Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer wil asielzoekers afkopen in EU-immigratiepact

Tweede Kamer wil asielzoekers afkopen in EU-immigratiepact

DEN HAAG (ANP) - Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Nederland asielzoekers 'afkoopt' als asielzoekers van andere EU-lidstaten moeten worden overgenomen. Nederland moet geen extra asielzoekers opvangen, maar die verplichting met 20.000 euro per asielzoeker afkopen. Een motie van JA21 van die strekking is dinsdag met 75 stemmen voor en 74 tegen aangenomen.

PVV, VVD en BBB, drie van de vier onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet, hebben voor gestemd. NSC, de vierde partij, stemde tegen.

Het Europees Parlement stemt woensdag voor het EU-migratiepact, waarin onder meer afspraken worden gemaakt over een eerlijkere verdeling van asielzoekers over lidstaten. In het pact is een solidariteitsmechanisme ingebouwd, waarbij EU-lidstaten kunnen kiezen tussen het opvangen van extra asielzoekers of het leveren van een financiële bijdrage ten behoeve van de opvang in een van de andere EU-lidstaten.

Geen perfecte afspraken

D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt reageert ontdaan. "Morgen stemt het Europees Parlement over een historische stap in het migratiebeleid, na jaren onderhandelen komen we dichterbij écht grip op migratie. Maar wat betreft PVV, VVD en BBB, die voor deze motie stemden, kan Europese samenwerking op migratie nu al in de koelkast", schrijft Podt op X.

Vijf van de zes Europarlementariërs die namens het Europees Parlement met de asielministers van de EU-lidstaten hebben onderhandeld over het asiel- en migratiepact, benadrukten het belang van het pact. Dat deden zij dinsdag tijdens een persbijeenkomst in Brussel. Deze leden van de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP), het liberale Renew en de fractie van sociaal-democraten erkenden stuk voor stuk dat het geen perfecte afspraken zijn, maar stelden wel dat ze beter zijn dan de huidige. Daarnaast gaan voor alle landen dezelfde regels gelden. Daarop moet wel worden toegezien, zeiden de rapporteurs. Zo nodig moet de Europese Commissie ingrijpen.

Opgedeeld

De zesde rapporteur, Malin Björk van de Linkse fractie, is tegenstander. In haar ogen ondermijnt dit pact het recht om asiel aan te vragen.

In Europa is jarenlang gepraat over strengere regels, met onder meer als doel de instroom van asielzoekers te verminderen. Een van de afspraken is dat asielzoekers aan de buitengrenzen van Europa worden opgedeeld in kansarme en kansrijke asielzoekers. Kansarme asielzoekers, die weinig kans maken op asiel, doorlopen een snelle procedure en worden in die periode in detentie geplaatst.

Meer uit Politiek

Zorgen Bontenbal over tweestatusstelsel niet weg na brief Keijzer

DEN HAAG (ANP) - De zorgen van Henri Bontenbal over de uitvoerbaarheid van de wet over een tweestatusstelsel voor asielzoekers zijn niet weg na een brief met geruststellende woorden hierover van minister Mona Keijzer (Asiel, BBB). De CDA-leider vreest dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vastloopt als eerst deze wet van kracht wordt en later het Europese migratiepact wordt ingevoerd. Daarom wil hij dat het pact en de wet tegelijk worden ingevoerd, in juni 2026.

21 minuten geleden
Schoof in toespraak: slavernijverleden is 'iets van iedereen'

AMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.

3 uur geleden
NSC: strengere norm veehouderij voor kwetsbare gebieden

DEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.

6 uur geleden
Van Weel wil tijdelijke wet tegen terrorisme blijvend maken

DEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.

17 uur geleden
Douwe Bob ziet geen meerwaarde in koffiedrinken met Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.

18 uur geleden
Kabinet houdt ontmoedigingsbeleid nederzettingen tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.

19 uur geleden
Shell en BP haken af bij klimaatafspraken met kabinet

DEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.

20 uur geleden