonlijke ontwikkeling. Inmiddels combineert zij haar werk bij HGZ, met een Hbo-opleiding en de (pleeg)zorg voor zeven pubers. “Een slechte dag? Die heb ik eigenlijk nooit. Ik heb geleerd te kijken naar de hoofdlijnen en verzand niet in details. Iedere avond laat ik de dag even passeren en realiseer ik me waarvoor ik dankbaar ben.”
Ook de mensen om haar heen valt het op: de rust die Martine uitstraalt, terwijl ze dagelijks bergen verzet. Knap vindt ze dat zelf al lang niet meer. Ze heeft geleerd te kijken naar wat kan en te accepteren wat niet kan. Natuurlijk is dat een leertraject, en vergis je niet, daar zit ze nog middenin.
Geen projecten, maar particulieren
Het was aan de keukentafel bij haar thuis dat HGZ ontstond. Samen met haar broers en man zette ze dit bedrijf op poten. Al snel bleven alleen haar broer Gerben en zij over. “Mijn andere broer en mijn man hadden andere ambities. Zo stonden we er met z’n tweeën voor en werd de parttime baan die ik voor ogen had -ik was net weer moeder geworden- een intensieve fulltime job.” Intensief was het die eerste periode zeker. HGZ richtte zich in die tijd hoofdzakelijk op grote projecten en dat was een zakelijke, harde wereld. “Ik haalde daar geen plezier uit. Het paste niet. Ik wilde de showroom inrichten, persoonlijk contact en gesprekken voeren met klanten. We besloten toen het roer om te gooien en ons te focussen op de particuliere markt. Een belangrijke stap daarbij was het dealerschap van Kroon Kozijnen. Langzaam ontstond het bedrijf dat we voor ogen hadden.”
Starten met pleegzorg
Omdat Martine ooit eens had laten vallen, wel interesse te hebben in pleegzorg, kreeg zij 5 jaar geleden de vraag of zij en haar gezin een 16-jarig meisjes konden opvangen voor de duur van 9 maanden. “We moest binnen een uur beslissen”, herinnert Martine zich. “Haar doel was om haar diploma te halen en op kamers te gaan. Dat vond ik een leuk, duidelijk doel! Bovendien, na hele dagen HGZ wilde ik weleens iets anders. Het lukte met dit meisje, maar toen ze weg was, was het stil in huis. Toen namen we twee broertjes op en zo zijn we in dit werk gerold.”
Ondernemer met een gezinshuis
Toen Martine overwoog om de pleegzorg professioneel te gaan oppakken, heeft ze eerst zichzelf goed ‘onder haar petje’ gekeken. Via diverse cursussen en opleidingen ontdekte zij wat ze belangrijk vindt en waar haar kwaliteiten liggen. Ze leerde haar verschillende ambities zo te combineren dat ze rust en stabiliteit kan brengen bij HGZ en een rustig en veilig thuis kan bieden aan haar vier kinderen en (momenteel) drie pleegkinderen. Ondernemer als Martine is, besloot ze een gezinshuis te starten, waarmee ze professionele zorg kan bieden. “Ik volg daarvoor momenteel een vierjarige hbo-opleiding tot psychotherapeut. Ik zit daardoor niet langer als vrijwilliger aan tafel, maar kan meepraten als zorgprofessional, dat vind ik belangrijk.”
Alle ballen in de lucht
Ondanks of waarschijnlijk juist dankzij al haar activiteiten zit Martine goed in haar vel. De lange dagen die ze maakt, stemmen haar gelukkig. “Ik sta om vijf uur op en studeer dan tot zeven uur. Daarna help ik samen met de mijn man de kinderen. Halverwege de middag is het even ‘me-time’. Na het avondritueel heb ik een ontspannen avond. Ik moet er alleen voor waken dat ik weer op tijd naar bed ga”, concludeert ze lachend.
Meer uit Zeeland
En toen was de winter voorbij. Of, nou ja: het wordt vroeger licht en later donker; krokussen schieten weer overal uit de grond en de zon is steeds vaker te zien. Bijna lente, dus over tweeënhalve maand vindt de 12e editie van VESTROCK (dit jaar op vrijdag 2 juni en zaterdag 3 juni) alweer plaats. Met de toevoeging van de laatste twintig namen maakt de organisatie van het mooist gelegen festival van Nederland (namelijk op een prachtig groen eiland aan de stadsgracht van de pittoreske middeleeuwse vestingstad Hulst in Zeeuws- Vlaanderen) zijn programma rond. Ook Maan, Gladde Paling, The Native, Indigo Pastel, Gin Juice, Caiva, Jrd, Jake Whiskin, Michel De Hey, Robin Kester, Cronin, Doctor Millar, Alta Luna, Rosann, Vunzige Deuntjes Soundsystem, Herman Brusselmans, Newton B2B BULC, Vera Grace en Love2dance zullen gedurende twee zomerse dagen op vier podia de ruim internationale 10.000 bezoekers doen dansen, zingen, lachen en, ontroeren.
