Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee Japanners overleden na coronaprikken van vervuilde partij

Twee Japanners overleden na coronaprikken van vervuilde partij

TOKIO (ANP) - Twee mannen zijn in Japan overleden na inenting met Moderna-coronavaccins van een vervuilde partij. Er wordt volgens de autoriteiten nog onderzocht of er een verband is tussen de sterfgevallen en de vaccins.

Het Japanse ministerie van Volksgezondheid meldt dat de twee mannen deze maand overleden. De dertigers hadden enkele dagen voor hun dood hun tweede coronaprik gehad. Er is op dit moment geen bewijs dat die doses vervuild waren.

De autoriteiten hebben donderdag uit voorzorg drie partijen vaccins uit de roulatie gehaald. De ruim 1,6 miljoen doses waren al naar 863 vaccinatiecentra verzonden. Distributeur Takeda Pharmaceutical Co had meldingen ontvangen over een "vreemde materie" in sommige flesjes. De Japanse omroep NHK meldt op basis van bronnen binnen het ministerie van Volksgezondheid dat er een metaalstof is gevonden.

De overheid heeft tot dusver geen problemen met de veiligheid of de werkzaamheid van de vervuilde vaccins vastgesteld. Moderna en Takeda zeggen dat er momenteel geen bewijs is dat de sterfgevallen veroorzaakt zijn door de vervuilde vaccins.

Meer uit Buitenland

Pools parlement wijst Tusk aan als toekomstige premier

WARSCHAU (ANP/RTR) - Het Poolse parlement heeft oppositieleider en oud-premier Donald Tusk aangewezen als toekomstige premier. Hij zal zijn pro-Europese regering en plannen dinsdag in het parlement presenteren, waarna een vertrouwensstemming volgt waarmee Tusk naar verwachting weer premier wordt.

1 uur geleden
Witte Huis bezorgd over meldingen dat Israël witte fosfor inzet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft zijn bezorgdheid geuit over meldingen dat de Israëlische strijdkrachten zelfontbrandende witte fosfor hebben ingezet bij een aanval op Libanon. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat Washington op zoek gaat naar meer informatie. De Verenigde Staten zouden de munitie hebben geleverd.

1 uur geleden
Zelensky: uitstel Amerikaanse hulp droom die uitkomt voor Poetin

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemt een eventueel uitstel van Amerikaanse militaire hulp in de oorlog tegen de Russen een droom die uitkomt voor de Russische leider Vladimir Poetin. "Poetin moet verliezen", zei Zelensky in een toespraak op de National Defense University in Washington. "Jullie kunnen rekenen op Oekraïne, en wij hopen net zo goed op jullie te kunnen rekenen."

1 uur geleden
Britse premier Sunak verdedigt ook eigen aanpak corona-uitbraak

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse aanpak van de corona-uitbraak verdedigd. Hij vertelde een officieel onderzoeksteam dat hij zich niet herkent in de verklaringen over een "disfunctionerende" regering. Ook zijn eigen beleid als toenmalig minister van Financiën genoot steun, benadrukte hij.

2 uur geleden
VN-hulporganisatie in Gazastrook 'staat op rand van de afgrond'

GAZA-STAD (ANP) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in de Gazastrook staat naar eigen zeggen "op de rand van de afgrond". "Als UNRWA ineenstort, zal de humanitaire hulp waar bijna de hele bevolking van Gaza van afhankelijk is ook ineenstorten", aldus de organisatie op berichtenplatform X.

3 uur geleden
Hoekstra: nieuw voorstel voor eindtekst COP28 is teleurstellend

DUBAI (ANP) - Het nieuwe voorstel voor de eindtekst dat nu op tafel ligt bij de klimaattop COP28 in Dubai is teleurstellend, vindt Eurocommissaris Wopke Hoekstra. "Dat kan ik niet verbloemen", erkende hij. De EU wil dat landen op de top met elkaar afspreken dat ze fossiele brandstoffen gaan uitfaseren, herhaalde hij. Dat staat niet zo in de nieuwe versie van de eindtekst die maandag gepubliceerd is.

4 uur geleden
Palestijns ministerie: meer dan 18.000 doden sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het dodental in de Gazastrook is opgelopen tot 18.205, meldt het Palestijnse gezondheidsministerie van Hamas. Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober uitbrak zouden er daarnaast bijna 50.000 gewonden zijn gevallen door Israëlische aanvallen.

4 uur geleden