
Uitgeklede ceremonie op Defensie voor overdracht ministerschap
DEN HAAG (ANP) - Kajsa Ollongren heeft na een uitgeklede ceremonie het ministerschap van Defensie overgedragen gekregen van Henk Kamp. Waar het departement normaal bekend staat om een uitbundige ceremonie waarin de krijgsmacht "aanhankelijkheid en trouw" toont, was de overdracht dit keer bescheiden wegens de coronamaatregelen.
Ollongren (D66) en de nieuwe staatssecretaris Christophe van der Maat (VVD), werden door de hoogste ambtenaar van het ministerie en de Commandant der Strijdkrachten verwelkomd en door het ministerie geleid. Eerder vroeg de politie een groep van enkele tientallen coronademonstranten afstand te nemen van het ministerie aan het Plein in Den Haag. De demonstranten maakten bij de binnenkomst van de kersverse bewindspersonen veel lawaai met toeters, fluitjes en een sirene.
"Waar ken ik u van?" grapte Kamp tegenover Ollongren bij haar binnenkomst. In het vorige kabinet was Ollongren minister van Binnenlandse Zaken. Ze sprak haar dank uit tegenover Kamp, "dat jij bereid was dit op je te nemen". De oud-VVD-bewindsman trad aan nadat Ank Bijleveld (CDA) in september was opgestapt wegens kritiek op de evacuatie uit Afghanistan.
Het nodige ongemak
De bescheiden ceremonie, waarbij op een krappe gang ook afstand moest worden gehouden wegens de coronaregels, zorgde ook voor het nodige ongemak. "Oké, dat was 'm!" zei Kamp opgelucht toen hij een onderscheidingsvlag en een 'klewang' (een traditioneel zwaard) aan Ollongren had overhandigd. Zijn partijgenoot Van der Maat moest echter ook nog een vlag ontvangen.
De oud-bewindsman krijgt zelf ook zo'n onderscheidingsvlag mee naar huis, als dank voor zijn tijd als minister. Kamp was drieënhalve maand lid van het demissionaire kabinet. Tussen 2003 en 2007 was hij al eens minister van Defensie.
Meer uit Binnenland
STRAATSBURG (ANP) - De keuring van kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra door het Europees Parlement is verstrengeld geraakt met die van zijn superieur in de Europese Commissie. Ook die heeft moeite voldoende Europarlementariërs achter zich te krijgen.
13 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer steunt dinsdag een amendement van de SP om bij de spreiding van asielzoekers ook rekening te houden met de sociaal-economische situatie van een gemeente. De SP zal daarom voor de spreidingswet stemmen. Daarmee is er in de Tweede Kamer een meerderheid voor de wet, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over gemeenten, bevestigen diverse Kamerleden.
20 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De inzet van waterkanonnen tegen betogers van Extinction Rebellion (XR) lijkt vooral gericht op "mishandeling en vernedering" en dient "geen enkel legitiem doel". Dat betogen de advocaten die opkomen voor XR dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens hen is ook totaal onduidelijk op grond van welke regels de politie de waterkanonnen eigenlijk inzet. Daarom moet die inzet volgens de eisers ophouden.
48 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Heel wat partijen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland maken zich zorgen om de gevolgen van de recente brand bij afvalverwerker AVR in het Rotterdamse havengebied. GroenLinks-PvdA, D66, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SP en Volt hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Ze willen onder meer weten wat de gevolgen van de brand zijn voor de water- en bodemkwaliteit in het getroffen gebied, en vragen het college ook of deze brand voorkomen had kunnen worden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Veel mensen die in de Participatiewet zitten, ervaren onvoldoende invloed op hun eigen situatie. Ze hebben te weinig inspraak, krijgen banen aangeboden die niet aansluiten bij hun mogelijkheden en beperking, en worden in sommige gemeenten niet genoeg betrokken bij de beleidsvorming en uitvoering van de wet. Dat concludeert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een nieuw rapport.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op Giro555 is de afgelopen maanden 124,5 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat laat de organisatie dinsdag weten. Door de aardbevingen in februari kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven. Volgens de Turkse overheid zijn meer dan 80.000 gebouwen in het land ingestort of hebben ernstige schade opgelopen. Tienduizenden mensen zijn dakloos. Ook in Syrië is de schade groot. Door het langlopende conflict in dit land waren er al grote groepen vluchtelingen en vormt de veiligheidssituatie een uitdaging voor hulpverleners.
5 uur geleden