4 dagen geledenVESTROCK is het grootste festival van Zeeuws-Vlaanderen en het op één na grootste festival van provincie Zeeland, maar heeft initimiteit van een boutique festival. Het festivalterrein is prachtig gelegen aan de rand van middeleeuwse vestingstad Hulst. Dit jaar wordt het gevierd op 2 en 3 juni. Een weekend VESTROCK biedt een heerlijke mix allerlei podiumkunsten met de nadruk op muziek. Op de weide is een bourgondisch aanbod van eten (ook vega- en vegan) en drinken te vinden. Daarnaast serveren we als eerste festival van Nederland een eigen speciaalbier: VESTROCK BLOND. Dit wordt elk jaar, naar eigen recept, speciaal voor het festival gebrouwen. VESTROCK wordt professioneel georganiseerd door een enthousiaste groep mensen met passie voor muziek en de regio. Het gehele jaar wordt er energie gestoken in het neerzetten van een nieuwe editie wordt gezocht naar vernieuwende ideeën. Samen met honderden vrijwilligers is het al twaalf jaar gelukt om het publiek te verrassen met bijzondere belevenissen.
1 maand geledenSlim ondernemenDe vraag naar duurzame diensten en producten neemt sterk toe. Ingegeven door een veranderende vraag van consumenten, leveranciers en overheden. Ook wet- en regelgeving die op grote bedrijven, woningbouwcorporaties en zorginstellingen af komt, speelt een grote rol. Dit maakt dat zij in hun aanbestedings- en vergunningstrajecten nu al de voorkeur geven aan duurzame aanbieders en actief gecompenseerde diensten en producten. Ook bij potentiële nieuwe werknemers weegt aandacht voor duurzaamheid steeds zwaarder mee.
1 maand geledenDe vijf kanshebbers voor de Zeeuwse PioniersPrijs van dit jaar zijn door de jury bekend gemaakt en vanaf nu kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete pionier. Meer aandacht geven aan de mooie dingen die er in Zeeland gebeuren, Zeeland positief op de kaart zetten, dat is het doel van de Zeeuwse PioniersPrijs. Dit jaar wordt de prijs voor de negende keer uitgereikt en ook nu kan het publiek weer mede bepalen wie de winnaar wordt. Wie uiteindelijk de €5.000,- geldprijs en het bijbehorende kunstwerk krijgt uitgereikt wordt mede bepaald door stemmen van het publiek. Stemmen kan via www.zeeuwsepioniersprijs.nl. De prijs wordt uitgereikt tijdens het jaar-event van stichting De Zeeuwse Connectie, op zaterdag 4 februari in Middelburg.
1 maand geledenWie is dé Pionier van Zeeland? Nog een paar weken en dan is het zo ver: op zaterdag 4 februari wordt de Zeeuwse PioniersPrijs weer uitgereikt. Kanshebbers zijn aangemeld om mee te dingen voor de €5.000,- prijzengeld, het unieke kunstwerk en alle media-aandacht.
2 maanden geledenEen dag als alle andere, tot dat ene bericht. SMART is een voorstelling over en voor ons allemaal. Schrijver Peter de Graef belicht het perspectief van een gewoon mens die in een onbewaakt ogenblik het ergste veroorzaakt. Indringend, aangrijpend en scherp, maar ook humorvol. Theatergezelschap MATZER voert deze voorstelling viermaal in Zeeland uit op verzoek van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). Het doet je realiseren dat een ongeluk bij elk van ons in een klein hoekje kan zitten.Madeleine Matzer, artistiek leider van MATZER Theaterproducties, vertelt dat SMART ontstond naar aanleiding van een gesprek met de ouders van Yannick Frijns. “Yannick, 21 jaar jong, overleed in maart 2016 na een aanrijding. De automobiliste die het ongeluk veroorzaakte, was volgens het OM afgeleid door het gebruik van haar smartphone. Na Yannicks zinloze dood richtten haar ouders Stichting Yannick op, waarmee ze actief zijn op het gebied van bewustwording, preventie en wet- en regelgeving rond de risico’s van het gebruik van smartphones in het verkeer. Ze willen op deze manier voorkomen dat andere ouders overkomt wat hen is overkomen. Hun verhaal vormde de aanleiding voor het maken van de voorstelling SMART.” Madeleine beschouwde de vraag van Stichting Yannick als eervol, maar ook als spannend. “Het gaat om het allerdierbaarste wat je als mens hebt.”
2 maanden geleden𝗗𝗲 𝗹𝗲𝗸𝗸𝗲𝗿𝘀𝘁𝗲 𝗼𝗹𝗶𝗲𝗯𝗼𝗹𝗹𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗭𝗲𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱 𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻 𝘂𝗶𝘁 𝗧𝗲𝗿𝗻𝗲𝘂𝘇𝗲𝗻!
3 maanden geleden