Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer wil asielzoekers afkopen in EU-immigratiepact

Tweede Kamer wil asielzoekers afkopen in EU-immigratiepact

DEN HAAG (ANP) - Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Nederland asielzoekers 'afkoopt' als asielzoekers van andere EU-lidstaten moeten worden overgenomen. Nederland moet geen extra asielzoekers opvangen, maar die verplichting met 20.000 euro per asielzoeker afkopen. Een motie van JA21 van die strekking is dinsdag met 75 stemmen voor en 74 tegen aangenomen.

PVV, VVD en BBB, drie van de vier onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet, hebben voor gestemd. NSC, de vierde partij, stemde tegen.

Het Europees Parlement stemt woensdag voor het EU-migratiepact, waarin onder meer afspraken worden gemaakt over een eerlijkere verdeling van asielzoekers over lidstaten. In het pact is een solidariteitsmechanisme ingebouwd, waarbij EU-lidstaten kunnen kiezen tussen het opvangen van extra asielzoekers of het leveren van een financiële bijdrage ten behoeve van de opvang in een van de andere EU-lidstaten.

Geen perfecte afspraken

D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt reageert ontdaan. "Morgen stemt het Europees Parlement over een historische stap in het migratiebeleid, na jaren onderhandelen komen we dichterbij écht grip op migratie. Maar wat betreft PVV, VVD en BBB, die voor deze motie stemden, kan Europese samenwerking op migratie nu al in de koelkast", schrijft Podt op X.

Vijf van de zes Europarlementariërs die namens het Europees Parlement met de asielministers van de EU-lidstaten hebben onderhandeld over het asiel- en migratiepact, benadrukten het belang van het pact. Dat deden zij dinsdag tijdens een persbijeenkomst in Brussel. Deze leden van de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP), het liberale Renew en de fractie van sociaal-democraten erkenden stuk voor stuk dat het geen perfecte afspraken zijn, maar stelden wel dat ze beter zijn dan de huidige. Daarnaast gaan voor alle landen dezelfde regels gelden. Daarop moet wel worden toegezien, zeiden de rapporteurs. Zo nodig moet de Europese Commissie ingrijpen.

Opgedeeld

De zesde rapporteur, Malin Björk van de Linkse fractie, is tegenstander. In haar ogen ondermijnt dit pact het recht om asiel aan te vragen.

In Europa is jarenlang gepraat over strengere regels, met onder meer als doel de instroom van asielzoekers te verminderen. Een van de afspraken is dat asielzoekers aan de buitengrenzen van Europa worden opgedeeld in kansarme en kansrijke asielzoekers. Kansarme asielzoekers, die weinig kans maken op asiel, doorlopen een snelle procedure en worden in die periode in detentie geplaatst.

Meer uit Politiek

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

32 minuten geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 uur geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

1 dag geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

2 dagen geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 dagen geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

2 dagen geleden