Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Helft arbeidsmigranten platteland na zes jaar nog in Nederland

Helft arbeidsmigranten platteland na zes jaar nog in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer de helft van de arbeidsmigranten op het Nederlandse platteland woont zes jaar later nog in ons land. Dat heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onderzocht. Het instituut stelt dat hun positie verbetert naarmate zij langer in Nederland wonen.

Het PBL deed onderzoek naar de 61.500 EU-arbeidsmigranten die tussen 2011 en 2017 naar Nederland kwamen en op het platteland gingen wonen. Ongeveer 30.000 mensen woonden na zes jaar nog steeds in Nederland, van wie het merendeel op het platteland. De rest was naar stedelijkere gebieden verhuisd.

Sinds de uitbreiding van de Europese Unie zijn er veel meer arbeidsmigranten uit het landenblok, van wie ongeveer een kwart zich vestigt op het platteland. De meeste mensen komen uit Midden- en Oost-Europa en vinden vaak een baan in de land- of tuinbouw of logistiek. De positie van arbeidsmigranten is kwetsbaar, benadrukt het PBL. Arbeidsmigranten op het platteland hebben vaak lagere inkomens en ongeveer de helft werkt in de uitzendbranche. Bijna twee op de drie mensen delen een huis.

Lokaal beleid

Hun positie verbetert als ze langer blijven, zagen de onderzoekers. "Het aandeel zeer lage inkomens nam af. Mensen vonden vaker werk buiten de uitzendbranche en konden de gedeelde woonruimtes verruilen voor de reguliere woningmarkt, soms samenwonend met een partner en met kinderen", volgens het PBL.

Het instituut merkt wel op dat het lokale beleid in de gemeenten waar mensen terechtkomen slechts beperkt aansluit op deze situatie. "Bij het vinden van oplossingen voor huisvesting kijken gemeenten vooral naar wat tijdelijke migranten nodig hebben, terwijl veel mensen zich hier voor langere tijd vestigen", aldus PBL-onderzoeker Dorien Manting. De plattelandsgemeenten die te maken krijgen met migratiestromen zijn volgens het PBL vaak klein, liggen vaker ver weg van voorzieningen en hebben een eenzijdiger banenmarkt.

"Het is niet zo dat arbeidsmigranten uit het midden en oosten van de Europese Unie hier alleen maar kort wonen en werken", zegt ze. Manting vindt dat in beleid ook rekening gehouden moet worden met de vraag van arbeidsmigranten die langer in Nederland blijven.

Meer uit Financieel

Randstad: krapte op de arbeidsmarkt neemt licht af

DIEMEN (ANP) - De Nederlandse arbeidsmarkt blijft gespannen, maar de krapte is iets afgenomen. Dat meldt uitzendconcern Randstad woensdag na het publiceren van de kwartaalcijfers. Vooral binnen de creatieve sector, in klantcontact en bij administratieve functies is minder vraag.

19 minuten geleden
Chinese vicepremier naar handelsgesprekken met VS in Stockholm

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese vicepremier He Lifeng gaat volgende week naar Stockholm voor handelsgesprekken met de Verenigde Staten. Hij zal praten met de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent over het verlengen van de deadline voor een handelsovereenkomst. De vicepremier was eerder dit jaar ook al betrokken bij handelsgesprekken met de VS in Londen en Genève.

1 uur geleden
Brits onderzoek naar rol Deloitte in corruptiezaken Glencore

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Een Britse toezichthouder is een onderzoek gestart naar het werk van accountantskantoor Deloitte voor grondstoffenconcern Glencore, dat eerder betrokken was bij een groot corruptieschandaal. Glencore en een Britse dochteronderneming Glencore Energy UK "zijn onderwerp geweest van onderzoeken door overheidsinstanties om wangedrag", meldt de Financial Reporting Council (FRC) woensdag.

2 uur geleden
Brussel moet boete Credit Suisse met miljoenen verlagen

LUXEMBURG (ANP) - De boete die de Zwitserse bank Credit Suisse heeft gekregen van de Europese Commissie moet worden verlaagd van 83,2 miljoen naar 28,9 miljoen euro, zo oordeelde een rechtbank van de Europese Unie woensdag. De bank kreeg de boete om betrokkenheid bij een kartel, waarin verboden prijsafspraken werden gemaakt op het gebied van de valutahandel.

2 uur geleden
Europese beurzen hoger na handelsdeal VS-Japan, ASMI omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen woensdag flink omhoog na de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en Japan. Bij beleggers is daardoor hoop ontstaan dat de Europese Unie ook een handelsakkoord met de Amerikanen kan sluiten voor de deadline van 1 augustus. Verder ging op het Damrak de aandacht uit naar kwartaalcijfers van de AEX-bedrijven Randstad, KPN en ASMI.

4 uur geleden
KPN blijft groeien op Nederlandse glasvezelmarkt

DEN HAAG (ANP) - KPN blijft groeien op de Nederlandse glasvezelmarkt. Het telecombedrijf dekt met samenwerkingspartner Glaspoort inmiddels twee derde van Nederland af, ofwel ongeveer 5,5 miljoen huishoudens. KPN is daarmee koploper op de glasvezelmarkt. Het concern zegt ook gestage vooruitgang te boeken bij het aansluiten van woningen en het activeren van nieuwe glasvezellijnen.

4 uur geleden
Winstgroei FrieslandCampina door hogere prijzen en besparingen

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina heeft een sterk financieel eerste halfjaar gedraaid, mede door kostenbesparingen. De nettowinst van het zuivelconcern ging met bijna 26 procent omhoog tot 230 miljoen euro, maakte het bedrijf woensdag bekend.

5 uur geleden