Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee gevangen Catalaanse separatistenleiders even vrij

Twee gevangen Catalaanse separatistenleiders even vrij

BARCELONA (ANP) - Twee separatistische Catalaanse politici die negen jaar cel hebben gekregen wegens hun rol bij een illegaal referendum in 2017, mogen twee dagen de gevangenis uit. Jordi Cuixart en Jordi Sánchez hebben voor het eerst verlof toegekend gekregen, meldden Spaanse media.

De Spaanse wet kent bepaalde veroordeelden, nadat ze een kwart van hun straf hebben uitgezeten, verlofdagen toe. In het geval van Sánchez en Cuixart, beiden leiders van radicale separatistische bewegingen, kan dat per jaar oplopen tot 36 'vrije dagen'.

De twee zijn veroordeeld in verband met hun rol bij de organisatie van een illegaal en chaotisch referendum. Daarmee wilden separatisten zich in oktober 2017 afscheiden van Spanje. Naar schatting 40 procent van de kiezers, bijna allemaal separatisten, stemde in het referendum. Dat leidde tot een slepende politieke crisis en grote economische schade.

Toenmalig Catalaans premier Carles Puigdemont vluchtte naar België en heeft begin deze week uiteindelijk een zetel in het Europees Parlement ingenomen. Zo hoopt hij uit handen van de Spaanse justitie te blijven.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

20 minuten geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

38 minuten geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

1 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

1 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

2 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

3 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

4 uur geleden