Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer bijna klaar met behandeling Pensioenwet

Tweede Kamer bijna klaar met behandeling Pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is na bijna honderd uur vergaderen bijna klaar met de inhoudelijke behandeling van de Pensioenwet. Nog één keer zullen de pensioenspecialisten van de fracties zich in de plenaire zaal over de wet buigen, voordat die in stemming wordt gebracht.

De politieke behandeling van de wet die de grondslag wordt voor het nieuwe pensioenstelsel leek enkele weken geleden al zijn afronding te naderen. Maar denkend aan de grote gevolgen van deze stelselwijziging, helemaal in economisch zeer onzeker tijden, kregen meerdere fracties last van koudwatervrees. Daarop werd besloten de hele wet nog eens artikel voor artikel door te lopen.

Zo'n artikelsgewijze behandeling van een wetsvoorstel was in meer dan dertig jaar niet meer voorgekomen in de Tweede Kamer. In een twaalf uur durend debat, uitgesmeerd over twee dagen, beantwoordden pensioenminister Carola Schouten en haar ambtenaren vele honderden feitelijke vragen van de volksvertegenwoordigers.

Bijzonder

Schouten noemde het na afloop "bijzonder" om op deze manier samen met de Kamer "een heel klein beetje geschiedenis" te schrijven. "Misschien dat het naar meer smaakt, maar dat hoeft niet per se bij wetsvoorstellen die ik hier nog ga inbrengen", grapte zij. Maandag bespraken de Kamerleden vooral de gevolgen van het nieuwe stelsel voor het nabestaandenpensioen.

Wat de minister betreft was de wet ook al eerder in stemming gebracht. Het is de bedoeling dat pensioenfondsen uiterlijk in 2027 overstappen naar het nieuwe stelsel. Schouten vindt het dan ook hoog tijd dat zij duidelijkheid krijgen van de politiek.

In de Tweede Kamer is dankzij de coalitiepartijen een meerderheid voor de nieuwe Pensioenwet. Maar in de Eerste Kamer is dat nog onzeker. De PvdA en GroenLinks neigen naar steun maar toonden zich de afgelopen weken toch nog kritisch. Met name de PVV en SP zijn mordicus tegen.

Meer uit Politiek

Kamer steunt mogelijke sancties tegen Israëlische ministers

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van het demissionaire kabinet om mogelijke EU-sancties tegen twee extremistische Israëlische ministers te steunen, kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Thom van Campen (VVD) zei in een debat in de Kamer woensdag zich achter het beleid van het kabinet te scharen. Volgens hem moet de druk op Israël verder worden opgevoerd.

39 minuten geleden
Coenradie toont op VVD-avond begrip voor uitsluiten PVV

RIJSWIJK (ANP) - Oud-staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie, PVV), toont op een VVD-avond in Rijswijk begrip voor de keuze van VVD-leider Dilan Yeşilgöz om niet meer met de PVV samen te werken. "Het is als eerste aan de kiezer. Maar het is wel gebleken dat de heer Wilders niet uitblinkt in besturen en het nemen van verantwoordelijkheid."

1 uur geleden
Wiersma ziet niets in voldoen aan stikstofeisen milieuclub MOB

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat zich niet lenen voor "chantage" van milieuclub MOB om nieuwe stikstofrechtszaken tegen te gaan. Dat zei landbouwminister Femke Wiersma in een debat over stikstof. NSC en GroenLinks-PvdA willen dat de minister een plan maakt om aan de eisen van MOB te voldoen.

1 uur geleden
NSC wil dat minister voldoet aan eisen MOB, BBB furieus

DEN HAAG (ANP) - NSC wil dat landbouwminister Femke Wiersma instemt met eisen van milieuorganisatie MOB, heeft Kamerlid Harm Holman gezegd in een stikstofdebat. Een van die eisen is dat boeren het aantal dieren in balans moeten brengen met de hoeveelheid grond. NSC trekt daarin samen op met GroenLinks-PvdA.

5 uur geleden
Nederland steunt mogelijke sancties tegen Israëlische ministers

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet steunt mogelijke Europese sancties tegen de extremistische Israëlische bewindslieden Itamar Ben-Gvir en Bezalel Smotrich. Dat schrijft minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag aan de Tweede Kamer.

5 uur geleden
CDA'er Vedder verlaat na verkiezingen de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - CDA'er Eline Vedder verlaat na de verkiezingen van 29 oktober de Tweede Kamer. Zij heeft "met pijn in het hart" besloten zich niet opnieuw kandidaat te stellen. "Het werken op afstand trekt een te zware wissel op mijn gezin en mijn gezondheid", schrijft zij op X.

6 uur geleden
Van Weel sluit enkelband overlastgevende asielzoekers niet uit

DEN HAAG (ANP) - Asielminister David van Weel (VVD) sluit niet uit dat een enkelband wordt gebruikt bij overlastgevende asielzoekers bij het aanmeldcentrum van Ter Apel. In een Kamerdebat verzoekt VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski de demissionaire bewindsman om "desnoods met een enkelband" te voorkomen dat raddraaiers zich laten zien in nabijgelegen dorpskernen.

9 uur geleden