Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Uber verziekt taximarkt Amsterdam'

'Uber verziekt taximarkt Amsterdam'

AMSTERDAM (ANP) - Taxibedrijf Uber verziekt de Amsterdamse taximarkt. Dat stelt vakbond FNV, die de Amsterdamse wethouder van Verkeer en Vervoer Sharon Dijksma oproept de taximarkt in de hoofdstad weer "eerlijk en gezond" te maken. Daarbij wil de bond vooral een eerlijk inkomen en rechtsbescherming voor alle taxichauffeurs.

Dijksma ontvangt volgende week een witboek over Uber. Daarin komt volgens FNV onder meer naar voren dat Uber-chauffeurs zelfs met werkweken van vijftig uur nauwelijks het minimumloon halen. Ze verdienen gemiddeld 260 euro bruto minder dan de collega's, waarbij nog geen rekening is gehouden met de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen.

Volgens berekeningen van FNV loopt de staatskas jaarlijks 20 miljoen tot 40 miljoen euro mis aan belastinginkomsten en sociale premies door de werkwijze van Uber. De bond hoopt met het witboek de Amsterdamse wethouder voldoende munitie te geven om de regelgeving in de taxibranche bij de landelijke politiek aan de kaak te stellen.

Bond ziet geen verbeteringen

Gemeenten mogen aanvullende regels stellen, maar alleen voor de opstapmarkt en niet voor de bestelmarkt waarin Uber actief is. Amsterdam heeft wel een convenant met Uber gesloten, maar de bond ziet geen enkele verbetering sinds het ondertekenen daarvan.

FNV dringt er al langer bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat op aan om een gelijk speelveld te creëren. Nu zijn er grote verschillen in regels voor de straattaxi’s en de bestel- appmarkt waar Uber, met name in de grote steden, volgens de bond de overheersende partij is.

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

5 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

9 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

9 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

10 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

11 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

11 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

11 uur geleden