
UMC: moeder geeft baby via meerdere routes essentiële bacteriën
UTRECHT (ANP) - Een baby kan op meerdere manieren essentiële bacteriën van zijn of haar moeder ontvangen tijdens of direct na de geboorte. Als dat op één manier minder goed lukt, bijvoorbeeld als het kind via een keizersnede ter wereld komt, kunnen bacteriën op een andere manier alsnog bij de baby komen, stelt het UMC Utrecht op basis van onderzoek.
Baby's zijn voor hun geboorte in principe steriel, dus bacterievrij. Tijdens en na de geboorte komen ze in aanraking met allerlei bacteriën - bijvoorbeeld die uit de darmen van de moeder - en dat is belangrijk voor het opbouwen van eigen microbiomen. Een microbioom is een samenstelling van micro-organismen in en op het lichaam. Het biedt bescherming tegen allerlei ziekteverwekkers en de opbouw ervan is van invloed op het risico dat baby's lopen op een infectie in hun eerste levensjaar.
De onderzoekers, onder leiding van het UMC Utrecht en de Universiteit van Edinburgh in Schotland, brachten in kaart via welke wegen baby's met bacteriën in aanraking komen tijdens en pas na hun geboorte. Daarvoor werden 120 Nederlandse moeders en pasgeboren baby's onderzocht. Ongeveer 58 procent van het microbioom van een baby is afkomstig van de moeder, concluderen de onderzoekers.
Deel herkomst onduidelijk
"We zagen dat moeders via diverse routes bacteriën kunnen overdragen en als sommige van deze routes om de een of andere reden geblokkeerd zijn - in dit geval zagen we dat gebeuren bij de keizersnede - dan kan overdracht van microben naar het kind nog steeds via andere routes plaatsvinden," vertelt arts-onderzoeker van het UMC Utrecht Wouter de Steenhuijsen Piters. Zo lijkt borstvoeding een belangrijker bron van bacteriën te zijn voor kinderen die via een keizersnede zijn geboren en dus minder bacteriën uit de vagina of darmen van hun moeder mee hebben gekregen. "Desondanks is niet uitgesloten dat kinderen die middels keizersnede geboren worden nog altijd essentiële microben missen."
Van ruim 40 procent van het microbioom van pasgeborenen is de herkomst nog niet duidelijk. De Steenhuijsen Piters: "het zou interessant zijn om ook dat deel te onderzoeken om te zien waar alle bacteriën vandaan komen; of vaders bijvoorbeeld bijdragen, of broers en zussen, of de omgeving." Ook is meer onderzoek nodig om meer te leren over de invloed van het microbioom van zuigelingen op de lange termijn.
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
1 dag geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
4 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 week geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 week geleden