Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitzendbranche sluit cao-akkoord met kleine vakbond

Uitzendbranche sluit cao-akkoord met kleine vakbond

AMERSFOORT (ANP) - Werkgeversorganisaties voor de uitzendbranche hebben een cao-akkoord gesloten met de relatief kleine vakbond LBV. Grotere bonden deden niet mee aan de gesprekken die leidden tot het akkoord over de cao voor 2026 tot en met 2028, meldt uitzendbrancheorganisatie NBBU.

Werkgeversorganisaties ABU en NBBU hebben met LBV afgesproken dat uitzendkrachten vanaf 1 januari 2026 precies dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben als vaste medewerkers van opdrachtgevers. Dat is naar verwachting vanaf die datum ook wettelijk verplicht door een nieuwe wet over uitzendwerk.

FNV bevestigt niet betrokken te zijn geweest bij de gesprekken over de cao voor de uitzendbranche, waar honderdduizenden mensen in werken. Volgens bestuurder Karin Heynsdijk wilde de grootste Nederlandse vakbond wel meepraten over een cao voor de sector, maar niet samen met LBV. FNV vindt namelijk al jaren dat die bond niet onafhankelijk is en werknemers onvoldoende vertegenwoordigt, iets wat de LBV eerder bestreed.

Gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden

Volgens de brancheorganisaties voor uitzendbedrijven was het belangrijk om ver voor 2026 een cao-akkoord te hebben. De invoering van volledig gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden is namelijk complex, menen ABU en NBBU.

"Om de onderhandelingen vlot te trekken, hebben ABU en NBBU aan alle vakbonden in de uitzendsector, te weten FNV, CNV, De Unie en LBV, eind maart een ultieme oproep gedaan om zonder voorwaarden vooraf aan tafel te komen. FNV, CNV en De Unie gingen niet op de uitnodiging in. Vakbond LBV wel", melden de belangenclubs voor uitzenders.

Het principeakkoord over de cao moet nog worden goedgekeurd door de leden van de NBBU, ABU en LBV.

Meer uit Financieel

Europese Commissie en VS nemen meer tijd voor handelsdeal

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie neemt meer tijd om tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen, zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) dinsdag. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de deadline "zoals we begrijpen verschoven naar 1 augustus en dat geeft ons dan ook meer tijd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers van Financiën. Eerder werd gesproken over 9 juli waarop de EU en de VS tot een akkoord moesten komen.

12 minuten geleden
Vijftien lidstaten mogen hoger begrotingstekort voor defensie

BRUSSEL (ANP) - Vijftien EU-lidstaten hebben dinsdag toestemming gekregen om hun begrotingstekort te laten oplopen om daarmee extra in defensie te kunnen investeren. Het gaat onder meer om België, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Polen en Portugal.

55 minuten geleden
Von der Leyen accepteert niet dat China handelt met Rusland

STRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.

1 uur geleden
Europees Parlement stemt in met toetreding Bulgarije tot eurozone

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.

1 uur geleden
Brede oproep voor verbetering investeringsklimaat woningmarkt

DEN HAAG (ANP) - Vastgoedpartijen en woningcorporaties vertegenwoordigd in Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang roepen de overheid op het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Volgens de organisaties is de situatie de afgelopen tijd verslechterd, ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken.

1 uur geleden
Rechtszaken tegen Visa en Mastercard om transactiekosten

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.

3 uur geleden
Porsche verkoopt minder auto's, vooral in China

STUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.

3 uur geleden