Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitgestelde overwinningsparade op Rode Plein gehouden

Uitgestelde overwinningsparade op Rode Plein gehouden

MOSKOU (ANP) - Op het Rode Plein in Moskou is woensdagochtend de militaire parade gehouden waarmee Rusland elk jaar de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog viert. Het evenement wordt traditioneel op 9 mei gehouden maar werd vanwege het coronavirus uitgesteld.

De parade wordt rechtstreeks uitgezonden op de Russische televisie. Onder een stralende zon marcheerden duizenden militairen op het plein bij het Kremlin langs een tribune met hoogwaardigheidsbekleders. De Russische president Vladimir Poetin, de opperbevelhebber van de Russische strijdkrachten, keek goedkeurend. Hij had even daarvoor het volk toegesproken en een minuut stilte ingeleid.

Na de militairen werd een grote hoeveelheid oorlogsmaterieel langs de tribune gerold zoals grote raketten en tanks. In de lucht vlogen diverse modellen militaire vliegtuigen en helikopters voorbij.

Rode Leger

Na de parade wandelde Poetin samen met onder anderen staatshoofden van voormalig Sovjetrepublieken als Kazachstan en Wit-Rusland naar het graf van de onbekende soldaat aan de noordzijde van het Kremlin. Daar legden zij bloemen. Daarmee eindigde de parade.

De president van Kirgizië, Sooronbaj Jeenbekov, moest overigens op het laatste moment verstek laten gaan. Bij aankomst in Moskou bleken twee van zijn medewerkers die hem begeleiden besmet met het nieuwe coronavirus

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat nazi-Duitsland werd verslagen. Het Rode Leger van de Sovjet-Unie speelde een grote rol bij het terugdringen van de nazi's en er vielen veel Russische slachtoffers. Het einde van de oorlog wordt dan ook altijd groots gevierd in Rusland.

Meer uit Buitenland

Hollywoodstudio's en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

LOS ANGELES (ANP) - De stakende scriptschrijvers hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio's. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

23 minuten geleden
Beruchte maffiabaas Messina Denaro overleden

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is op 61-jarige leeftijd overleden. Messina Denaro was dertig jaar voortvluchtig, maar werd in januari gearresteerd in een kliniek in Palermo waar hij onder een valse naam werd behandeld voor darmkanker.

1 uur geleden
Steun voor meer inspraak inheemse bevolking Australië slinkt

CANBERRA (ANP/RTR) - Steeds minder Australiërs zijn van plan op 14 oktober in te stemmen met een plan om de inheemse bevolking van het land via een adviesorgaan meer inspraak te geven over het beleid. In beide opiniepeilingen die de stemming geregeld meten slinkt het aantal ja-stemmers behoorlijk.

2 uur geleden
Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

8 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

8 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

9 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

12 uur geleden