
Uitspraak VVD-leden over spreidingswet brengt rust in coalitie
ROTTERDAM (ANP) - Nu de VVD-leden massaal de spreidingswet steunen, is een potentieel conflict met de coalitiepartijen afgewend. Na lang morren ging de VVD-fractie begin deze maand akkoord met de wet. Als de fractie op het congres van zaterdag door de leden zou zijn teruggefloten, zou de asieldiscussie binnen de coalitie opnieuw oplaaien.
"Het helpt dat we door kunnen met deze wet", zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) na afloop van de stemmingen over de moties over zijn spreidingswet. De ene riep op tot steun voor de wet en de andere was juist tegen. De motie vóór de wet werd met 77 procent van de stemmen aangenomen.
Via de wet worden alle gemeenten verplicht een vooraf vastgesteld aantal asielzoekers op te nemen. Als gemeenten blijven weigeren, kan de staatssecretaris hen daartoe verplichten. Gemeenten die meer doen dan ze moeten, worden financieel beloond. Als een gemeente minimaal honderd asielplekken extra realiseert, voor minimaal vijf jaar, krijgt ze daarvoor 2500 euro per opvangplek. Dat geld is vrij besteedbaar.
Akkoord
Na wekenlang onderhandelen tussen de coalitiefracties VVD, D66, CDA en ChristenUnie leek er begin november eindelijk een akkoord te zijn. Dat akkoord, dat VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans met hen sloot, werd echter door de fractieleden afgewezen. Pas na tussenkomst van VVD-voorman Mark Rutte ging de fractie na een urenlange vergadering alsnog overstag. De belofte van Rutte om zich hard te maken voor inperking van de asielinstroom - zonder concreet te worden - trok de fractie over de streep.
Als dat niet was gebeurd, was de coalitie in zwaar weer gekomen. ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers zei voorafgaand aan die cruciale fractievergadering van de VVD dat "we natuurlijk echt een probleem hebben in de coalitie".
Wet
De roep om nu écht werk te maken van de asielinstroom - waar de VVD-leden zich op het congres ook luid en duidelijk over hebben uitgesproken - kan straks wel weer tot gedoe binnen de coalitie leiden. CU wil het gesprek erover wel aangaan, maar op voorhand geen toezeggingen doen. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte zei recent "geen plannen" te hebben om erover te praten.
De wet moet nog bij de Tweede en Eerste Kamer worden ingediend. Van der Burg hoopte eerder de wet op 1 januari van kracht te laten worden, maar rekent nu op 1 februari.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
1 week geleden