Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uniek archief van Koninklijke Maatschap De Wilhelminapolder online te bewonderen

Uniek archief van Koninklijke Maatschap De Wilhelminapolder online te bewonderen

MIDDELBURG - Een voor Nederland uniek landbouwarchief, het archief van de Koninklijke Maatschap De Wilhelminapolder, is gedigitaliseerd. Ruim 150 jaar landbouwgeschiedenis is nu online te raadplegen via de website van het Zeeuws Archief. Het digitaliseringsproject werd mogelijk gemaakt door Metamorfoze, het Nationaal Programma voor behoud van papieren erfgoed.

Het Zeeuws Archief heeft het archief van de Koninklijke Maatschap De Wilhelminapolder (KMWP) van de oprichting in 1809 tot 1960 geconserveerd en gedigitaliseerd. Het bedrijf is nog altijd één van de grootste landbouwbedrijven in Nederland. Het archief van De Wilhelminapolder is in beheer bij het Zeeuws Archief. Het digitaliseringsproject is aangevuld met enkele archieven over meestoven uit het West-Brabants Archief en het gemeentearchief Goes. In meestoven werd meekrap bewerkt, de grondstof voor rode kleurstof, – eeuwenlang een toonaangevend en winstgevend product voor de Zeeuwse landbouw. Door de omvang van het bedrijf en de volledigheid van het archief biedt het resultaat een betrouwbaar en uniek beeld van de agrarische geschiedenis van Nederland en West-Europa, inclusief de industrialisatie van de landbouw en het maatschappelijk-sociaal leven van de arbeidersklasse.

45 meter papier
Het project omvat 45 meter archief en is mogelijk gemaakt door Bureau Metamorfoze, het Nationaal Programma voor behoud van papieren erfgoed. De digitalisering is uitgevoerd door fotoatelier Art in Print, gehuisvest in het Zeeuws Archief te Middelburg. Aan het digitaliseren ging een lange periode van voorbereiding vooraf. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van vouwen uit de papieren, het repareren van scheuren en het behandelen van archiefstukken tegen inktvraat.

Archiefonderzoek
Het archief omvat langlopende, seriële gegevens over onder andere gewasopbrengsten, prijzen, voedingspatronen, bedrijfsadministratie en (mis)oogsten. Door de omvang van het grondgebied, de diverse teelten, alsmede de complete en langlopende series is het archief van uitzonderlijk belang. De lange periodes met structurele opgave van prijzen, oogstopbrengsten, series bedrijfsadministratie en financiële administratie zijn een bron bij uitstek voor kwantitatief onderzoek. De archieven bevatten documenten, kaarten, tekeningen, foto’s en zelfs enkele geluidsfragmenten. Ze zijn voor iedereen online beschikbaar via de website van het Zeeuws Archief. Studenten en onderzoekers kunnen zo eenvoudiger onderzoek doen, bijvoorbeeld op het gebied van landbouw- bedrijfseconomische- en sociaaleconomische geschiedenis. Daarnaast is dit archief interessant voor iedereen met een interesse in landbouw(geschiedenis)!

Maatschap De Wilhelminapolder
In 1809 kochten enkele Rotterdamse handelaren als geldbelegging slikken en schorren ten noorden van Goes. De bedoeling was om na de indijking de grond met winst te verkopen maar omdat dit moeizaam verliep, werd besloten om de gronden te behouden. Er werd een maatschap opgericht om het grondbezit te exploiteren en de ingedijkte gronden winstgevend te maken. Aanvankelijk heette het ingedijkte gebied ‘de Lodewijkspolder’. In 1815 werd bij Koninklijk Besluit deze naam veranderd in ‘de Wilhelminapolder’, naar de naam van de vrouw van Koning Willem I. Om de arbeiders in de polder te huisvesten werd vanaf 1812 Wilhelminadorp aangelegd.

Bekijk hier online het archief van de Koninklijke Maatschap De Wilhelminapolder. De stukken zijn te bekijken onder ‘inventaris’.

Meer uit Beveland

Vlaketunnel A58 richting Bergen op Zoom dicht vanwege ongeval met meerdere voertuigen

BERGEN OP ZOOM-  De Vlaketunnel (A58) richting Bergen op Zoom is momenteel dicht vanwege een ongeval met meerdere voertuigen. Het ongeval zorgt inmiddels voor flink wat verkeershinder. 

32 minuten geleden
Scootmobielbestuurder rijdt water in en wordt gered door politie en ambulanciers

GOES - Een persoon in een scootmobiel raakte vanmiddag te water aan de Elvis Presleylaan. De persoon is inmiddels uit het water gehaald.

1 dag geleden
Aan de keukentafel bij Sharon de Putter en Milko van Sighem

MIDDELBURG - Twee bedrijven, drie kleine kinderen: een druk leven. Toch lukte het Sharon de Putter en Milko van Sighem tijd vrij te maken voor een gesprek aan hun keukentafel met De Bode. Hoe krijgen ze het allemaal geregeld? Sharon: 'Om alle ballen in de lucht te houden leven we heel gestructureerd.'

1 dag geleden
Rolstoeldriedaagse in Heinkenszand begint dinsdag

HEINKENSZAND - Stichting Heinkenszandse Kika-KWF walk and run organiseert in samenwerking met SVRZ van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei een rolstoeldriedaagse in en rond Heinkenszand.

1 dag geleden
Markt over toekomst binnenstad in Goes: 'Absurd dat je in Goes nog met auto op Grote Markt kunt rijden'

GOES - De gemeente Goes werkt aan het vernieuwen van de binnenstad. Al twee jaar voert ze verbeterpunten uit, maar er moet nog steeds veel gebeuren, vertelt wethouder Joost de Goffau. "De urgentie is hoog", stelt hij. Om inwoners en ondernemers te informeren en naar hun meningen en ideeën te vragen, is er maandag een grote binnenstadsmarkt in de Grote of Maria Magdalenakerk.

2 dagen geleden
Vechtpartij escaleert naar bedreiging met een wapen: 21-jarige aangehouden

NIEUWDORP - De politie heeft afgelopen nacht een 20-jarige man uit Nieuwdorp aangehouden. De man zou betrokken zijn bij een vechtpartij tijdens een feest op het sportcomplex aan de Prinses Margrietstraat. De verdachte zou daarbij ook hebben gedreigd met een wapen. Dit gebeurde in de nacht van dinsdag 8 mei op woensdag 9 mei.

3 dagen geleden
Radioprogramma 5 Dagen zendt donderdagavond uit bij reddingsbrigade Goes

GOES - Het NPO Radio 1-programma 5 Dagen gaat deze week over het werk van reddingsbrigades in Nederland. Donderdagavond komt de uitzending live uit Goes, waar het voortbestaan van de reddingsbrigade onzeker is.

3 dagen geleden