Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer: scholen moeten niet meer 'excellent' worden genoemd

Tweede Kamer: scholen moeten niet meer 'excellent' worden genoemd

DEN HAAG (ANP) - Scholen moeten niet meer "goed" of "excellent" worden genoemd als het onderwijs van hoge kwaliteit is, vindt de Tweede Kamer. Een motie van D66 van deze strekking wordt gesteund door een Kamermeerderheid.

Paul van Meenen van D66 vindt dat er een "pervers effect" ontstaat als de Inspectie van het Onderwijs niet alleen beoordeelt of scholen aan de basiseisen voldoen, maar ook welke scholen het beste zijn. Dat vindt de partij niet de wettelijke taak van de inspectie. Het kost bovendien veel tijd en energie en wakkert de concurrentiestrijd alleen maar verder aan. ChristenUnie en CDA zijn het daarmee eens, samen met een groot deel van de oppositie.

Coalitiegenoot VVD is het niet eens met de motie en stemt tegen. "Ik vraag me af of de heer Van Meenen met deze motie het kind niet met het badwater weggooit", zei Mariƫlle Paul van de VVD vorige week tijdens een debat. "Wat is er mis met heel goed onderwijs promoten en de ambitie en de kwaliteit daarmee verder omhoog te stuwen?"

Evaluatie afwachten

Onderwijsminister Dennis Wiersma zei tijdens hetzelfde debat het bezwaar van Van Meenen te begrijpen. Maar hij wil een evaluatie van deze manier van beoordelen afwachten voordat hij bedenkt wat zijn standpunt is. Daarom vroeg hij D66 om de motie nog even niet in te dienen. Maar daar ging de partij dus niet in mee.

Vorig jaar deelde de Inspectie van het Onderwijs het predicaat "excellent" uit aan 55 scholen. Daar mogen ze drie schooljaren reclame mee maken.

Meer uit Politiek

Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

2 uur geleden
Jonge Democraten roepen D66 op: rug rechthouden of stekker eruit

DEN HAAG (ANP) - Het stikstofbeleid zoals is afgesproken in het regeerakkoord moet "zonder concessies" worden uitgevoerd, vinden de Jonge Democraten. Als er toch aan wordt gemorreld, moet D66 uit het kabinet stappen.

3 uur geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen reageren uitermate kritisch op de brief en de toelichting daarop van het kabinet over de aanpak van grote dossiers, zoals de stikstofcrisis. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas riep CDA-leider Wopke Hoekstra op nu al een streep in het zand te zetten door 2030 uit het coalitieakkoord te halen, en niet te wachten op de plannen van provincies.

4 uur geleden
CDA kan niet meer leven met stikstofaanpak in coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA kan niet meer leven met de stikstofparagraaf die in het coalitieakkoord staat, zei vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdag. Hij wil dat er opnieuw over de paragraaf wordt onderhandeld door de vier coalitiepartijen, "specifiek over 2030".

6 uur geleden
Rutte na overleg: kabinet gaat stikstofaanpak versnellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft na urenlang beraad afgesproken "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagavond na afloop van het derde overleg in een week tijd over de verkiezingsuitslag in de provincies.

7 uur geleden
'Jammer' dat GroenLinks niet en PvdA wel in Fries college kan komen

DEN HAAG (ANP) - Het is "jammer" dat GroenLinks en PvdA elkaar in Friesland niet 'vasthouden', maar "het zijn nog steeds twee partijen", zegt een woordvoerder van GroenLinks. Dat de beide partijen straks in de Eerste Kamer een gezamenlijk fractie gaan vormen, betekent niet dat dit ook in provincies moet gebeuren, benadrukt de woordvoerder. "Dat is aan de gekozen Statenfracties zelf."

8 uur geleden
Minister herkent beeld niet dat helft clubs dreigt om te vallen

DEN HAAG (ANP) - Het beeld dat ruim de helft van de sportverenigingen op omvallen staat, herkent minister Conny Helder (Sport) niet. Volgens haar heeft een aantal clubs het wel zwaar, maar zijn de meeste verenigingen goed geholpen met regelingen van het kabinet en gemeenten, zei ze vrijdag na de ministerraad.

11 uur geleden