Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UEFA: officieel onderzoek naar Barça, Real Madrid en Juventus

UEFA: officieel onderzoek naar Barça, Real Madrid en Juventus

NYON (ANP) - De UEFA gaat een officieel onderzoek instellen naar de rol van FC Barcelona, Real Madrid en Juventus bij de vooralsnog geflopte plannen voor een Super League. De Europese voetbalunie laat woensdag weten dat inspecteurs van de tuchtcommissie en van de ethische commissie zijn benoemd om het onderzoek te leiden. Zij moeten in een tuchtprocedure gaan vaststellen of de drie Europese topclubs de statuten en andere reglementen van de UEFA hebben overtreden bij de lancering van het revolutionaire project waarbij in eerste instantie twaalf clubs nauw waren betrokken.

De oprichting van de Super League, een elitaire competitie voor vijftien vaste deelnemers, leidde vorige maand tot een storm van kritiek en protest. Door grote druk uit de nationale en internationale samenleving besloten negen clubs zich snel weer terug te trekken als beoogde grondleggers. Barcelona, Real Madrid en Juventus blijven echter vooralsnog vasthouden aan de Super League. De UEFA heeft daarom nu besloten om een tuchtzaak tegen de drie dissidente clubs te openen.

De UEFA legde afgelopen vrijdag aan de andere negen clubs al een aantal straffen op. Ze dienen komend seizoen 5 procent van hun inkomsten uit Europees voetbal af te staan en daarnaast gezamenlijk een bedrag van 15 miljoen euro te doneren voor de ontwikkeling van jeugdvoetbal in Europa. Indien ze opnieuw gaan proberen om buiten de UEFA om een eigen 'wilde' competitie op te zetten, dienen ze een boete van 100 miljoen te betalen.

Volgens de UEFA hebben deze negen clubs hun fouten in de hele procedure snel erkend en spijt betuigd. Barcelona, Juventus en Real Madrid daarentegen willen zich blijven inzetten voor een mogelijke Super League en riskeren daarmee harde sancties van de UEFA. Een mogelijke schorsing voor Europees voetbal kan één van maatregelen zijn.

De voorzitter van de Italiaanse voetbalbond liet maandag weten dat Juventus de positie in de Serie A op het spel zet als de club uit Turijn niet officieel afstand neemt van de Super League in oprichting.

Meer uit Voetbal

Feyenoord verlengt contract met verdediger Beelen tot 2028

ROTTERDAM (ANP) - Feyenoord heeft het contract met Thomas Beelen opengebroken en met een jaar verlengd. De 23-jarige verdediger is nu tot de zomer van 2028 aan de Rotterdammers verbonden.

57 minuten geleden
Heracles is spits Hornkamp enkele maanden kwijt met knieblessure

ALMELO (ANP) - Heracles Almelo kan de komende maanden niet beschikken over Jizz Hornkamp. De spits liep vrijdag in de oefenwedstrijd tegen de Duitse club Preussen Münster een knieblessure op en is maanden uitgeschakeld.

1 uur geleden
FC Utrecht huurt linksbuiten Cathline van Franse FC Lorient

UTRECHT (ANP) - FC Utrecht heeft vleugelspeler Yoann Cathline aan de selectie toegevoegd. De club huurt de 22-jarige Franse linksbuiten komend seizoen van FC Lorient uit Frankrijk en heeft ook een optie tot koop genomen.

12 uur geleden
Vitesse komt 6 miljoen euro tekort voor sluitende begroting

ARNHEM (ANP) - Vitesse heeft een tekort van 6 miljoen euro voor een sluitende begroting. Dat is volgens algemeen directeur ad interim, Edwin Reijntjes, de reden dat de club uit Arnhem tot 31 juli uitstel heeft gekregen om een begroting in te dienen bij de beroepscommissie van de KNVB.

13 uur geleden
Ajax legt 18-jarige verdediger Janse langer vast

AMSTERDAM (ANP) - Ajax heeft verdediger Dies Janse vastgelegd tot 30 juni 2028, met een optie voor nog een jaar. De 18-jarige verdediger had in Amsterdam nog een verbintenis tot medio 2026.

15 uur geleden
FC Twente begint met uitwedstrijd tegen Salzburg op 6 augustus

ENSCHEDE (ANP) - FC Twente begint het tweeluik van Red Bull Salzburg in de derde voorronde van de Champions League met de uitwedstrijd in Oostenrijk op 6 augustus. Een week later op dinsdag is de returnwedstrijd in Enschede, zo heeft de UEFA bekendgemaakt.

15 uur geleden
Voetballer Dallinga verruilt Toulouse voor Bologna

BOLOGNA (ANP) - De Nederlandse voetballer Thijs Dallinga verruilt Toulouse voor Bologna. De Italiaanse club maakte niet bekend tot wanneer het contract van de 23-jarige aanvaller loopt. De enkelvoudig international volgt bij Bologna landgenoot Joshua Zirkzee op, die naar Manchester United is vertrokken.

15 uur geleden