Tweede Kamer vindt wachten met aanschaf onderzeeboten niet nodig
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer vindt het niet nodig om te wachten met de aanschaf van onderzeeboten tot het volgende kabinet aantreedt. Een verzoek van de SGP om de definitieve gunning aan de Franse Naval Group uit te stellen, kreeg dinsdagmiddag onvoldoende steun. De nieuwe coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB stemden tegen en ook oppositiepartijen als GroenLinks-PvdA en D66.
Het kabinet kreeg niet alleen positieve reacties toen het in maart aankondigde dat een miljardenorder voor vier nieuwe onderzeeboten was gegund aan een consortium onder leiding van Naval. Behalve de SGP betreurden ook de aankomend coalitiepartijen BBB en PVV dat de opdracht naar een Frans bedrijf was gegaan en niet naar de Zweeds-Nederlandse combinatie Saab-Damen. Zij vonden dat de Nederlandse economische belangen hierdoor werden verkwanseld.
BBB sprak later uiteindelijk wel steun uit voor het besluit van demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie), maar stelde een aantal randvoorwaarden. De PVV bleef kritisch en weigerde begin vorige week tijdens een debat om een duidelijk oordeel uit te spreken. Dat leidde weer tot kritiek van GroenLinks-PvdA, die vond dat alle aankomende coalitiepartijen en deze kwestie eensgezind moesten optrekken. Tot opluchting van Jimme Nordkamp (GroenLinks-PvdA) stemde de PVV uiteindelijk tegen de motie van SGP die opriep om het besluit uit te stellen.
Van der Maat is "blij met de brede inhoudelijke steun van de Tweede Kamer", zegt hij via zijn woordvoerder. "Na vele jaren is hiermee het parlementaire proces afgerond en kunnen we de vaart erin houden."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
13 uur geleden