
UNESCO wijst opnieuw op risico's voor erfgoedstatus Waddenzee
PARIJS (ANP) - Tijdens een bijeenkomst in Parijs heeft het VN-Werelderfgoedcomité opnieuw zorgen geuit over het behoud van de Waddenzee. Het stuk zee tussen de Waddeneilanden en het vasteland heeft een werelderfgoedstatus van UNESCO, maar het comité ziet risico's voor deze status. Dat komt door gaswinning, infrastructuurprojecten zoals kabels en waterstofleidingen en de gevolgen van klimaatverandering.
Vooral het ontbreken van definitieve besluiten rond het gaswinningsproject bij Ternaard baart het comité zorgen: de Nederlandse overheid wil dit stoppen, maar mist momenteel nog een juridische basis om het verzoek te weigeren. Toch heeft ook een meerderheid in de Tweede Kamer in 2023 al gezegd dat ze geen gaswinningsproject bij Ternaard wil.
Het comité roept Nederland, Duitsland en Denemarken op om beter samen te werken aan de bescherming van de Waddenzee. Zo dringt UNESCO erop aan om een gezamenlijke bufferzone rond het gebied in te stellen, zodat er één duidelijke beschermingsgrens komt die voor alle drie de landen geldt.
Frank Petersen is namens de Waddenvereniging aanwezig bij de bijeenkomst in Parijs en vindt dat klimaatminister Sophie Hermans aan de slag moet. "We verwachten snel bericht dat nieuwe gaswinning onder het Wad daadwerkelijk wordt voorkomen, en dat daarmee dus de werelderfgoedstatus een stuk zekerder is. Dat is het enige logische antwoord."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland onderzoekt of bij Hoek van Holland een terminal kan worden gebouwd voor de overslag van onder meer groente, fruit en bloemen via het water en het spoor. De Provinciale Staten hebben hiervoor 150.000 euro uitgetrokken. Twee keer per dag vaart tussen Hoek van Holland en de Engelse havenstad Harwich een boot met vrachtwagens.
30 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie heeft de afgelopen twee dagen met raketartillerie geoefend vanaf de Afsluitdijk, laat het departement weten in een persbericht. De raketten werden afgevuurd vanaf de Breezanddijk, midden op de Afsluitdijk. De test was een succes: alle zestien 'validatieschoten' kwamen neer in het doelgebied en het systeem werkt veilig.
57 minuten geledenZWOLLE (ANP) - Het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel blijft open voor schepen van maximaal 700 ton. De Provinciale Staten hebben unaniem ingestemd met dit voorstel van het college, het resultaat van maandenlang overleg met onder meer omwonenden en bedrijven langs het kanaal. Vorig jaar bleek dat een groot deel van de oever van het ruim 30 kilometer lange kanaal instabiel is en dat damwanden dus versterkt of vervangen moeten worden.
1 uur geledenASSEN (ANP) - De provincie Drenthe maakt 3,5 miljoen euro vrij om te zorgen dat Herinneringscentrum Kamp Westerbork de vernieuwingsplannen kan realiseren. Provinciale Staten schaarden zich eensgezind achter het voorstel van Bart van Dekken (CDA) om in het jaar dat Nederland 80 jaar vrijheid viert, aandacht te hebben voor lessen rond oorlog en vrede. "Dit is prachtig", zei commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Animal Rights gaat bezwaar maken tegen de vergunning die de provincie Utrecht wil afgeven voor het afschieten van een wolf die dit voorjaar een vrouw beet. Erwin Vermeulen van de dierrechtenorganisatie noemt afschot van de wolf "buitenproportioneel".
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twee "dansende" satellieten die in Nederland worden ontwikkeld, gaan over enkele jaren een schat aan data leveren over de uitstoot van broeikasgassen. Betrokken bestuurders en wetenschappers, onder meer van ruimtevaartorganisatie ESA, TNO en het KNMI, hebben hoge verwachtingen van het project TANGO.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Dierenwelzijnsorganisaties willen op dierendag een protestmars in Amsterdam houden tegen de vee-industrie. Ze eisen dat dieren buiten kunnen grazen, scharrelen en wroeten en dat staarten en hoorns niet afgeknipt of afgebrand worden. In de herfst moet de Tweede Kamer een beslissing nemen over een wetsvoorstel voor een dierwaardige veehouderij in 2040.
5 uur geleden