
‘Tweede vuurwerkverbod is begin sterfhuisbeleid’
GOES - Het geselecteerde assortiment voor dit jaar kon Brigitta Weezepoel gelukkig nog afbestellen, maar dat betekent niet dat Weezepoel Vuurwerk in Goes geen kosten heeft door het vuurwerkverbod. “De bunkers zijn gekeurd en er is onderhoud aan gepleegd”, noemt Weezepoel twee voorbeelden.
Naast inkomsten - de investering twee jaar geleden in de nieuwe vuurwerkwinkel is nog niet terugverdiend - gaat Weezepoel ook de gezelligheid van de vuurwerkverkoop voor het tweede jaar op rij missen. “Dat zijn drie lange, zware, maar oh zo gezellige dagen, want je ziet allemaal mensen die van vuurwerk houden. We turnen de winkel hiervoor helemaal om tot vuurwerkexperience met een groot scherm met boxen waar je de hele dag het vuurwerk ziet en hoort knallen.” Ze hoopt dat dit feestje, met koffie, warme chocomelk en oliebollen voor wachtende klanten, volgend jaar december weer wel gevierd kan worden, maar Weezepoel vreest ervoor. “Ik denk dat dit het begin is van een sterfhuisbeleid, waarbij de vuurwerkverkoop helemaal verdwijnt.”
Illegaal
Het verbod is ingesteld, omdat de ziekenhuizen door de coronacrisis geen capaciteit hebben om veel vuurwerkslachtoffers op te nemen. Enerzijds begrijpt Weezepoel dat, maar ze vraagt zich af of het verbod veel effect heeft. “De vuurwerkbranche doet ontzettend veel voor veilig vuurwerk. Knallers en pijlen zijn al verboden om het aantal ongelukken te verminderen, we verkopen alleen gekeurde producten en we geven een bril en aansteeklont mee aan klanten. Met dit verbod gaan mensen hun vuurwerk over de grens halen en meer illegaal vuurwerk kopen. Daarom denk ik dat de ziekenhuizen door dit verbod niet erg worden ontlast.”
Georganiseerde vuurwerkshows zijn volgens Weezepoel ook geen totale oplossing. “De meeste liefhebbers willen toch graag zelf vuurwerk afsteken. Daarom hoop dat ik dat we volgend jaar weer mogen knallen met de jaarwisseling. Samen sterk voor gekeurd siervuurwerk.”
Meer uit Beveland
GOES - Vogelwerkgroep KNNV heeft hulp nodig om roepende jonge ransuilen te inventariseren tijdens de periode dat ze het nest verlaten. In de maand mei en juni zijn de jonge ransuilen, ook wel 'takkelingen' genoemd, weer te horen.
1 uur geledenSINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
5 uur geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
8 uur geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
9 uur geleden's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
1 dag geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
1 dag geledenGOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.
1 dag geleden