Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twaalf EU-ministers vragen met spoed om EU-analyse over Georgië

Twaalf EU-ministers vragen met spoed om EU-analyse over Georgië

BRUSSEL (ANP) - De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en elf EU-collega's hebben een dringende brief geschreven aan de EU-buitenlandchef om er bij het Georgische parlement op aan te dringen tegen een omstreden wet te stemmen. Die wet zou het vergemakkelijken instellingen en journalisten als "buitenlandse agenten" te typeren.

De twaalf minister hopen dat het Georgisch parlement nog bijdraait als er zeer snel een duidelijke EU-verklaring komt wat er precies voor Georgië op het spel staat voor de EU-toetreding als het deze wet aanneemt. De twaalf ministers vragen EU-buitenlandchef Josep Borrell dan ook deze publieke analyse met grote spoed uit te voeren "voordat het Georgische parlement zijn laatste stemming" houdt.

De gezamenlijke brief die vrijdag naar Brussel werd verstuurd is een laatste wanhoopspoging. Volgens de twaalf EU-ministers verwijdert Georgië zich met deze omstreden wet van Europa, net nu het land afgelopen december de status kreeg van EU-kandidaat.

Meer uit Buitenland

Interim-premier Haïti opgenomen in ziekenhuis

PORT-AU-PRINCE (ANP/RTR/AFP) - De onlangs benoemde interim-premier van Haïti, Garry Conille, is opgenomen in een ziekenhuis. Volgens het lokale radiostation Radio Metronome werd hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht nadat hij onwel was geworden. Een overheidsbron van persbureau AFP laat weten dat Conille een astma-aanval heeft gehad en mogelijk in het buitenland behandeld moet worden.

3 uur geleden
Sterk verdeeld België kiest ook nationaal parlement

BRUSSEL (ANP) - De Belgen stemmen zondag niet alleen voor het Europees Parlement, maar ook voor het nationale parlement en voor de parlementen van hun gewest: Vlaanderen, Brussel of Wallonië. De verschillen tussen die gewesten worden er volgens opiniepeilers niet kleiner op. Na Nederland zou ook Vlaanderen rechtsaf slaan, terwijl radicaal-rechts er in het zuiden nauwelijks toe doet.

3 uur geleden
Levering hulpmiddelen vanaf tijdelijke pier Gaza hervat

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben zaterdag een kleine 500 ton aan hulpgoederen aan Gaza geleverd via de tijdelijke pier. Die werd vrijdag opnieuw geïnstalleerd, nadat de drijvende haven voor de kust van de Gazastrook eind mei was weggesleept voor reparaties vanwege stormschade.

4 uur geleden
Weer AfD-politici aangevallen in Duitsland

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Twee politici van de radicaal-rechtse Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) zijn zaterdagavond mishandeld. Volgens de partij werden zij aangevallen met een honkbalknuppel, de politie zegt een stok te hebben gevonden op de plaats van het incident.

5 uur geleden
Russisch Charkiv-offensief volgens Zelensky mislukt

KYIV (ANP/DPA/AFP) - Het Russisch offensief in het noordoostelijke grensgebied is volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky mislukt, in elk geval voorlopig. "Het Russisch leger is er niet in geslaagd de militaire operatie richting Charkiv ten uitvoer te brengen", zei Zelensky zaterdag in zijn avondlijke videoboodschap.

7 uur geleden
Netanyahu doet beroep op Gantz in oorlogskabinet te blijven

TEL AVIV (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een dringend beroep gedaan op minister Benny Gantz deel te blijven uitmaken van zijn oorlogskabinet. Na de terreuraanval van Hamas op 7 oktober sloot de toenmalige oppositieleider zich daarbij aan.

8 uur geleden
Hamas: Ook gijzelaars gedood tijdens Israëlische bevrijdingsactie

GAZA/JERUZALEM (ANP/DPA/RTR) - Tijdens de bevrijdingsactie van het Israëlische leger in Nuseirat zijn zaterdag volgens de militaire tak van Hamas ook enkele Israëlische gijzelaars om het leven gekomen. Vier anderen, die sinds de terreuractie op 7 oktober werden vastgehouden in de Gazastrook, konden zaterdag worden gered.

10 uur geleden