
Hoge verwachtingen van satellieten die broeikasgassen gaan meten
DEN HAAG (ANP) - Twee "dansende" satellieten die in Nederland worden ontwikkeld, gaan over enkele jaren een schat aan data leveren over de uitstoot van broeikasgassen. Betrokken bestuurders en wetenschappers, onder meer van ruimtevaartorganisatie ESA, TNO en het KNMI, hebben hoge verwachtingen van het project TANGO.
De satellieten danken hun naam aan hun grote wendbaarheid en de nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen. Ze gaan vanaf 2028 de uitstoot van CO2 en methaan meten van individuele bronnen, zoals fabrieken, energiecentrales en gaswinningslocaties.
Oud-astronaut André Kuipers deelt het enthousiasme van de betrokkenen. "Dit gaat fantastisch gedetailleerde gegevens opleveren: waar komt uitstoot vandaan, klopt het met wat er is gerapporteerd, helpen maatregelen?"
'Onschatbare waarde'
De metingen zullen uiteindelijk ook onderbouwing opleveren voor maatregelen tegen de uitstoot van broeikasgassen. Voor Kuipers is dit soort aardobservatieprojecten daarom "de belangrijkste vorm van ruimtevaart".
Directeur Harm van de Wetering van het Netherlands Space Office (NSO) van de overheid ziet in het project ook een mooi voorbeeld van "wat ruimtevaart voor de samenleving kan betekenen." Hij legt tijdens de presentatie van het project in Den Haag uit dat de satellieten wereldwijd gaan meten, van kolencentrales in China tot Tata Steel IJmuiden. "TANGO geeft een uniek en objectief perspectief op wat er werkelijk gebeurt in onze atmosfeer. Dat is van onschatbare waarde."
TANGO gaat meten bij zo'n 7000 installaties die samen het grootste deel van de wereldwijde uitstoot veroorzaken, vertelt directeur aardobservatie Anton Leemhuis van TNO. Alle data komen vrij beschikbaar. "Wij geloven dat die transparantie essentieel is om de klimaatcrisis op te lossen."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland onderzoekt of bij Hoek van Holland een terminal kan worden gebouwd voor de overslag van onder meer groente, fruit en bloemen via het water en het spoor. De Provinciale Staten hebben hiervoor 150.000 euro uitgetrokken. Twee keer per dag vaart tussen Hoek van Holland en de Engelse havenstad Harwich een boot met vrachtwagens.
30 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie heeft de afgelopen twee dagen met raketartillerie geoefend vanaf de Afsluitdijk, laat het departement weten in een persbericht. De raketten werden afgevuurd vanaf de Breezanddijk, midden op de Afsluitdijk. De test was een succes: alle zestien 'validatieschoten' kwamen neer in het doelgebied en het systeem werkt veilig.
57 minuten geledenZWOLLE (ANP) - Het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel blijft open voor schepen van maximaal 700 ton. De Provinciale Staten hebben unaniem ingestemd met dit voorstel van het college, het resultaat van maandenlang overleg met onder meer omwonenden en bedrijven langs het kanaal. Vorig jaar bleek dat een groot deel van de oever van het ruim 30 kilometer lange kanaal instabiel is en dat damwanden dus versterkt of vervangen moeten worden.
1 uur geledenASSEN (ANP) - De provincie Drenthe maakt 3,5 miljoen euro vrij om te zorgen dat Herinneringscentrum Kamp Westerbork de vernieuwingsplannen kan realiseren. Provinciale Staten schaarden zich eensgezind achter het voorstel van Bart van Dekken (CDA) om in het jaar dat Nederland 80 jaar vrijheid viert, aandacht te hebben voor lessen rond oorlog en vrede. "Dit is prachtig", zei commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Animal Rights gaat bezwaar maken tegen de vergunning die de provincie Utrecht wil afgeven voor het afschieten van een wolf die dit voorjaar een vrouw beet. Erwin Vermeulen van de dierrechtenorganisatie noemt afschot van de wolf "buitenproportioneel".
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Dierenwelzijnsorganisaties willen op dierendag een protestmars in Amsterdam houden tegen de vee-industrie. Ze eisen dat dieren buiten kunnen grazen, scharrelen en wroeten en dat staarten en hoorns niet afgeknipt of afgebrand worden. In de herfst moet de Tweede Kamer een beslissing nemen over een wetsvoorstel voor een dierwaardige veehouderij in 2040.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Naar schatting zweeft er 27 miljoen ton aan extreem kleine deeltjes plastic door de Noord-Atlantische Oceaan. Het gaat om nanoplastics, deeltjes die kleiner zijn dan een micrometer en zelfs voor veel typen microscopen onzichtbaar. "We schrokken ervan dat het zoveel is", zegt hoogleraar Helge Niemann, een van de betrokken onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Universiteit Utrecht. Hij maakt zich zorgen om de effecten van nanoplastics in zee.
5 uur geleden