
Uitkomst pensioenakkoord voor deelnemers nog jaren ongewis
DEN HAAG (ANP) - Gepensioneerden en werkenden moeten nog jaren wachten voordat zij precies weten hoe het nieuwe pensioenstelsel voor hen uitpakt. Dat blijkt uit stukken over het onlangs gesloten pensioenakkoord die minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Het is de bedoeling dat pensioenfondsen uiterlijk op 1 januari 2026 de overstap maken. De eerstkomende twee jaar zullen in het teken staan van de benodigde wetgeving. Daarna moeten de fondsen een transitieplan indienen waarin onder meer staat staat hoe de eerder opgebouwde rechten van deelnemers worden 'vertaald' naar het nieuwe stelsel, en hoe eventuele nadelige gevolgen voor bepaalde groepen worden gecompenseerd.
Pas nadat de plannen aan toezichthouder DNB zijn voorgelegd, komt een communicatieplan in zicht om de deelnemers te informeren over individuele uitkomsten van de overstap. Zij krijgen dan te horen wat hun pensioen zou zijn volgens het oude stelsel, en wat het wordt onder het nieuwe. Dat gebeurt naar verwachting pas in 2024.
Respijt
Hoe de pensioenen zich de komende jaren ontwikkelen, blijft eveneens ongewis. Volgend jaar hoeven de meeste pensioenfondsen ondanks hun beroerde financiële positie niet te korten. Koolmees geeft hen respijt wegens de uitzonderlijke economische omstandigheden als gevolg van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Maar voor de jaren daarna zijn zulke afspraken er nog niet.
Het is overigens niet zeker hoe en in welke mate pensioenfondsen hun huidige dekkingstekorten moeten wegwerken voordat zij kunnen overstappen naar het nieuwe stelsel. Dat zogenoemde "ingroeipad" komt aan bod in het wetsvoorstel, en wordt vastgesteld na overleg met alle relevante partijen. Of er alsnog gekort moet worden, zal ook afhankelijk zijn van de economische vooruitzichten.
Koolmees wilde de stukken over het pensioenakkoord pas vrijgeven na een definitief akkoord van de sociale partners. Maar 's lands grootste vakbond FNV stelde afgelopen vrijdag de stemming door het ledenparlement over het akkoord met twee weken uit. Op aandringen van de Tweede Kamer maakt de bewindsman de achterliggende documenten alsnog eerder openbaar.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Als het aan supermarktwerkgevers ligt, krijgen supermarktmedewerkers vanaf september 10 procent meer salaris. Dat is het loonbod dat werkgeversorganisaties voor de levensmiddelendetailhandel Vakcentrum en de VGL aan vakbonden hebben gedaan. CNV spreekt van een "heel reëel bod", dat de vakbond nu aan de leden gaat voorleggen.
17 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Shell zoekt een koper voor een onderdeel dat huishoudens in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland van gas en licht voorziet. Nog geen twee jaar geleden kondigde het olie- en gasconcern aan de Nederlandse markt te betreden voor energielevering aan particulieren. Maar nu blijkt het te lastig om voldoende winst te behalen met die activiteiten.
34 minuten geledenAERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout is dinsdag aangehouden in een onderzoek van de FIOD. Hij wordt verdacht van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen, waardoor de belastingdienst ruim 4 miljoen euro onterecht zou hebben uitbetaald. Zijn woning en kantoor zijn doorzocht. Ook is er gezocht in het kantoor van zijn belastingadviseur, meldt het Openbaar Ministerie.
39 minuten geledenWIESBADEN (ANP/DPA) - De export van plastic afval door Duitsland is in de afgelopen tien jaar sterk gedaald. Dat heeft volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis onder meer te maken met striktere regels in Aziatische landen als het gaat om de import van plastic afval uit andere landen voor verwerking.
41 minuten geledenPARIJS (ANP/RTR) - Ryanair heeft vierhonderd vluchten geannuleerd vanwege stakingen door luchtverkeersleiders in Frankrijk. De meeste van deze vluchten gingen naar of kwamen uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op Twitter.
1 uur geledenKARLSRUHE (ANP/DPA) - Een tekort aan grondstoffen en materialen die nodig zijn voor de productie van waterstof moet op korte termijn worden aangepakt. Anders kan het ertoe leiden dat waterstof in Europa te duur wordt om een belangrijke rol te spelen in de energietransitie, zegt onderzoekscentrum ZSW.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse muziekstreamingdienst Deezer werkt aan technologie waarmee liedjes die zijn gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) geïdentificeerd kunnen worden. Met de technologie hoopt het platform ervoor te zorgen dat het streamen van muziek in de toekomst "transparant en eerlijk" blijft.
2 uur geleden