
Tweede grote banenreductie bij Ford in nog geen maand tijd
DEARBORN (ANP/DPA) - Autofabrikant Ford kondigt voor de tweede keer in nog geen maand een grote banenreductie aan in Europa. Het Amerikaanse concern gaat 1100 arbeidsplaatsen te schrappen in Spanje. Recent werden al duizenden ontslagen aangekondigd in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
De ingreep in Spanje is het gevolg van de geplande stopzetting in april van de productie van de S-Max- en Galaxy-modellen in de Ford-fabriek in Almussafes, ten zuiden van Valencia. Momenteel werken er nog 5800 arbeiders in de fabriek, die in 1976 werd geopend.
In februari zei Ford al de komende drie jaar een streep te zetten door 3800 banen in Europa. Daarvan verdwijnen er 2300 in Duitsland en nog eens 1300 in het Verenigd Koninkrijk. De overige tweehonderd banen worden in andere landen geschrapt. Het gaat daarbij zowel om technische als administratieve banen.
Bezuinigen
Verschillende grote Amerikaanse bedrijven hebben de laatste tijd al laten weten veel mensen te gaan ontslaan om te bezuinigen. Onder meer Microsoft en Google-moeder Alphabet zagen zich hiertoe genoodzaakt vanwege de verslechterde economische situatie.
Bij Ford speelt ook mee dat het bedrijf momenteel in rap tempo aan het omschakelen is naar het maken van elektrische auto's. Die hebben minder onderdelen waardoor er straks minder werk is om onderdelen te ontwikkelen. Ford is volgens kenners relatief laat met de omschakeling begonnen. Maar het streven van het bedrijf is wel om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto's te verkopen in de Europese Unie.
In heel Europa had Ford begin dit jaar zo'n 45.000 werknemers. De afgelopen jaren is Ford al veel kleiner geworden in dit deel van de wereld. Het bedrijf besloot hier veel minder verschillende auto's te gaan aanbieden en zette in 2019 ook al een streep door 12.000 functies. Toen verdwenen er meer dan 5000 banen in Duitsland en werd ook in Rusland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk flink gesneden.
Meer uit Financieel
EINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
53 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
1 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
2 uur geleden