Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitbater laadstations Fastned voelt hoge energieprijzen

Uitbater laadstations Fastned voelt hoge energieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - De uitbater van laadstations voor elektrische auto's Fastned heeft zijn omzet in 2021 bijna verdubbeld. Tegelijkertijd liep ook het nettoverlies sterk op. Het Nederlandse bedrijf kampte in de tweede helft van het jaar onder andere met de sterk gestegen elektriciteitsprijzen, een probleem dat door de oorlog in Oekraïne nog blijft bestaan.

Laadbeurten voor elektrische auto's leverden Fastned 12,4 miljoen euro op, tegenover 6,3 miljoen euro een jaar eerder. Die omzetstijging dankte het bedrijf onder andere aan de verdere uitbreiding van zijn netwerk van laadstations. In één jaar kwamen er 57 laadstations bij, waarmee het totaal op 188 stations uitkwam. Bestaande stations werden uitgerust met meer laders, waardoor daar ook meer automobilisten tegelijk konden worden geholpen.

Maar die groei gaat gepaard met forse investeringen, ook in een groeiend personeelsbestand. Het nettoverlies kwam uit op 24,5 miljoen euro, tegenover 12,4 miljoen euro een jaar eerder. Daarbij stonden de marges per laadbeurt onder druk door de vervijfvoudiging van de elektriciteitsprijs tussen het slotkwartaal van 2021 en dat van 2020. Fastned zag zich genoodzaakt de laadtarieven te verhogen en sneller mee te laten bewegen met de elektriciteitsprijzen.

Hoge prijzen

Dure elektriciteit blijft Fastned waarschijnlijk bezighouden. Door de oorlog in Oekraïne blijft de prijs voor aardgas hoog, wat ook elektriciteitsprijzen hoog houdt. Daarnaast houdt Fastned rekening met duurdere materialen voor de bouw van nieuwe laadstations door de oorlog.

De oorlog kan het bedrijf ook op een andere manier dwarszitten. Door problemen op de grondstoffenmarkten, zoals die voor nikkel, dreigen autofabrikanten minder elektrische auto's af te leveren. Dat kost Fastned mogelijk weer klandizie, waarschuwt het bedrijf in zijn jaarverslag.

Meer uit Financieel

Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

5 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

5 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

5 uur geleden
Europese witwaswaakhond naar ECB-thuisstad Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

6 uur geleden
Recordresultaten Kinepolis na succes met Barbie en Super Mario

GENT (ANP/BELGA) - De Belgische bioscoopketen Kinepolis, met negentien vestigingen ook een grote speler in Nederland, heeft vorig jaar recordresultaten geboekt. In het eerste volledige jaar zonder coronamaatregelen zag de keten de bezoekersaantallen weer flink aantrekken, vooral geholpen door een sterke filmzomer met films als Barbie en Oppenheimer. Ook The Super Mario Bros. Movie was vorig jaar een grote publiekstrekker.

7 uur geleden
Topman Nvidia hoort bijna bij 20 rijkste mensen ter wereld

SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - Topman Jensen Huang van chipconcern Nvidia hoort bijna bij de rijkste twintig mensen ter wereld. Door de enorme koerswinst van zijn bedrijf op Wall Street werd hij donderdag in een klap zo'n 8,5 miljard dollar rijker.

9 uur geleden
Flinke koerssprong Nvidia helpt beurswaarde ASML verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen aan de Amsterdamse beurs. Het aandeel profiteerde van de enorme koerssprong van chipconcern Nvidia op Wall Street. Ook branchegenoten ASMI en Besi gingen met flinke winsten de handel uit.

10 uur geleden