Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitgestelde overwinningsparade op Rode Plein gehouden

Uitgestelde overwinningsparade op Rode Plein gehouden

MOSKOU (ANP) - Op het Rode Plein in Moskou is woensdagochtend de militaire parade gehouden waarmee Rusland elk jaar de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog viert. Het evenement wordt traditioneel op 9 mei gehouden maar werd vanwege het coronavirus uitgesteld.

De parade wordt rechtstreeks uitgezonden op de Russische televisie. Onder een stralende zon marcheerden duizenden militairen op het plein bij het Kremlin langs een tribune met hoogwaardigheidsbekleders. De Russische president Vladimir Poetin, de opperbevelhebber van de Russische strijdkrachten, keek goedkeurend. Hij had even daarvoor het volk toegesproken en een minuut stilte ingeleid.

Na de militairen werd een grote hoeveelheid oorlogsmaterieel langs de tribune gerold zoals grote raketten en tanks. In de lucht vlogen diverse modellen militaire vliegtuigen en helikopters voorbij.

Rode Leger

Na de parade wandelde Poetin samen met onder anderen staatshoofden van voormalig Sovjetrepublieken als Kazachstan en Wit-Rusland naar het graf van de onbekende soldaat aan de noordzijde van het Kremlin. Daar legden zij bloemen. Daarmee eindigde de parade.

De president van Kirgizië, Sooronbaj Jeenbekov, moest overigens op het laatste moment verstek laten gaan. Bij aankomst in Moskou bleken twee van zijn medewerkers die hem begeleiden besmet met het nieuwe coronavirus

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat nazi-Duitsland werd verslagen. Het Rode Leger van de Sovjet-Unie speelde een grote rol bij het terugdringen van de nazi's en er vielen veel Russische slachtoffers. Het einde van de oorlog wordt dan ook altijd groots gevierd in Rusland.

Meer uit Buitenland

Japanner omgekomen in Oekraïne die voor Rusland vocht

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne is vorige maand mogelijk voor de eerste keer een Japanse staatsburger omgekomen terwijl hij er aan de zijde van Rusland vocht, heeft de Japanse regering dinsdag bekendgemaakt.

35 minuten geleden
Harris heeft genoeg steun van gedelegeerden voor nominatie

WASHINGTON (ANP) - Vicepresident Kamala Harris heeft maandag genoeg gedelegeerden achter zich geschaard om de Democratische presidentiële nominatie binnen te halen, zegt haar campagneteam aan persbureau Reuters. Daarmee neemt de oud-hoofdaanklager van Californië het zo goed als zeker op tegen Donald Trump in de presidentsverkiezing op 5 november.

2 uur geleden
Biden dinsdag terug naar Witte Huis

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden keert dinsdag terug naar het Witte Huis, na bijna een week in zijn persoonlijke residentie waar hij herstelde van covid en voor het eerst sinds hij zijn herverkiezingscampagne staakte.

3 uur geleden
Democratische partij belooft uiterlijk 7 augustus presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - Uiterlijk 7 augustus, nog voor de Democratische partijconventie, wordt duidelijk wie de nieuwe presidentskandidaat van de partij wordt. Dat zei de voorzitter van het partijbestuur Jaime Harrison maandagavond.

3 uur geleden
VS waarschuwen voor samenwerking Rusland en China bij Noordpool

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Ministerie van Defensie waarschuwt voor toenemende samenwerking tussen Rusland en China in het Noordpoolgebied, nu klimaatverandering de regio ontsluit voor grotere concurrentie over maritieme routes en hulpbronnen. Dat zegt het Pentagon in een nieuw beleidsdocument.

4 uur geleden
Harris wil van recht op abortus prioriteit maken in campagne

WASHINGTON (ANP) - Kamala Harris wil in haar komende kiescampagne prioriteit geven aan het recht op abortus, strengere wapenwetgeving en het versterken van de middenklasse. Dat zei de Amerikaanse vicepresident tijdens een toespraak in haar campagnehoofdkwartier.

6 uur geleden
Ik ga campagne voeren voor Harris, zegt Biden

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden gaat campagne voeren voor vicepresident Kamala Harris en heeft zijn campagnestaf opgeroepen om haar te steunen als Democratische kandidaat voor de verkiezingen in november. Dat zei de Amerikaanse president in een telefoongesprek met zijn team maandag, dat voor iedereen was te horen voorafgaand aan een speech van Harris.

6 uur geleden