Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twaalf miljoen subsidie voor Joint Research Center

Twaalf miljoen subsidie voor Joint Research Center

MIDDELBURG - De provincie Zeeland en het ministerie van Economische Zaken stellen samen twaalf miljoen euro beschikbaar voor de realisatie van een Joint Research Center (JRC). In dit onderzoekscentrum in Middelburg gaan onder meer de HZ University of Applied Sciences, University College Roosevelt en Scalda samenwerken met bedrijven en overheden. ‘Ook de HZ investeert fors’, meldt de provincie dinsdag.

‘Studeren kan overal en daarom is goed en onderscheidend onderwijs belangrijk’, verklaart de provincie de toekenning van de subsidie. Het JRC versterkt volgens Zeeland de economie.

Energie

Zeeland investeert in de ontwikkeling van de Bèta Campus Zeeland. De eerste mijlpaal is het Joint Research Center aan het Groene Woud. Hierin werken onderwijsinstellingen samen met het bedrijfsleven en de overheid op het gebied van water, energie en de overgang van een economie die draait op fossiele grondstoffen naar een economie die draait op biomassa als grondstof.

Naar verwachting zijn voor de zomer de eerste schetsen voor het JRC klaar. Dan kunnen onder meer omwonenden de plannen bekijken.

Campus

Het Joint Research Center is het eerste onderdeel van Bèta Campus Zeeland, een netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en onderzoeksfaciliteiten die nieuwe verbindingen aangaan. Het JRC moet een impuls geven aan het technisch hoger en wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Bèta Campus Zeeland wordt in fases ontwikkeld. Dat gebeurt in samenwerking met University College Roosevelt (UCR), de HZ, Scalda en andere instituten binnen en buiten Zeeland. ‘Ook bedrijven en overheden dragen bij.’

Samenhang

De tweede stap is dat UCR haar aanbod uitbreidt met een Engineering Department. Ook de HZ bouwt haar opleidingen en faciliteiten verder uit. Scalda onderzoekt mogelijkheden voor verbindingen tussen opleidingen in de groene sector en techniekopleidingen. ‘Zo ontstaat een samenhangend pakket van opleidingen dat past bij de kracht van de provincie en bij onze economische sectoren.’

Praktijk

Dit maakt Zeeland volgens de betrokken partijen een aantrekkelijke partner voor ondernemers en universiteiten. ‘Met een sterke koppeling tussen onderzoek en praktijk verbetert het vestigingsklimaat voor bedrijven en inwoners’, laat gedeputeerde Harry van der Maas weten. ‘Dat versterkt de Zeeuwse economie. We positioneren Zeeland internationaal als living lab, want hier studeer je door ervaring op te doen in de praktijk.’

Meer uit Middelburg

Vier auto's beschadigd vanwege autobrand in Middelburg

MIDDELBURG - In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Middelburg vier personenauto's beschadigd geraakt door brand. De brandweer heeft de voertuigen geblust.

23 uur geleden
Hardleerse Middelburger zonder rijbewijs voor derde keer betrapt achter het stuur

ZIERIKZEE - Een 39-jarige Middelburger is afgelopen nacht op de N256 voor de derde keer betrapt op het rijden in een auto zonder geldig rijbewijs. Vanwege de recidive krijgt hij niet alleen een proces-verbaal, maar is ook de auto waarin hij reed in beslag genomen.

1 dag geleden
Volume veel te hoog: TV wordt ingenomen door politie in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vannacht in Middelburg een televisie in beslag genomen. Dit naar aanleiding van geluidsoverlast. Het was namelijk niet de eerste keer dat de politie naar het adres moest.

1 dag geleden
Koningin Máxima op bezoek bij Middelburgse inspiratiesessie

MIDDELBURG - Koningin Máxima was gisteren, woensdagmiddag 21 februari in Poppodium De Spot in Middelburg aanwezig tijdens de inspiratiesessie 'Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving'. Tijdens deze bijeenkomst bespraken educatie- en cultuurorganisaties uit de provincie Zeeland hoe zij leerlingen gelijke kansen kunnen bieden met behulp van de verlengde schooldag en het integreren van kunst en cultuur in het onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

2 dagen geleden
Marcel Fränzel waarnemend burgemeester in Middelburg

MIDDELBURG - De commissaris van de Koning in de provincie Zeeland, de heer drs. J.M.M. (Han) Polman, heeft de heer M.A. (Marcel) Fränzel MSc. (1960) benoemd als waarnemend burgemeester van Middelburg. Zijn benoeming gaat in op 13 maart 2024. Dit besluit volgt op de benoeming van de heer mr. H.M. (Harald) Bergmann als burgemeester van de gemeente Schiedam per diezelfde datum.

3 dagen geleden
Oekraïense klanken vanaf de stadhuiscarillon in Veere

VEERE - Het is deze week twee jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Om de Oekraïense vluchtelingen te laten weten dat Nederland meeleeft, laat stadsbeiaardier David van der Vlies op donderdag 22 februari van 12.00 tot 13.00 uur. Oekraïense muziek horen van het carillon in Veere.

4 dagen geleden
Traumahelikopter ingezet voor reanimatie in Middelburg

MIDDELBURG - De Rotterdamse traumahelikopter is woensdagmorgen ingezet voor een reanimatie in Middelburg. De patiënt is per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

4 dagen geleden