Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitzonderlijke archeologische vondsten bij Aria in Goes

Uitzonderlijke archeologische vondsten bij Aria in Goes

GOES - Bij archeologisch onderzoek in nieuwbouwwijk Aria in Goes zijn bijzondere, middeleeuwse resten ontdekt. “De oudste vondst is een kleine munt uit de twaalfde eeuw”, laat archeologe Els Coppens maandag weten.

De opgravingen zijn uitgevoerd ten noorden en zuiden van het Pykeswegje. Hiervoor heeft Aannemingsbedrijf Fraanje archeologisch onderzoeksbedrijf Artefact ingeschakeld. Er zijn enkele uitzonderlijke voorwerpen, waaronder een complete middeleeuwse lakstempel, ontdekt, vertelt Coppens. Zij is projectleider en archeologe bij Artefact. 

Gesp

Bij het Pykeswegje kwam onder meer een munt met een diameter van 0,9 centimeter, daterend uit de twaalfde eeuw, tevoorschijn. “Daarnaast is er een prachtige gesp, afkomstig uit Limoges in Frankrijk, gevonden. Deze gesp is goed bewaard, dateert uit de dertiende eeuw en behoorde waarschijnlijk een rijke burger toe.”

Lakstempel

Een derde bijzondere vondst is een lakstempel uit de vijftiende eeuw, aldus Coppens. “Het zegel van de lakstempel is volledig bewaard gebleven en duidelijk leesbaar, dat is vrij uitzonderlijk. Lakstempels werden destijds onbruikbaar gemaakt na de dood van de eigenaar. Je kunt ze vergelijken met een handtekening. Niet iedereen kon lezen, maar de afdruk van een wapenschild was wél herkenbaar. Het was dus onmiddellijk duidelijk wie de eigenaar was van een verzegeld document.” 

De eigenaar van het zegel is Pieter Willemsohn, het wapenschild in het midden is van de familie Blanckx. “Dankzij archivaris Frank de Klerk van de gemeente Goes weten we meer over de familie Blackx. Zij bezat in de late middeleeuwen een klein gedeelte van de ambachtsheerlijkheid van Kloetinge. Door de opgravingen weten we dat hun terrein minimaal tot aan het Pykeswegje reikte. De familie had grote invloed in Kloetinge en droeg financieel bij aan het bouwen van de toren van de kerk. Gezien de lakstempel nooit ongeldig is gemaakt, is de kans groot dat Pieter hem verloren heeft of dat de stempel is weggegooid.” 

Meer ontdekkingen 

Als puzzelstukjes geven de archeologische vondsten een beeld van hoe bewoners op deze locatie honderden jaren geleden leefden. “De sporen en vondsten tonen aan dat de mensen leefden in boerderijtjes waar vee gehouden werd. Die waren aanvankelijk van hout, Vanaf de dertiende eeuw kwamen er bankstenen constructies.” 

Coppens vertelt dat langs de bestaande bomenrij een deel van een gebouwtje is aangetroffen met eeuwenoude vondsten, vanaf de elfde eeuw. “Dat de bewoningssporen zo oud zouden zijn, hadden we niet verwacht.”

Meer uit Beveland

Koningsdag druk en gezellig in Goes

GOES - De weersvoorspellingen waren niet ideaal, maar Goes beleeft een prima Koningsdag.

6 uur geleden
Hotelgast (42) uit Kloetinge mishandelt agenten bij aanhouding

GOES- Een 42-jarige man uit Kloetinge is vrijdagmiddag aangehouden bij een hotel aan de Grote Markt. Hij weigerde het hotel te verlaten nadat hij zich daar niet kon legitimeren. De politie werd gewaarschuwd maar toen zij ter plaatse kwam wilde de man het hotel nog steeds niet verlaten. De politie besloot daarop de man aan te houden maar de verdachte verzette zich hevig. Hij beet een agent in zijn hand en gaf een andere agent een vuistslag. De man is overgebracht naar het politiebureau en zal verder verhoord worden. 

11 uur geleden
Oranje activiteiten en lekkernijen: Koningsdag 2024 van start

GOES - Nederland viert vandaag de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook de gemeenten Goes, Noord-Beveland en Borsele kleuren oranje. 

13 uur geleden
Goes viert Koningsdag zaterdag én zondag

GOES - In Goes is het zaterdag én zondag genieten van feestelijke Koningsdag-activiteiten.

1 dag geleden
Acht Goesenaren koninklijk onderscheiden bij lintjesregen

GOES - Bij zijn eerste lintjesregen als burgemeester van de gemeente Goes heeft Cees van den Bos vrijdag aan acht inwoners een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Echtpaar De Vos-Dekker en de heren Van den Pol, Nijsse, Remijn, De Kok, De Vries en Lankester zijn allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

1 dag geleden
Lintjesregen 2024: koninklijke onderscheiding voor 89 Zeeuwen

MIDDELBURG - De lintjesregen heeft vrijdag 89 Zeeuwen een koninklijke onderscheiding opgeleverd.

1 dag geleden
Lintjesregen Noord-Beveland eert Marian de Haze en Piet Hamelink

GEERSDIJK/WISSENKERKE - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen mocht burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland vrijdag Marian de Haze-Verhulst uit Geersdijk en Piet Hamelink uit Wissenkerke verrassen met een koninklijke onderscheiding. Meneer Hamelink is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en mevrouw De Haze tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

1 dag geleden