Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer baalt van bezuiniging in zorgakkoord

Tweede Kamer baalt van bezuiniging in zorgakkoord

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer is uiterst kritisch op het Integraal Zorg Akkoord (IZA), dat recent is gesloten tussen zorgpartijen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Vooral omdat er tegelijkertijd structureel 1,5 miljard euro wordt bezuinigd, waaronder op de wijkverpleging. Onbegrijpelijk, vindt een groot deel van de oppositie. Coalitiepartij CDA is "verbijsterd" over de plannen van zorgminister Ernst Kuipers om de acute zorg te concentreren.

Volgens CDA-Kamerlid Joba van den Berg is nabijheid een belangrijk aspect van kwaliteit van acute zorg. Vooral "mensen met een lage sociaaleconomische status doen eerder aan zorgmijding bij grotere afstanden", zei ze in het Kamerdebat over het zorgakkoord. Van den Berg gaat er "keihard voor vechten" om regionale ziekenhuizen "beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar" te houden. Ze wil toe naar een andere financiering van de acute zorg en de regionale ziekenhuizen.

Coalitiepartijen VVD en D66 vinden het gesloten zorgakkoord "noodzakelijk" en "absoluut historisch", maar willen een paar zaken nog wel geregeld hebben. Zo willen de liberalen dat wordt vastgelegd dat huisartsen per consult echt meer tijd krijgen voor hun patiënt, zei Harry Bevers. D66 heeft er moeite mee dat de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg omlaaggaat, zei Rens Raemakers.

Huisartsen

Grote zorgen zijn er bij zowel coalitie als oppositie omdat de huisartsen - als poortwachter van de zorg - het akkoord niet hebben ondertekend. De huisartsen willen onder meer concrete afspraken over tarieven voor spoedzorg in de avonden, nachten en weekenden en hebben er geen vertrouwen in dat afspraken ook daadwerkelijk worden nageleefd. De inzet van Kuipers is om de huisartsen alsnog mee te krijgen, "maar we kunnen ons niet laten gijzelen".

Vooral PVV, JA21, SP, DENK en BBB zien helemaal niets in het integraal zorgakkoord. De grondslag van dit akkoord is een bezuiniging van structureel 1,5 miljard euro en daarmee een verkeerde, vinden zij. "Goede zorg moet leidend zijn", zei Nicki Pouw-Verweij (JA21). Volgens Kuipers is er geen sprake van een bezuiniging. "Het gaat om het afremmen van de groei." GroenLinks en PvdA vinden het onacceptabel dat de ouderenzorg "nog verder wordt uitgekleed", zei Corinne Ellemeet (GroenLinks).

In het zorgakkoord zijn afspraken gemaakt over samenwerking en versterking van de eerstelijnszorg: de zorg waarvoor mensen zelf een afspraak kunnen maken zonder verwijzing (zoals bij huis- en tandartsen, fysiotherapeuten en wijkverplegers). Het moet daarnaast aantrekkelijker worden om in de zorg te gaan of te blijven werken.

Meer uit Politiek

Brabantse partij overweegt deelname aan Tweede Kamerverkiezingen

RIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."

15 uur geleden
FNP-lijsttrekkerskandidaat Soepboer verlaat per direct Kamer

NIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.

15 uur geleden
Timmermans: tijd dat ook Nederland Palestina als staat erkent

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.

16 uur geleden
Kamer wil niet terugkomen van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.

2 dagen geleden
GL-PvdA en D66 willen Kamer terug van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.

2 dagen geleden
Veldkamp deelt zorgen om inperking anticorruptiediensten Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.

2 dagen geleden
Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt (73) overleden

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.

3 dagen geleden